01. APR. 2016 KL. 00:00

Indblik: Fremtidens byer til demente

hogewey-031.jpg

Robert

Danmark har omkring 38.000 plejeboliger, men ifølge Ankestyrelsen er kun omkring 5.000 af dem indrettet specielt til ældre med demens. Ud af de 38.000 plejeboligbeboere vurderer Ankestyrelsen, at 16.000 er ramt af demens, så efterspørgslen på egnede demensboliger er altså mere end tre gange så stor som udbuddet.

Danmark har omkring 38.000 plejeboliger, men ifølge Ankestyrelsen er kun omkring 5.000 af dem indrettet specielt til ældre med demens. Ud af de 38.000 plejeboligbeboere vurderer Ankestyrelsen, at 16.000 er ramt af demens, så efterspørgslen på egnede demensboliger er altså mere end tre gange så stor som udbuddet. Dertil kommer et stort antal ældre med demens, som endnu ikke bor i en plejebolig. Og det store antal af danskere med demens vil grundet voksende levealder kun blive endnu større i de kommende år.

Boligen ser i dette indblik på et nybrud, når der skal bygges plejehjem til demente. I Odense og i Nordjylland påbegyndes i løbet af kort tid en ny type plejehjem – eller rettere byer. Der indrettes byer til demente, som ligner almindelige byer med butikker, teatre, og hvad man ellers er vant til. De opføres efter inspiration fra demensplejehjemmet De Hogeweyk i Holland. Boligen har besøgt den hollandske moderinstitution for fremtidens plejehjem for demente i Danmark.

Sidstnævnte skal dog tages med det forbehold, at de nye plejehjem risikerer kun at være fremtidens plejehjem for nogle. Mister de ældre deres boligydelse, vil de nye plejehjem formentlig kun blive for formuende ældre.

Red. 

Boligen 4 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste