30. NOV. 2015 KL. 00:00

De glemte fattige

barn.jpg

Colourbox

Fordeling og Levevilkår' viser, at der i dag er næsten dobbelt så mange fattige som for 10 år siden. Den største stigning i fattigdommen fandt sted under den tidligere VK-regering. Siden blev den kraftige udvikling i fattigdommen bremset og udviklingen i 2012 og 2013 har været mindre markant. For børn har vi faktisk set, at antallet af fattige er faldet de seneste år.

”Fattigdom er meget problematisk. Det gælder især for de børn, der vokser op i fattige kår. En opvækst i fattigdom har store konsekvenser for børnenes sociale liv og fremtidsmuligheder. Derfor er det helt afgørende, at børnefattigdommen endelig er faldet,” siger analysechef i AE Jonas Schytz Juul i en pressemeddelelse.

I 2012 blev fattigdomsydelserne afskaffet. Det har bidraget til at reducere børnefattigdommen. Regeringen har nu besluttet at indføre nye fattigdomsydelser med bl.a. et kontanthjælpsloft, en 225-timers regel og en såkaldt integrationsydelse. Regeringens tiltag vil alle trække i retningen af, at antallet af fattige vil stige i årene fremover, vurderer AE’s analysechef:

”Lavere ydelser trækker i den gale retning. Frem for at sænke indkomsterne for de, der i forvejen har mindst, skal vi investere i mennesker og i et velfungerende socialt sikkerhedsnet.

Jonas Schytz Juul, AE’s analysechef

”De fattigdomstiltag, som regeringen har gennemført, vil kaste flere ud i fattigdom. Sidste gang VK-regeringen eksperimenterede med fattigdomsydelser så vi klokkeklart, at fattigdommen steg i Danmark. Nu har regeringen valgt at slå ind på tidligere tiders fattigdomskurs. Det er meget bekymrende. Vi kan desværre se frem til, at flere børn og voksne vil havne i fattigdom i de kommende år. Konsekvenserne af regeringens politik er store,” siger Jonas Schytz Juul og fortsætter:

”Regeringen har afskaffet den officielle fattigdomsgrænse i Danmark. Selvom regeringen forsøger at lukke øjnene for fattigdommen, så vil vi fortsat opgøre fattige i Danmark. Særligt i en tid hvor der indføres nye fattigdomsydelser er det vigtigt at have fokus på, hvilke konsekvenser det har for de dårligst stillede i Danmark” siger Jonas Schytz Juul.

Samtidig viser publikationen, at uligheden er steget i Danmark. Både OECD og IMF har vist, at øget ulighed skader den samlede vækst og hæmmer mobiliteten i samfundet. Der er således grund til at være på vagt overfor den stigende ulighed i Danmark.

”Lavere ydelser trækker i den gale retning. Frem for at sænke indkomsterne for de, der i forvejen har mindst, skal vi investere i mennesker og i et velfungerende socialt sikkerhedsnet. Det er afgørende, at man i den økonomiske politik ser på, hvad der er til gavn for hele samfundet frem for enøjet at fokusere på privatøkonomiske incitamenter,” afslutter Jonas Schytz Juul.

Hent publikationen:
De glemte fattige 

Kilde: ae.dk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3014 )