09. DEC. 2016 KL. 00:00

Boligforening mixer unge og gamle i stort havnebyggeri

render-04_2_full-window-size.jpg

Illustration: Generationernes Hus

Flere generationer samles i ”Generationernes Hus” på havnefronten i Aarhus. Det er Brabrand Boligforening, der skal bygge 304 lejligheder, og som står bag fællesskabsprojektet.

En helt ny bydel skyder op på havnefronten i Aarhus Ø – og nu er endnu et projekt vedtaget.

”Generationernes Hus” hedder konceptet, som Brabrand Boligforening står bag sammen med Aarhus Kommune. Konceptet blev afsløret på Dokk1 i tirsdags og udfordrer ideen om fællesskaber og bygger oven på den almene boligsektors mange års erfaring med netop fællesskaber. En nødvendighed at tænke nyt, lyder det fra boligforeningen.

“Vi er i sektoren gode til det med fællesskaber. Vi har årtiers erfaring og har nogle gode formålsparagrafer i sektoren, men vi er nødt til at gå et skridt videre end til at tænke traditionelle fællesskaber. Nu inddrager vi flere målgrupper og udbreder vores erfaringer i nye partnerskaber,” siger Keld Albrechtsen, bestyrelsesformand i Brabrand Boligforening.

”Generationernes Hus” er – som navnet antyder – et hus, som kommer til at blande ungdom og familie, ældre og plejekrævende med børn. En daginstitution med plads til 150 børn bliver en central del af livet omkring huset, ligesom tagterrasser og caféliv omkring kanalen og andre udadvendte aktiviteter skal være med til at sætte gang i livet i byudviklingsområdet på havnefronten i Aarhus Ø.

“Huset er tænkt ud fra en fællesskabstanke i vidtgående form. Vi har i Danmark i årtier arbejdet på at adskille generationerne, nu forsøger vi at samle dem. Jeg synes, det er et enestående projekt, hvor de plejekrævende ældre kan mødes med unge og familie. Ældre kan følge med i livet, og de studerende får en helt anden oplevelse end at bo på et traditionelt kollegium,” siger Keld Albrechtsen.

Bløde facader og masser af liv
Huset, som kommer til at bestå af 304 lejligheder, skal bygges i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. Det er entreprenørfirmaet JFP fra Herning, der sammen med KPF Arkitekter og Rum A/S har vundet totalentreprisen på ”Generationernes Hus”. Prisen ender på omkring 365 mio. kroner. Men så er bidraget til den nye bydel væsentligt, lyder det.

“De er noget ikoniske de yderste huse derude, men der er måske en tendens til, at det er huse, der gerne vil ses på afstand. Vi har tidligere bygget Havnehusene efter et andet princip. ‘Generationernes Hus’ kommer også til at have den her opdeling af anderledes facader. Måske ikke så ikonisk, men lidt blødere og med mere karakter af en by, man lever i,“ siger Keld Albrechtsen.

Netop fællesskabet i huset er et omdrejningspunkt i visionen for byggeriet. Lejlighederne bliver lidt mindre, til gengæld bliver fællesområderne lidt større, ligesom ”Generationernes Hus” skal kobles tættere til Havnehusene, som er afdeling 31 i Brabrand Boligforening og består af et kollegietårn og familieboliger.

“Det almene byggeri kan få en ny rolle at spille i ‘robotsamfundet’. Intelligente boliger og automatiseringer frigør også ressourcer, som kan bruges på fællesskabet. Vi skal være gode til at opbygge de her fællesskaber med andre end bare os selv i sektoren. I de nye store udviklingsområder i byerne kommer der nye kvaliteter ind, som giver boligselskaberne mulighed for at bruge erfaringerne fra årtier, men som jo ofte er vores egne erfaringer. Nu får vi mulighed for igennem den byplanlægning at dele den med andre,” siger Keld Albrechtsen.

Huset vil stå færdigt i løbet af 2018.

Læs mere om huset her.

Også i København vil man gerne bygge ”Generationernes Byhus”.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste