24. AUG. 2016 KL. 00:00

Katalog på vej om almene flygtninge- og billigboliger

colourbox1214957.jpg

Colourbox

Mange boligselskaber over hele landet arbejder på at finde en god løsning på flygtningeboliger. Flere løsninger blev præsenteret på konference.

Der er mangel på billige boliger til danskere og til flygtninge. Kommuner og boligorganisationer er i fuld gang med at finde nye løsninger og koncepter, der kan løfte de boligmæssige udfordringer og nytænkningen er stor. Udfordringen bliver at få prisen ned.

På Forvaltningskonferencen 2016, som er en årlig konference for landets boligorganisationer, blev der tirsdag præsenteret nogle af de bud, som den almene boligsektor barsler med rundt om i landet. Og flere er på vej i et katalog, som der arbejdes på at samle hos sekretariatet AlmenNet, der er en forening for udviklingsorienterede boligadministrationer.

Der er mangel på billige boliger til danskere og til flygtninge. Kommuner og boligorganisationer er i fuld gang med at finde nye løsninger og koncepter, der kan løfte de boligmæssige udfordringer og nytænkningen er stor. Udfordringen bliver at få prisen ned. Her fortæller Olav Kirchhoff, som er projekt- og netværkschef i BL om flygtningeboliger. AlmenNet arbejder på at samle et katalog med de gode løsninger fra hele den almene sektor.

“Vi vil gerne samle de mange eksempler, som der arbejdes med i sektoren. Mange af koncepterne adresserer nogle af de mange udfordringer, der i øjeblikket er omkring boliger. Vi kan se, at modulopbygning og fleksible boliger er nøgleord, ligesom fortætning eller nybyggeri også er et spørgsmål, der arbejdes med. Der er mange interessante koncepter. Udfordringen er at få prisen ned, samtidig med at kvaliteten er så langtidsholdbar, at boligerne også kan lejes ud om 5-10 år,” siger Olav Kirchhoff, projekt- og netværkschef i BL.

I foråret præsenterede KL og regeringen den såkaldte topartsaftale om kommunernes modtagelse af flygtninge. Aftalen sikrede bedre betingelser for at etablere permanente og midlertidige boliger til flygtninge.

Koncepterne, der blev præsenteret på konferencen var:

Lejerbo:
Arbejder med containerboliger, som er en midlertidig boligform, hvor brugte skibscontainere kan danne rammen om midlertidige og flytbare boliger. De er fleksible og kan placeres mange steder. Samtidig arbejder Lejerbo på en mere permanent billigbolig, som boligselskabet kalder Startbo. Udfordringen er at finde grunde, der er til at betale.

Domea.dk:
Arbejder med konceptet ’Tilpasning til lokale behov’. Mindre étrumsboliger på omkring 40m2, som skal indgå i et driftfællesskab, så udgifterne holdes nede. Der er i øjeblikket gang i et konkret projekt i Ringsted.

Boligkontoret Danmark og Skt. Jørgen Viborg:
Arbejder med konceptet ‘Almen Flexbolig’. Sektionsopbyggede boliger, som man let kan sætte sammen. To boliger kan evt. lægges sammen til én bolig. Der arbejdes i moduler og serieproduktion, men spares på det indre for at skabe en bygning, der også er holdbar over længere tid.

KAB:
Arbejder med konceptet ‘Små og billige boliger med perspektiv’. En basisbolig og en bolig under konceptet Almen Bolig+.

Boligselskabet Sjælland:
Arbejder med titlen ‘Integration af forskellige boligtyper’. Flygtningeboliger med minimerede omkostninger.

Boligforeningen 3B:
Arbejder med konceptet ‘Robuste og små boliger’. Konceptet er undervejs. Forholdsvis små boliger. Et industrialiseret produkt i slidstærke materialer.

Boligorganisationen Tårnbyhuse:
Arbejder med konceptet ‘Boligtilbud fortrinsvis for unge og enlige’. Vil lægge boligerne ind i et eksisterende byggeri. I robuste materialer. Også mindre boliger.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste