23. OKT. 2015 KL. 00:00

Tegning af fronter med sjældne alliancer

folketingssalen.jpg

Folketinget

Sjælden stærk enighed imellem Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre. Fremtidens politiindsats i udsatte boligområder skal varetages af lokalt forankrede betjente. 

 

Fem af ni retspolitiske ordførere, som Boligen har talt med, synes at kunne nå til enighed om, at forebyggelse af al kriminalitet fra smårapserier til terror skal spille en meget stor rolle i det fremtidige politis indsatser. De er også enige i, at i hvert fald en del af vejen til forebyggelse går igennem den borgernære indsats, hvor politiet er tæt på borgerne. De er også enige i, at den forebyggende indsats giver de bedste resultater i de områder, som Rigspolitiet allerede har defineret på sin liste over særligt udsatte boligområder. Vandene skilles så i nogen grad på spørgsmålet om, hvor tæt politiet skal på borgerne.

Venstres retspolitiske ordfører, Preben Bang Henriksen, erkender klart, at han endnu ikke har taget stilling. For ham er vandet endnu ikke delt – bare meget bredt.

”Vi skal finde ud af, hvordan vi bruger pengene bedst… Om det er ved patruljekørsel, en mobil politistation eller ved at genindføre lokalbetjenten,” siger venstreordføreren, der nok også dårligt kan stille sig fast på noget, når det er hans partifælle, justitsminister Søren Pind, der skal søge at samle det vand, der trods alt er delt. 


Tre, der står sammen

Og vandet er delt. Tre ordførere er ikke i tvivl. En fortsat indsats med faste lokalbetjente er vejen til at fastholde de positive udviklinger, der allerede kan måles i de udsatte boligområder.

”Det, der gør en forskel, er, at betjenten er så tæt på lokalsamfundet, at han eller hun ved, hvem der kan skabe problemer. At betjenten kan forebygge, at det går galt ved at tale med den pågældende, læreren, forældrene eller andre, som eventuelt er tæt på og kan yde indflydelse,” siger Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Peter Skaarup.

”Vi skal have meget mere ud af vores politi, end at de bare sidder i en bil. Spørgsmålet for os er ikke, om vi vil bevare indsatsen i det nuværende niveau. Vi vil gerne øge den. Af en undersøgelse, Boligen har foretaget for få måneder siden, fremgår det, at betjentene ifølge boligorganisationerne i cirka halvdelen af de udsatte områder fungerer som rollemodel for de lokale børn og unge. Det tal vil vi gerne have højere op, uddyber han.  

Retsordføreren fra Dansk Folkeparti er dermed helt på linje med Enhedslistens Pernille Skipper og Det Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen. 

”Skal vi undgå terror, må det starte lokalt med forebyggelse af radikalisering, og af at unge kommer i dårligt selskab med kriminelle,” uddyber Enhedslistens Pernille Skipper. 

”Politiets lokale forebyggende arbejde er så vigtigt for Det Radikale Venstre, at vi gerne vil sikre ekstra bevillinger til det,” fastslår Sofie Carsten Nielsen.


Mobil politistation

Også Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Trine Bramsen, sætter pris på en lokal indsats. Men hun hælder til, at den mobile politistation mange steder kan udgøre løsningen.

”Det vigtige er, at problemerne bliver løst lokalt, hvis der er problemer. Opstår der svære problemer, det patruljerende politi ikke kan klare, kan man så for en periode sende den mobile politistation, Når problemerne er løst, kan den køre videre til et nyt sted med problemer,” forklarer hun.

Den model er dog ikke tilfredsstillende for Dansk Folkepartis Peter Skaarup. 

”De kriminelle og potentielt kriminelle børn og unge kommer ofte fra de samme familier. Skal man tæt ind på livet af dem, løses det ikke på nogle måneder af fremmede betjente i en mobil politistation.” 

”Det er et langt sejt træk at lave om på en kriminel kultur i et boligområde,” fortsætter han.

Peter Skaarup vil ikke udelukke, at det kan være en god ide med en ekstraordinær indsatsstyrke af specialister, der i ekstreme situationer kan rykke ind i de udsatte boligområder. Men det skal være som et supplement til det lokale politi. 

”Det skal være, hvis det et sted går fuldstændigt galt, som det eksempelvis var tilfældet i Vollsmose for nogle år siden, hvor Odense Universitetshospital pludselig blev angrebet af en stor gruppe, der vel nærmest var uden kontrol,” forklarer han. 

Socialdemokraternes Trine Bramsen afviser modsat ikke, at det kan være nødvendigt med en permanent indsats i særligt udsatte områder.

”Men så skal det være politiet, der afgør, om det er nødvendigt,” siger hun.


Spiller med lukkede kort
Det Konservative Folkepartis retspolitiske ordfører, Søren Pape Poulsen, har i andre medier udtalt, at han også er tilhænger af løsningen med den mobile politistation. Det er desværre ikke lykkedes Boligen at komme i kontakt med ham. Det samme er tilfældet med de retspolitiske ordførere for SF og Liberal Alliance.

Alternativets retspolitiske ordfører, Josefine Fock, har, lidt på linje med Venstres Preben Bang Henriksen, meddelt, at hun ikke vil tage stilling til noget, før hun har hørt regeringens udspil. 

Boligen nr. 11 - 2015

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Modstand mod parallelsamfundslovgivning

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Modstand mod parallelsamfundslovgivning

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste