01. OKT. 2015 KL. 00:00

Indblik: Udvider indsats imod social dumping

20150903_bl_michael-nielsen-elgaard_004.jpg

Simon Jeppesen

KAB vil fremover tilbyde boligorganisationer mulighed for at kontrollere, at løn og arbejdsforhold er i orden på byggepladsen.

Den almene administrationsorganisation KAB har igennem flere år krævet, at rådgivere, som man samarbejder med om byggeprojekter, sikrer, at der i udbudsmaterialet til hovedentreprenører stilles krav, der matcher den internationale arbejdstagerorganisation ILO’s konvention om brug af udenlandsk arbejdskraft.

Sagt på en anden måde har man krævet, at der ikke foregår social dumping på byggepladsen, og hovedentreprenører er desuden blevet pålagt at sørge for, at underentreprenører lever op til de samme krav.

Fremover udvider KAB indsatsen imod for dårlige arbejdsbetingelser ved at tilbyde sine boligorganisationer en kontrolfunktion, så de enkelte entreprenører kan blive kontrolleret under udførelsen af arbejdet på byggepladsen. Det vil ifølge byggechef i KAB, Michael Nielsen-Elgaard, skabe endnu større sikkerhed for, at indsatsen virker.

Behov for at tjekke

”Langt de fleste hoved- og underentreprenører overholder de krav, vi stiller, men ligesom der er behov for færdselspoliti, der kontrollerer trafikanterne, er der formentlig behov for at tjekke, at der ikke er brodne kar på byggepladserne,” siger han.

Indtil nu har KAB klaret sig med at have de omtalte klausuler i udbudsmaterialet og ved hjælp af et bilag til entreprisekontakter, hvor der står, at bygherren kan kræve supplerende erklæringer om, at bestemmelserne overholdes, hvis man får mistanke om, at det ikke er tilfældet.

”Det har vi haft nogle gange,” siger Michael Nielsen- Elgaard.

”Når vi så har bedt om dokumentation, har det et par gange ført til, at underentreprenører er forsvundet fra byggepladsen.”

Inspiration fra kommune

De supplerende erklæringer har altså virket, men man kan alligevel ikke være 100 procent sikker på, at alle på byggepladserne har ordentlige forhold.

Derfor udvider KAB nu med et tilbud om kontrol. Kontrollen leveres af Bureau Veritas, der er verdens førende virksomhed inden for inspektion, klassificering, rådgivning og certificering.

Inspirationen til at håndtere indsatsen imod social dumping, både kontaktligt og med kontrol, er hentet fra Københavns Kommune, der også benytter et eksternt firma til at tjekke, at de faktiske forhold svarer til, hvad der er blevet aftalt imellem bygherre og entreprenør.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Danmark mener: Postbude og bryggeriarbejdere bør ikke tælle i "ghetto-regnskabet"

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Danmark mener: Postbude og bryggeriarbejdere bør ikke tælle i "ghetto-regnskabet"

Artikler

vi anbefaler

SOLBAKKEN DSC 6320 Boligformand: "Ghettopakken vil give store problemer"
Kryger (1) BL’s kredse er klar til nye udfordringer
Foto Holger Anderson Bent Madsen 03257 57 organisationer i appel: Danmark har brug for en folkesundhedslov
Mettemogensen Domea.Dk Foto Jacob Ljørring 6189 (3) Hun skal bygge almene boliger til delebørn
Se alle artikler ( 1850 )

0

Læseliste