01. OKT. 2015 KL. 00:00

Indblik: Udvider indsats imod social dumping

20150903_bl_michael-nielsen-elgaard_004.jpg

Simon Jeppesen

KAB vil fremover tilbyde boligorganisationer mulighed for at kontrollere, at løn og arbejdsforhold er i orden på byggepladsen.

Den almene administrationsorganisation KAB har igennem flere år krævet, at rådgivere, som man samarbejder med om byggeprojekter, sikrer, at der i udbudsmaterialet til hovedentreprenører stilles krav, der matcher den internationale arbejdstagerorganisation ILO’s konvention om brug af udenlandsk arbejdskraft.

Sagt på en anden måde har man krævet, at der ikke foregår social dumping på byggepladsen, og hovedentreprenører er desuden blevet pålagt at sørge for, at underentreprenører lever op til de samme krav.

Fremover udvider KAB indsatsen imod for dårlige arbejdsbetingelser ved at tilbyde sine boligorganisationer en kontrolfunktion, så de enkelte entreprenører kan blive kontrolleret under udførelsen af arbejdet på byggepladsen. Det vil ifølge byggechef i KAB, Michael Nielsen-Elgaard, skabe endnu større sikkerhed for, at indsatsen virker.

Behov for at tjekke

”Langt de fleste hoved- og underentreprenører overholder de krav, vi stiller, men ligesom der er behov for færdselspoliti, der kontrollerer trafikanterne, er der formentlig behov for at tjekke, at der ikke er brodne kar på byggepladserne,” siger han.

Indtil nu har KAB klaret sig med at have de omtalte klausuler i udbudsmaterialet og ved hjælp af et bilag til entreprisekontakter, hvor der står, at bygherren kan kræve supplerende erklæringer om, at bestemmelserne overholdes, hvis man får mistanke om, at det ikke er tilfældet.

”Det har vi haft nogle gange,” siger Michael Nielsen- Elgaard.

”Når vi så har bedt om dokumentation, har det et par gange ført til, at underentreprenører er forsvundet fra byggepladsen.”

Inspiration fra kommune

De supplerende erklæringer har altså virket, men man kan alligevel ikke være 100 procent sikker på, at alle på byggepladserne har ordentlige forhold.

Derfor udvider KAB nu med et tilbud om kontrol. Kontrollen leveres af Bureau Veritas, der er verdens førende virksomhed inden for inspektion, klassificering, rådgivning og certificering.

Inspirationen til at håndtere indsatsen imod social dumping, både kontaktligt og med kontrol, er hentet fra Københavns Kommune, der også benytter et eksternt firma til at tjekke, at de faktiske forhold svarer til, hvad der er blevet aftalt imellem bygherre og entreprenør.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste