19. NOV. 2015 KL. 00:00

Leder: Må det blive den sidste liste

_alr4179.jpg

Anna-Lene Riber

Det er ikke særligt klogt at bruge tallene til at ramponere omdømmet for byområder, som boligorganisationer, kommuner og staten arbejder på skal fungere bedre. Og oven i købet med en liste, hvor to tilfældige fra- eller tilflytninger kan afgøre, om man udtrækkes i årets ”december-lotteri”.

Der er status i, hvilken bil vi har, hvor vi tager på ferie, selv i det mærke, vi bærer på T-shirten. Det er ikke anderledes, når det handler om det sted, vi bor. Eksperter mener, at selvrealisering er toppen af behovs­pyramiden, og i den selvrealisering er omdømmet af vores bolig og byområde en afgørende faktor.

Beboere og ansatte i mange af landets boligområder sidder hvert år på nåle op til den 1. december, hvor skiftende ministerier offentliggør den nye liste for udsatte boligområder.

Der følger ikke i nævneværdig grad kalendergaver, i form af nye mu­ligheder, med at blive optaget på listen. Tilsvarende følger der heller ikke et godt omdømme med. Tværtimod!

Som det fremgår af en undersøgelse, A&B Analyse har foretaget for Boligen (omtalt på side 16), så er det ikke bare blottet for status at bo i et af listens områder. Det er så slemt, at flere end hver femte i forbindelse med en jobsamtale enten vil lyve eller vil overveje at lyve om, hvor de bor, hvis det område, de bor i, skulle komme på listen.

For ethvert byområde er det afgørende at kunne tiltrække familier, der på forskellig vis kan være ressourcer for området. Det er på den måde, det lokale civilsamfund kan forblive robust og udbygges. Her er det svært at overdrive den skadelige virkning, en optagelse på listen har. Ifølge spørgeundersøgelsen fra A&B Analyse kan det få tre ud af fire til at fravælge at flytte til et givent område.

Ovenstående alvorlige bekymringer skal ikke tages som argumenter for, at der ikke skal måles på lokalsamfundenes sociale tilstand og bæredygtighed. Der måles på livet løs, og tallene bruges både i den lokale styringsdialog med kommunerne og i landspolitikken. Det er vigtigt med den faktabaserede tilgang, så vi hele tiden bliver klogere.

Men det er ikke særligt klogt at bruge tallene til at ramponere omdømmet for byområder, som boligorganisationer, kommuner og staten arbejder på skal fungere bedre. Og oven i købet med en liste, hvor to tilfældige fra- eller tilflytninger kan afgøre, om man udtrækkes i årets ”december-lotteri”.

Lad os håbe, at listen, der udkommer den 1. december, ikke alene har færre områder på, men også bliver den sidste af sin slags. Lad os i 2016 arbejde for, at temperaturmålinger på landets byområder ikke sætter nogen i skammekrogen, men bruges offensivt til at få udfordringer frem i lyset, så vi målrettet kan arbejde sammen om at løse dem.

Boligen nr. 12 - 2015

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste