01. OKT. 2015 KL. 00:00

Indblik: Aftale holder plattenslagere væk

_dsc0585.jpg

Simon Jeppesen

Samarbejde imellem boligorganisation og fagforeninger sikrer, at der ikke foregår social dumping under stor renovering i Aarhus.

”Vi skal lige melde vores ankomst hos lederen af byggepladsen, og så skal der sikkerhedshjelm og sikkerhedssko på.”

Claus Salomon Ørskou er på vej ind på det areal af boligafdelingen Rosenhøj, der aktuelt er afmærket ”Byggeplads”. Området ændres jævnligt, efterhånden som renoveringen af de 27 boligblokke og opførelsen af rækkehusene skrider frem, men han ved, hvor tingene foregår.

”Jeg besøger af princip en eller to byggepladser hver dag, og det er langt fra første gang, turen går til Rosenhøj, selvom her plejer at være styr på det meste,” siger han.

Han er formand for BAT, Bygge- Anlægs- og Trækartellet i Aarhus, og faglig sekretær i fagforeningen 3F - Transport, Logistik & Byg.

Styr på betyder i denne sammenhæng, at alle folk på arbejdspladsen arbejder under overenskomst, og at løn og arbejdsmiljø er i orden. Når det er sådan, hænger det sammen med, at Aarhus Omegn har en samarbejdsaftale om Rosenhøj med de lokale afdelinger af LO og BAT-kartellet, der omfatter sociale klausuler. Her står der, at alle entreprenører og underentreprenører skal overholde danske løn- og arbejdsforhold.

Det hele går ud på at sikre ordentlige vilkår for dem, der arbejder her. Det er aftalen med Aarhus Omegn et godt redskab til. Vi vil gerne have andre boligforeninger i kommunen til at indgå tilsvarende aftale, men indtil videre er der ikke skrevet andre aftaler.

Leif Jensen

I brug et par gange

”Det er en rigtig god aftale, som har været i brug et par gange, og som i begge tilfælde førte til, at forholdene kom i orden,” siger siger BAT-formanden, mens han tramper over den mudrede plads, der giver adgang til en boligblok omgivet af stilladser.

Et større firma var gået i gang med at sætte facader op, da BAT gjorde Aarhus Omegn opmærksom på, at der manglede en overenskomst. Få dage efter var papirerne skrevet under.

En anden gang drejede det sig om et firma med to, tre ansatte, der ikke havde styr på aftalerne. Også her kom alt hurtigt på plads.

”Det hele går ud på at sikre ordentlige vilkår for dem, der arbejder her. Det er aftalen med Aarhus Omegn et godt redskab til. Vi vil gerne have andre boligforeninger i kommunen til at indgå tilsvarende aftale, men indtil videre er der ikke skrevet andre aftaler,” siger BAT-formanden.

Behøver ikke kontrollere

Leif Jensen, direktør i Aarhus Omegn, er godt tilfreds med aftalen:

”Formålet er først og fremmest at sikre, at firmaerne rekrutterer og beskæftiger et antal ledige fra området. Det forudsætter ordentlige løn- og arbejdsvilkår, hvilket aftalen er med til at skaffe, uden at vi behøver at kontrollere, at det sker,” siger han.

Dagens besøg går til en gruppe tømrere, der er ved at montere store vinduer. Claus Salomon Ørskou vil høre lidt om tunge løft og brug af lifte, og han vil orientere om de sociale klausuler i samarbejdsaftalen.

”Når folkene kender aftalen, kan de være med til at sikre, at den overholdes. Entreprenørerne synes også, at forholdene skal være i orden. Det er jo ulig konkurrence, når der kommer et firma uden ordentlige forhold og underbyder andre,” siger Claus Salomon Ørskou.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste