02. FEB. 2015 KL. 00:00

Indblik: Tyskland i 2030 - Halvanden million tomme lejeboliger

boligen_indblik_tyskland_jan2015_26.jpg

Malene Korsgaard Lauritsen

De næste 15 år forventer man en massiv stigning i antallet af tomme lejeboliger i Tyskland. Det vil hæve behovet for at rive boligerne ned, og det er stadig usikkert, hvor mange nye der skal bygges.

Det er specielt byer i det gamle Østtyskland, der vil blive hårdt ramt af dette problem. Men også mindre byer i det vestlige Tyskland kan blive ramt af affolkningen – dog ikke på det niveau, som man forventer i det østlige Tyskland.

Udkantsproblematikken i større skala

Forklaringen på den dystre forventning minder meget om den tendens, vi ser i Danmark – at folk flytter fra de mindre byer i udkantsområderne til de større byer. Men i meget større grad, end hvad vi er vant til. Efter Berlinmurens fald i 1989 flyttede mange østtyskere til Vesttyskland, fordi der var flere muligheder.

Velstanden var højere, der var flere arbejdspladser, og efter mange år under DDR ville mange østtyskere gerne smage på friheden i det vesttyske. Den store folkevandring fandt sted op igennem 90’erne, men stadig den dag i dag er det ikke usædvanligt, at specielt unge mennesker flytter til de store vesttyske byer i jagten på grønnere græsgange, fortæller Christian Lieberknecht, der er administrerende direktør i interesseorganisationen GdW, Bundesverband deutscher Wohnungs- und Immobilienunternehmen, og uddyber:

”I nogle områder er der en overvægt af ældre mennesker. Når de inden for en årrække begynder at dø af alderdom, vil vi altså stå med en masse tomme boliger, som vi vil have svært ved at leje ud.”

I øjeblikket river de østtyske boligorganisationer omkring 15.000 boliger ned om året. Det er en vanskelig proces at håndtere, og derfor når vi ikke op på de 30.000.

Klaus Schrader, Statistisk forskningsassistent i GdW

Antallet af nedrivinger vil stige

Spørgsmålet er så: Hvad skal der ske med de mange tomme boliger? Nogle skal renoveres i et forsøg på at gøre dem mere attraktive, men mange af dem skal rives ned.

Christian Lieberknecht fortæller, at man de sidste 15 år har revet omkring 350.000 boliger ned. Specielt i perioden omkring 2007 og 2008 rev man mange boliger ned.

”Det har sidenhen aftaget lidt, men i takt med at vi forventer flere tomme boliger, forventer vi også, at behovet for nedrivninger vil stige kraftigt frem imod 2030,” siger han.

Statistisk forskningsassistent i GdW, Klaus Schrader, uddyber, at man i den nære fremtid helst så, at der blev revet omkring 30.000 boliger ned om året. Det er dog et tal, man i øjeblikket har meget svært ved at nå op på.

”I øjeblikket river de østtyske boligorganisationer omkring 15.000 boliger ned om året. Det er en vanskelig proces at håndtere, og derfor når vi ikke op på de 30.000,” fortæller han.

Usikkert, hvor mange nye boliger der skal bygges

Oveni at mange boliger skal rives ned, er der samtidig stor usikkerhed om, hvor mange der skal genopbygges, fortæller Klaus Schrader. Mange af boligerne, som står tomme, og som man forventer skal rives ned, ejes nemlig af små private udlejere – og det er ikke sikkert, at de har økonomien til at genopbygge eller renovere dem.

”Mange af de små private udlejere har en eller to bygninger med måske seks boliger i alt. Mange af dem har ikke ressourcerne til at genopbygge eller renovere,” siger han.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste