24. MAR. 2015 KL. 00:00

Leder: Børn og unge er nøglen

_alr4232.jpg

Anna-Lene Riber

Børn og unge er nøglen til at vende udviklingen. I boligområderne og i hele samfundet. Der er et stykke vej endnu, men der er afgjort optimisme at hente i udviklingen, som er vendt på afgørende punkter i afgørende områder.

UDDANNELSE ER NØGLEN til at flytteunge fra et liv i udkanten af samfundet til et aktivt liv til glæde for dem selv, deres kommende familier og samfundet. Den såkaldte SKANDIA-model, som er udviklet af økonomer fra CBS, viser, at samfundet tjener 150 millioner kroner, hver gang man flytter 10 unge fra en karriere på kanten af arbejdsmarkedet til et livsforløb i beskæftigelse.

Heldigvis går det den rigtige vej. Flere unge tager uddannelse. Også i udsatte boligområder. I artiklen på side 38 kan man læse om, hvordan mange flere af Gellerups og Mjølnerparkens unge i aldersgruppen fra 17-25 år i løbet af bare fem år er kommet i gang med eller har færdiggjort en ungdomsuddannelse. En tredjedel af Mjølnerparkens unge i denne aldersgruppe var i 2013 ikke i gang med eller færdig med en ungdomsuddannelse. Tilbage i 2008 var det halvdelen. Vi skal glæde os over den positive udvikling. Men samtidig skal vi erkende, at opgaven ikke er løst. Der er fortsat et stykke fra de 33 procent unge i Mjølnerparken, som ikke var i gang med uddannelse, til landsgennemsnittet på 19 procent.

Vi skal fortsætte og udvikle de boligsociale indsatser, der gør en forskel, som det eksempelvis tydeligt ses af artiklen om Askerød. Her har man fået styr på de utilpassede børn og unge, der for få år siden gjorde boligområdet utrygt. Det er godt for de unge, som nu kan komme videre med deres liv. Og det er godt for Askerød og alle dets beboere. Folk er da også holdt op med at flytte. Og folk udefra er igen begyndt at synes, Askerød er attraktivt. Det er også afgørende, at vi ikke er alene om udfordringerne. Det er et engageret politi, der i artiklen på side 36 tager bladet fra munden og rent ud siger, at de i nogle tilfælde kommer til kort.

Skal vi redde en bestemt gruppe af unge fra kriminalitet og et liv i samfundets udkant, så må de ifølge Fyns politidirektør, Poul Løhde, væk hjemmefra. Også centralt at folkeskolen, som det fremgår af artiklen på side 40, skal opruste i forhold til at kunne hjælpe de mest udsatte børn. Sammen med andre parter vil vi samarbejde med landets skoler om denne opgave, der springer ud af den skolereform, som landets skoler i øjeblikket arbejder på at implementere.

Børn og unge er nøglen til at vende udviklingen. I boligområderne og i hele samfundet. Der er et stykke vej endnu, men der er afgjort optimisme at hente i udviklingen, som er vendt på afgørende punkter i afgørende områder.

Boligen nr. 4 - 2015

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste