01. APR. 2016 KL. 00:00

Indblik: Demenslandsbyer på vej i Danmark

hogewey-026.jpg

Robert Oosterbroek

Flere steder i landet har man med inspiration fra Holland konkrete planer om at bygge nyskabende demensboliger. I Aalborg skal det være almene plejeboliger og i Odense en demenslandsby drevet af OK-Fonden.

 

 

DOMEAS DEMENSPLEJEHJEM VIL SKJULE KONTORENE
I november vandt den almene boligadministration Domea udbuddet af et demensplejehjem i Aalborg. En af grundene til, at de vandt udbuddet, var den store inspiration fra demensplejehjemmet Hogeweyk i Holland, som både Domea selv og Aalborg Kommune havde besøgt.

I planerne for det nye projekt går mange af de centrale ideer fra Hogeweyk derfor igen. De 72 beboere, der efter planen skal bo der, vil også skulle bo i et lille samfund med butikker, restaurant og teater, og de forskellige livsstile og interesser vil også til dels blive inkorporeret.

”På grund af lovgivningen kan vi ikke ligesom i Holland lave individuelle ventelister til de forskellige boliger, så livsstilene vil ikke blive lige så tydelige hos os. Men vi har alligevel forsøgt at genskabe det i udearealerne. Her vil der for eksempel blive en kulturhistorisk, en vild og en fredfyldt del,” siger Louise Prahm, bygherrerådgiver hos Domea.

På grund af lovgivningen kan vi ikke ligesom i Holland lave individuelle ventelister til de forskellige boliger, så livsstilene vil ikke blive lige så tydelige hos os.

Louise Prahm

Backstage omklædning

En anden ting, som man vil forsøge at genskabe, er brugen af et backstage-område. De ansatte vil få deres egen indgang til kontorer og omklædningsrum, som ikke vil være synlig fra resten af plejehjemmet. Der vil heller ikke blive bygget gange imellem værelserne, så de ansatte er derfor nødt til at bevæge sig udenfor, når de skal fra en bolig til en anden.

 

”Det er alt sammen med til at få beboerne til at føle sig mere hjemme og mindre som beboere på et plejehjem,” siger Louise Prahm.

 

66 af plejehjemmets 72 boliger vil blive almene. De resterende 6 boliger bliver aflastningsboliger, og de vil ligesom de mange fællesarealer blive drevet af kommunen. Plejehjemmet vil blive en del af Tornhøjkvarteret i Aalborg Øst.

DEMENSLANDSBY I ODENSE SKAL VÆRE EN RIGTIG BYDEL
Aster Schepel var en af de første fra Danmark, der besøgte demensplejehjemmet De Hogeweyk i Holland. Hun er oprindeligt fra Holland, men arbejder i Odense som læge med speciale i forebyggende medicin, så besøget var oplagt. Og da hun med en gruppe kolleger kom hjem igen, var de så begejstrede, at de stiftede en forening med det ene formål at få bygget en demenslandsby i Danmark.

”Da vi kom hjem, var vi helt sikre på, at vi skulle have bygget noget lignende i Danmark, men også at der måske var nogle andre ønsker her. Så til at starte med rejste vi en hel masse rundt for at finde ud af, hvad de ønsker var,” siger Aster Schepel, formand for støtteforeningen til Demenslandsbyen Marguritten.

Tidligt i forløbet indgik foreningen en aftale med OK-Fonden, som vil stå for driften af den nye danske demenslandsby. I samme tidlige fase kom en aftale med Odense Kommune også i hus, og kommunen er i øjeblikket i gang med at bestemme sig for en passende placering til landsbyen. Den vil blive fundet inden for de næste par måneder, fortæller Aster Schepel.

Vi fandt ud af, at et af de største problemer for de pårørende er, at de demensramte altid ender med at flytte på plejecenter, når de er mindst egnede til at flytte. Derfor kan man i vores landsby flytte ind, så snart man bliver diagnosticeret med demens. På den måde sikrer vi, at de, som i starten kun har få demenssymptomer, kan blive boende det samme sted i gennem hele sygdomsforløbet.

Aster Schepel

En bydel for alle
Ideerne bag den odenseanske demenslandsby er anderledes end både de hollandske og de ålborgensiske. Specielt på ét område findes en tydelig forskel: Landsbyen er ikke kun for mennesker med svær demens.

”Vi fandt ud af, at et af de største problemer for de pårørende er, at de demensramte altid ender med at flytte på plejecenter, når de er mindst egnede til at flytte. Derfor kan man i vores landsby flytte ind, så snart man bliver diagnosticeret med demens. På den måde sikrer vi, at de, som i starten kun har få demenssymptomer, kan blive boende det samme sted i gennem hele sygdomsforløbet,” siger Aster Schepel.

Da man endnu ikke er sikker på placeringen af landsbyen, er de konkrete arkitektoniske planer endnu ikke på plads. Man ved dog, at det vil blive en grøn landsby med terapihaver og plads til 200-300 beboere med demens. Grundideen fra Holland, med mangfoldige kvarterer, med forretninger og restauranter og med små boligenheder, vil også blive fulgt. Dog på en lidt mere ægte måde end i Holland.

”Nogle siger, at De Hogeweyk er et skuespil, men det er jeg uenig i. Det er et rigtigt samfund. Men vores mål er, at vores demenslandsby skal være mere som en rigtig bydel, hvor der også bor mennesker, der ikke har demens. Og ikke bare en almindelig bydel, men en af de mest attraktive i Odense,” siger Aster Schepel.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste