01. JUL. 2015 KL. 00:00

Indblik: Bornholmerne ville snakke yderområder

_hyt0316_2.jpg

Søren Hytting

Folkemødet gør for en stund Bornholm til verdens navle – i hvert fald for mange danskere. Men ellers er øen også et udkants- eller yderområde.

Det kunne mærkes på tilstrømningen til debatten om potentialerne i yderområderne. Stuvende fuld – og mange af de interesserede var bornholmere. Ud over gæsterne i domen var deltagerne i debatten Peter Engberg, tidligere Nykredit og formand for BL’s panel om yderområder, Hans Thor Andersen fra SBi, Arne Boelt, borgmester i Hjørring, og Bjarne Walentin, formand for BL’s 4. kreds.

Der blev stillet flere gode spørgsmål, end der kom egentlige svar.

”Hvad er visionen for Danmark egentlig,” spurgte Peter Engberg.

”Giver det mening at have et land med 5,5 millioner indbyggere? Og 98 kommuner til at slås om snart sagt alting,” spurgte Hans Thor Andersen, som også vendte forestillingen om, at det er arbejdspladser, som mangler i yderområderne.

”Nej, der mangler uddannet arbejdskraft,” var hans påstand.

Størst bifald hentede Arne Boelt dog, da han gjorde sig til talsmand for følgende synspunkt:

”Man skal kigge på, hvilket land man vil have, og så må folk for min skyld gerne klumpe sig sammen inde i København. Men de skal ikke have alle pengene.”    

_______________________________________________________

FORENINGEN I FREMTIDEN

Bliver det traditionelle foreningsliv klemt af professionelle udbydere, nye krav og organiseringsformer?

Morgendebatten fredag i domen kom op på den store klinge, da der blev diskuteret forenings-Danmark, demokratiske værdier og fremtiden. For er det traditionelle foreningsarbejde under pres fra oven og fra siden?

Fra Bo Vestergaard, Lokale og Anlægsfonden, lød det, at foreninger skal holde fast i sig selv og ikke lade sig pådutte tidens strømninger, men forblive ægte. Det er også de initiativer, der støttes af fonden:

“Vi støtter projekter, der vil skabe rammer for aktiviteter og fællesskaber. Foreningerne skal holde fast i sig selv,” sagde han.

Birgitte Nielsen fra DGI oplever presset fra private aktører, men mener ikke, det er direkte ødelæggende for foreningerne, som dog i højere grad skal op på beatet og blande sig i de forskellige politikker for at blive hørt:

”Jeg tror, at foreningslivet herhjemme også i fremtiden vil udvikle sig og fylde endnu mere.”    

_______________________________________________________

NU DELES DOMEN MED BORNHOLMERNE

Der var champagne, god stemning og en masse bornholmere, da det blev formelt og officielt, at BL’s Dome kan bruges af øens forenings-, idræts- og erhvervsliv, når ikke BL skal bruge domen til Folkemødet eller andre aktiviteter.

Administrationen af aftalen varetages af Bornholms Kommune, og borgmester Winni Grosbøll var da også blandt talerne, da et tipunkts-charter for brugen af BL’s Dome blev underskrevet af Grosbøll selv, af BL’s formand, Palle Adamsen, af formanden for Lokale og Anlægsfonden, Mette Touborg, og af formand Ole Ligaard fra det nyoprettede brugerråd, som er dannet for at få ideer til, hvad domen kan bruges til, når der altså ikke lige er Folkemøde i Allinge.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste