28. DEC. 2015 KL. 00:00

Leder: 2016 med store opgaver

_alr4212.jpg

Anna-Lene Riber

Behovene for boliger til at løse de aktuelle udfordringer må ikke lægge kimen til fremtidige problemer. Vi skal bygge, så det nye også bliver socialt bæredygtigt. Og vi skal bygge, så vi også møder fremtidens efterspørgsel efter boliger.

POLITISK SLUTTER dette år usædvanligt hektisk. I skrivende stund går bølgerne højt omkring finans­loven, hvor besparelserne på boligydelsen nu skal tages op til revision, og i medierne kører historien om flere udsættelser som følge af besparelser på boligsikringen til enlige børnefamilier på fuldt tryk. Finansloven vil blive stemt hjem om få timer, men med den opsigtsvækkende tilføjelse, at flere aftaleelemen­ter skal genforhandles i foråret. Det giver udsigt til et hedt politisk forår, hvor der også kan imødeses politiske sværdslag om skattelettelser.

Samtidig er Europa og Danmark i en helt ekstraordinær situation med mange flygtninge, som skal have tag over hovedet. I Indbliket i dette nummer af Boligen beskrives situationen i Tyskland, hvor udfordringen alene i 2015 lyder på en million mennesker, som er kommet til som flygtninge. I Danmark lyder udfordringen på omkring 15.000, og selvom det til sammenligning kan lyde beskedent, så er det en stor ­udfordring. Mange steder i landet presser kommunerne på for at få stillet flere almene boliger til rådighed. Der har været offentlig debat om nedrivninger af tomme boliger i yderområder, og i nogle byområder er det hundesvært at skaffe boliger.

Man skal ikke være spåmand for at forudsige, at denne udfordring vil blive helt central i 2016. I skrivende stund kan vi mønstre godt 1.400 tomme almene boliger over hele landet. Teoretisk rækker det til omkring 10 procent af de asylsøgere, som skal have tag over hovedet. Selv om ikke alle asylsøgere skal bo alment, så er det svært ikke at få øje på et stykke med bart.

Det kan håndteres på forskellige måder, og en analyse, foretaget af A&B Analyse og gengivet på side 28 i bladet, viser, at 60 procent af befolkningen ønsker flygtningene huset i permanente boliger. Det flugter også situationen ved tidligere flygtningekriser, hvor mange flygtninge er huset i almene boliger. Hvis kommunerne også har denne ambition, så står vi foran en opgave med at opføre nye boliger.

Det skal og kan lade sig gøre. Men det skal gøres velovervejet. ­Behovene for boliger til at løse de aktuelle udfordringer må ikke lægge kimen til fremtidige problemer. Vi skal bygge, så det nye også bliver socialt bæredygtigt. Og vi skal bygge, så vi også møder fremtidens efterspørgsel efter boliger.

I ønskes alle en god jul og et godt nytår.

Boligen nr. 1 - 2016

Om skribenten

bent_madsen_alr4078.jpg
Bent Madsen

Seneste Artikel

Leder: Velkommen

Seneste Artikel

Leder: Velkommen

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste