25. AUG. 2016 KL. 00:00

Leder: Travlt folketingsår forude

folketingssalen.jpg

Colourbox

En ”forenkling” af den nuværende grundskyld og ejendomsværdiskat kan i sidste ende betyde, at de almene beboeres ejendomsskattebetaling stiger, og det vil jo være helt uholdbart i en situation, hvor vi arbejder for at afdæmpe huslejeudviklingen.

DEN 1. JUNI afsluttede Folketinget den seneste sæson med den traditionelle afslutningsdebat. Her kunne vi og politikerne blandt andet se tilbage på vedtagelsen af en ny planlov, som sikrer, at det fortsat er muligt at bygge almene boliger i de store byer.

Tirsdag den 6. oktober indleder Folketinget den nye sæson, der også byder på dagsordenspunkter med betydning for de almene boliger, beboerne og boligorganisationerne. Et stort emne kan blive skattereformen. Den overordnede skattepolitik, om hvorvidt skatten skal sænkes i bunden eller toppen, vil utvivlsomt give store bølger på Christiansborg. Men der er et andet sted i skattedebatten, hvor vi især skal have et vågent øje. Det er omkring ejendomsskatter, hvor også et nyt vurderingssystem er i spil. Her er det hen over sommeren luftet, at den nuværende grundskyld og ejendomsværdiskat bliver sammenlagt i én skat som en smart forenkling.

Men her skal vi være på vagt, for en sådan ”forenkling” kan i sidste ende betyde, at de almene beboeres ejendomsskattebetaling stiger, og det vil jo være helt uholdbart i en situation, hvor vi arbejder for at afdæmpe huslejeudviklingen.

Folketingets nye sæson indledes med fremlæggelse af regeringens lovprogram. Et af de første lovforslag bliver udmøntning af vores aftale med regeringen om effektivisering på 1,5 mia. kr. frem imod 2020 for netop at bidrage til en mere afdæmpet huslejeudvikling.

Dette effektiviseringsmål angår hele sektoren under ét, og der er således ikke begrænsninger for den enkelte bolig-organisation eller for beboerdemokratiets virke. Det er meget vigtigt. Og det er også vigtigt, at der nu lægges op til en afskaffelse af unødige, besværlige og dermed fordyrende regler.

Loftet over kontanthjælpen slår igennem den 1. oktober. Mange boligorganisationer har sammen med deres kommuner forsøgt at finde løsninger for familier, hvor man allerede nu kan se, at de nok ikke får enderne til at hænge samme. Vi frygter dog, at mange berørte beboere først opdager de nye regler, når deres husleje efter boligstøtte stiger. Boligorganisationerne kan utvivlsomt imødese triste opkald fra familier, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. I BL åbner vi af samme årsag en telefonsluse i slutningen af september, hvor beboere kan ringe og få råd.

Forhåbentlig vil de forskellige initiativer reducere antallet af udsættelser, og vi vil holde skarpt øje med udviklingen. Heldigvis har nogle af de politikere, der stemte loven igennem, lovet, at de vil holde øje med utilsigtede virkninger. Det vil vi holde dem fast på.

Boligen nr. 9 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste