24. NOV. 2015 KL. 00:00

Usædvanlig beboerændring på kort tid

_hyt3115_.jpg

Søren Hytting

Kira Poulsen er 36 år og er sammen med sine to børn i januar flyttet ind i Vridsløselille Andelsboligforenings afdeling 4 Række, der administreres af Bo-Vest. En husleje på omkring 7.000 kroner for 106 kvadratmeter for et nyrenoveret og ”frisk” rækkehus lidt uden for København tiltalte hende.

Men Kira Poulsen er som skrevet ikke alene om at have pakket flyttekasserne og endt i Albertslund Syd. Inden for det seneste år har omkring 100 nye familier valgt at bosætte sig i området. Af dem er 60 børnefamilier. 

Husene er ”super attraktive”. Blandt andet fordi de har et minimalt energiforbrug.

Carsten Brank, boligchef Bo-Vest

Ifølge boligchef Carsten Brank, Bo-Vest, er aldersgennemsnittet i området faldet betragteligt. Han kalder det for ”usædvanligt”, at en så stor udskiftning af beboere har fundet sted på så kort tid. Typisk vil en sådan udskiftning tage imellem 7-10 år.

Årsagen til den store ændring i beboermassen skal findes i en større renovering i afdeling 4 Række, som har fundet sted siden 2012 og frem til nu. 280 boliger er blevet fremtidssikret, hvor man blandt andet har arbejdet med ekstra isolering, ændret terrændækket samt kigget på energirigtige døre og vinduer. Husene er så populære, at delegationer fra hele landet og udlandet valfarter dertil for at se dem.   

                     

Miljø- og klimarigtigt
Carsten Brank betegner husene ”super attraktive”. Blandt andet fordi de har et minimalt energiforbrug. Arbejdet med fremtidssikringen har krævet, at beboerne har skullet igennem en genhusning i et halvt år. Beboerne har derfor skullet igennem to komplette flytninger – en midlertidig og en permanent. Samtidig er huslejen steget med omkring 1.700 kroner om måneden. I forbindelse med  genhusningen har mange af de ældre beboere i området takket nej til at blive boende. Carsten Brank fortæller, at de ældre beboere ganske enkelt bad om at blive flyttet en gang for alle. I samarbejde med Albertslund Kommune fandt man derfor andre tilbud til de ældre beboere. Nogle kom på plejehjem, og andre fik deres ønske om en mindre bolig opfyldt. 

Pensionistmafiaen
Men renoveringen har også forårsaget, at husene er blevet forøget med otte ekstra kvadratmeter, hvilket betyder, at køkkenarealet er blevet større.

Og det er især noget, som tiltaler børnefamilierne, fortæller 71-årige beboerformand Astrid Barkholt Hansen. Hun har boet i området siden 1973 og hilser ændringen i beboersammensætningen velkommen. Hun fortæller, at de nye yngre familier allerede har sat deres præg på området. 

”I marts havde vi beboermøde, hvor vi skulle ændre husordenen. Vi havde ikke været helt skarpe og formuleret os ordentligt. Vi skrev blandt andet, at man ikke måtte have vasketøj, bygge legehus i forhaven og dit og dat. De yngre familier mobiliserede sig og mødte talstærkt op og sagde, hvorfor må vi ikke det?” husker beboerformanden, der havde hørt rygter om, at de yngre familier kaldte os for pensionistmafiaen. 

Astrid Barkholt Hansen og de andre medlemmer kunne godt se, at de havde formuleret sig ”dumt”, og at det var noget ”sludder”, der var skrevet. De lagde sig derfor straks på maven og lavede et ændringsforslag til deres eget forslag. 

”Vi ville jo gerne have et samarbejde op at køre. Og det ville de yngre familier også, så vi aftalte en ny dag, hvor vi også fik nye udvalg, heriblandt et legepladsudvalg. Der var en overvældende tilslutning, og alle udvalg blev besat. Der var sådan en god stemning,” beretter hun. 

Hun er glad for, at der er sket en fornyelse af beboerdemokratiet, og så mange er interesserede i at videreføre det beboerdemokratiske arbejde. 

Området er i øvrigt så populært, at der står 400 på venteliste.


Boligen nr. 12 - 2015

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste