25. AUG. 2016 KL. 00:00

Leder: Travlt folketingsår forude

folketingssalen.jpg

Colourbox

En ”forenkling” af den nuværende grundskyld og ejendomsværdiskat kan i sidste ende betyde, at de almene beboeres ejendomsskattebetaling stiger, og det vil jo være helt uholdbart i en situation, hvor vi arbejder for at afdæmpe huslejeudviklingen.

DEN 1. JUNI afsluttede Folketinget den seneste sæson med den traditionelle afslutningsdebat. Her kunne vi og politikerne blandt andet se tilbage på vedtagelsen af en ny planlov, som sikrer, at det fortsat er muligt at bygge almene boliger i de store byer.

Tirsdag den 6. oktober indleder Folketinget den nye sæson, der også byder på dagsordenspunkter med betydning for de almene boliger, beboerne og boligorganisationerne. Et stort emne kan blive skattereformen. Den overordnede skattepolitik, om hvorvidt skatten skal sænkes i bunden eller toppen, vil utvivlsomt give store bølger på Christiansborg. Men der er et andet sted i skattedebatten, hvor vi især skal have et vågent øje. Det er omkring ejendomsskatter, hvor også et nyt vurderingssystem er i spil. Her er det hen over sommeren luftet, at den nuværende grundskyld og ejendomsværdiskat bliver sammenlagt i én skat som en smart forenkling.

Men her skal vi være på vagt, for en sådan ”forenkling” kan i sidste ende betyde, at de almene beboeres ejendomsskattebetaling stiger, og det vil jo være helt uholdbart i en situation, hvor vi arbejder for at afdæmpe huslejeudviklingen.

Folketingets nye sæson indledes med fremlæggelse af regeringens lovprogram. Et af de første lovforslag bliver udmøntning af vores aftale med regeringen om effektivisering på 1,5 mia. kr. frem imod 2020 for netop at bidrage til en mere afdæmpet huslejeudvikling.

Dette effektiviseringsmål angår hele sektoren under ét, og der er således ikke begrænsninger for den enkelte bolig-organisation eller for beboerdemokratiets virke. Det er meget vigtigt. Og det er også vigtigt, at der nu lægges op til en afskaffelse af unødige, besværlige og dermed fordyrende regler.

Loftet over kontanthjælpen slår igennem den 1. oktober. Mange boligorganisationer har sammen med deres kommuner forsøgt at finde løsninger for familier, hvor man allerede nu kan se, at de nok ikke får enderne til at hænge samme. Vi frygter dog, at mange berørte beboere først opdager de nye regler, når deres husleje efter boligstøtte stiger. Boligorganisationerne kan utvivlsomt imødese triste opkald fra familier, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. I BL åbner vi af samme årsag en telefonsluse i slutningen af september, hvor beboere kan ringe og få råd.

Forhåbentlig vil de forskellige initiativer reducere antallet af udsættelser, og vi vil holde skarpt øje med udviklingen. Heldigvis har nogle af de politikere, der stemte loven igennem, lovet, at de vil holde øje med utilsigtede virkninger. Det vil vi holde dem fast på.

Boligen nr. 9 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste