19. DEC. 2016 KL. 00:00

Digitale stemmeurner sender fire gange så mange til afdelingsmøder

digitalt-beboerdemokrati_full-window-size.jpg

Thomas Arnbo

Øselsgården har fået dispensation for den del af lovgivningen, der garanterer fysisk beboerdemokrati. For første gang nogensinde har et udelukkende digitalt afdelingsmøde fundet sted.

For at komme indenfor i Øselsgården på Amager skal du trykke en kode. Beboerne er tilsyneladende blevet overrasket af både hjemløse og romafamilier, der stormer ud af vaskekælderen, når de unge beboere skal ned at hente vasketøj.

Tanken om, at koden ubesværet kan gives videre til hvem som helst, og alle i princippet kan få adgang til ungdomsboligerne, tiltaler ikke Niels Otto Andersen. Derfor har han foreslået, at der skal laves en slags nøgle i form af en chip, der passer både til porten og hovedindgangen. Forslaget har han smidt op til afdelingsmødet. Der er 13 støtter indtil videre, og forslaget er gået videre til afstemning.

Men alt er ikke, som det plejer. På Øselsgården er beboerdemokratiet digitalt, og det første afdelingsmøde, der er hundrede procent digitalt, har fundet sted i Øselsgården de sidste fem dage.

For mig betyder det, at det er digitalt, at jeg faktisk deltager. Hvis det var et reelt møde en kold tirsdag i december, ville jeg have meget andet at se til.

Niels Otto Andersen

Niels Otto Andersen er multimediedesignstuderende og beboer i ungdomsboligerne Øselsgården, der ligger på Amager i København. De 110 almene ungdomsboliger hører under fsb. De første unge beboere flyttede ind i september 2016 og er i forvejen blevet en del af en ret digital opstart, med dørtelefoner, der stiller om til mobilen. Nu inkluderer den digitale opstart også beboerdemokratiet.

”For mig betyder det, at det er digitalt, at jeg faktisk deltager. Hvis det var et reelt møde en kold tirsdag i december, ville jeg have meget andet at se til,” fortæller Niels Otto Andersen.

Status på Øselsgården
Fredag formiddag fik fsb adgang til resultaterne fra det digitale afdelingsmøde. Til et almindeligt fysisk afdelingsmøde er der ifølge fsb omkring 10 procent, der deltager, men til det digitale afdelingsmøde i Øselsgården deltog 43 procent.

”Vi er glade, det er forløbet rigtig godt. Vi vil meget gerne hele tiden afprøve nye metoder, der kan hjælpe til, at flere møder op til afdelingsmøderne,” fortæller Anne Warrer Poulsen, som er projektleder og kommunikationskonsulent hos fsb.

Alle i afdelingen har modtaget mails vedrørende det digitale afdelingsmøde. Det har stået på skærmene i fællesrummene, og fsb har til et fysisk informationsmøde opfordret de unge til at deltage, og Niels Otto Andersens fornemmelse er, at der er opbakning:

”Der er længere tid til at overveje, hvad der skal ændres, og tænke over forslagene. Beboere, der er generte, slipper også for at tale foran en stor forsamling. Den er faktisk overraskende simpel i opsætning og nem at anvende.”

Fælles maddage og tag over cykelstativer
Den sidste måned har du med dit NemID kunnet smide forslag op, som i bedste Facebookstruktur kan diskuteres, kommenteres og nuanceres inden det endeligt tilpassede forslag går videre til afstemning. Beboerne kan klikke på et link og se specifikke detaljer.

Forslag som tag over cykelstativer, udlejning af festlokaler og fælles maddag er også på stemmesedlen, hvor du kan trykke ja, nej eller blank.

Det er vedtægtsændringer fra juni måned, der gør det muligt at foretage delvist digitale afdelingsmøder, som fsb har gjort i tre andre afdelinger. Det er dog første gang nogensinde, at en afdeling har holdt et rent digitalt afdelingsmøde, og det er kun muligt, da de har fået dispensation. Øselsgården har også dispensation fra et fysisk afdelingsmøde næste år. Det digitale afdelingsmøde vil blive brugt til blandt andet at stemme om, hvor digitale de fremtidige afdelingsmøder skal være.

34 beboere stemte nej, 24 stemte blankt, og 36 stemte ja til Niels Ottos forslag med chippen, som derfor er vedtaget. Niels Otto Andersen vil klart foretrække de digitale afdelingsmøder frem for de fysiske i fremtiden, da det er mere inkluderende.

”Jeg vil helt sikkert foretrække digitalt beboerdemokrati. Man føler man bliver hørt og kan se, at folk faktisk reagerer.”

Læs mere om digital tinglysning

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste