23. NOV. 2015 KL. 00:00

Mindeord: Boligboss og mælkebøtte

gert-nielsen.jpg

Privat billede

Gert er død. For utroligt mange mennesker er budskabet svært at fatte. For Gert Nielsen har altid været der. I utroligt mange år var han en realitet, en institution, en klippe, en kæmpe, en urkraft, en støtte, en modstander, en fighter og en ven. Og pludselig er han væk, manden som i årtier viede sit liv til almene beboeres ve og vel og politiske interesser. Mest kendt og synlig var han i de år, hvor han lagde sine kræfter i BL – Danmarks Almene Boliger, tidligere kendt som Boligselskabernes Landsforening. Her var han i 35 år, de 24 som direktør.

Gert Nielsen holdt ikke så meget af, at der var stor fokus på ham som privatperson. Han ville hellere have, at der var fokus på hans resultater. I BL hang der således i mange år en avisartikel, hvor han selv var portrætteret. Overskriften var ”De svages barske boligboss”, og præcis sådan så Gert Nielsen også sig selv. Han kunne tale længe og varmt om, hvordan han var ”mønsterbryder”, selv om han ikke selv ville anvende dét ord. Men sandt var det. Han voksede op i en arbejderfamilie i Valby. Kursen var sat imod en tilværelse som maskinarbejder, men Gert Nielsens kvikke hoved sendte ham i stedet på Frederiksberg Gymnasium, hvor han blev student. Senere blev han cand. polit. fra Københavns Universitet. I Socialdemokratiet fandt han meningsfæller og venner, som han holdt fast i hele livet. Poul Nyrup Rasmussen sang for, da Gert Nielsen i år fyldte 70 år, og Mogens Lykketoft sendte videohilsen på vej mod New York. Sammen med arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen havde de to S-koryfæer fritidskollektiv med Gert Nielsen på øen Endelave.

Men skønt alderen passede til det, blev Gert Nielsen aldrig en del af det, der senere blev kaldt ”ungdomsoprøret”. Med afsæt i arbejderbaggrunden i Valby valgte Gert Nielsen at gå mere praktisk politisk til værks, og han glemte aldrig dén baggrund, hverken i det politiske arbejde – han var formand for socialdemokraterne i Albertslund ved sin død – eller i arbejdet for almene boliger og almene beboere.

Afsenderne på denne nekrolog har arbejdet tæt sammen med Gert Nielsen i BL i mange år. Vi ved, hvordan Gert har sat dybe fodaftryk i den danske boligpolitik. Han har gjort det igennem længere tid end ministre og politikere både lokale og nationale. Han har gjort det i længere tid end embedsmænd. Og længere tid end de fleste ansatte og ledere i branchen. Og han har i alle årene været drevet af en ægte og oprigtig vision om at skabe mere lighed, mere retfærdighed og bedre vilkår for omkring en million almene beboere. Og han har gjort det med kraft, intensitet og kompromisløshed.

Gert Nielsen var ikke til omsvøb og sødsuppe. Han var direkte og kontant. Men også besjælet af stor humor, som ofte virkede forsonende, når Gert afleverede sin uforbeholdne mening om stort og småt. Og Gert bevarede skarpheden og humoren til det sidste. Fredag formiddag gav han telefonisk en status til en tidligere medarbejder i BL ovenpå en operation på Hvidovre Hospital. Han indledte samtalen: ”Ukrudt forgår ikke så let!”

Hvis Gert Nielsen skulle sammenlignes med en ukrudtsplante, så skulle det nok være en ukuelig mælkebøtte, der gang på gang gennemborer asfalten med en blanding af betagende yndefuldhed og robust stædighed. Få timer efter den kække udmelding, kunne mælkebøtten imidlertid ikke længere. Natten til lørdag sov Gert Nielsen stille ind.

Den barske boligboss havde ét blødt punkt. Børnebørnene. Derfor går vores tanker ikke mindst til dem og til sønnen Asger.

Han vil være savnet. Af mange.

Jesper Nygård – tidligere formand for BL
Henning Kirk Christensen – tidligere formand for BL
Palle Adamsen – formand for BL
Bent Madsen – administrerende direktør i BL

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2073 )

0

Læseliste