01. JAN. 2015 KL. 00:00

Indblik: Kriminelle bliver løsladt til gaden

281114_bl_nyborg_statsfaengsel_217.jpg

Thomas Arnbo

Mere end hver tredje kriminelle bliver prøveløsladt til gaden. Det viser en ny undersøgelse fra Kriminalforsorgen, der har kortlagt boligsituationen for de prøveløsladte, der var under tilsyn fra marts til oktober sidste år.

Mere end hver tredje kriminelle bliver prøveløsladt til gaden. Det viser en ny undersøgelse fra Kriminalforsorgen, der har kortlagt boligsituationen for de prøveløsladte, der var under tilsyn fra marts til oktober sidste år.

I alt er 326 personer blevet sat på gaden, hvilket svarer til hele 38 procent af alle, der sidste år vandrede ud af de danske fængselsporte i en prøveperiode.

”Tallet er alarmerende,” siger ph.d. Lars Benjaminsen, der er ansat i SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

”Tallet viser, at løsladelse fra fængslet til gaden fortsætter med at være en væsentlig fødekilde til hjemløshed. Det bliver en ond cirkel, fordi det er vanskeligt at resocialisere de kriminelle, hvis de ikke har en ramme om deres tilværelse. Risikoen for tilbagefald bliver større, hvis man er hjemløs.”

Undersøgelsen afslører, at de fleste hjemløse prøveløsladte sover på en sofa hos familien, forældrene eller vennerne. Men sofasovning er ikke bedre end at slumre på en bænk på gaden, mener Lars Benjaminsen:

”Det er problematisk at blive løsladt til en sofa, fordi mange venner og bekendte selv befinder sig i et misbrugspræget miljø. På et tidspunkt slipper relationen også op, og den løsladte ender på et herberg eller på gaden,” siger han og understreger, at Kriminalforsorgens tal hænger godt sammen med hans egne undersøgelser.

Ifølge SFI’s seneste hjemløserapport har otte procent af alle hjemløse et fængselsophold bag sig. Problemet er værst i de største byer – Odense, Aarhus samt København og omegn.

Red.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste