28. DEC. 2015 KL. 00:00

Indblik: Lejere - Der bliver ikke bygget nok

bl_hju032.jpg

Hanne Jung

Der bliver i øjeblikket bygget omkring 270.000 nye boliger i Tyskland om året, men med de mange nye flygtninge burde tallet ligge på mindst 400.000. Det mente Ulrich Ropertz, administrerende direktør i ”Deutscher Mieterband”, der som Tysklands største lejerorganisation repræsenterer mere end 1,3 millioner husstande, da Boligen mødte ham på hans kontor ved Alexanderplatz i Berlin.

Hvilken konsekvens har flygtningestrømmen for jeres medlemmer?

”Vi har de seneste år haft et stort problem med boliger i Tyskland. Der mangler 800.000 lejligheder, specielt i middel- og lavprissegmentet. Dette problem vil kun blive forstærket i de næste år, når dem, der har fået asyl også kommer ind på markedet.”

Tror du, det vil skade de tyske lejere, at så mange nye kommer ind på markedet?

”Det bør ikke ske. Man kan godt frygte, at flygtningene bliver spillet ud imod de indkomstsvage tyske lejere. Hvis det sker, må staten gribe massivt ind.

Demograferne har i lang tid fortalt politikerne, at Tyskland ikke vokser, og at indbyggertallet ville falde. Men den antagelse var fejlagtig. For med de mange flygtninge vokser Tyskland. Og dertil kan man lægge, at der bor stadig færre i hver lejlighed, og at stadig flere flytter til byerne.

Ulrich Ropertz

Hvordan kan staten gribe ind?

"Det kan den gøre ved at sørge for flere sociale boliger. Der er 1,4 millioner sociale boliger i Tyskland, og det er alt for få. I starten af 2016 får delstaterne en milliard Euro af staten til at bygge flere sociale boliger, men vi mener, at de i stedet bør få 1,5 milliarder.”

”Derudover kan og bør regeringen give bedre muligheder for skatterabatter til dem, som er villige til at bygge sociale boliger. Det, uanset om det er statslige eller kirkelige organisationer, private bygherrer eller boligselskaber.”

Har indset problemet

Tror du, politikerne vil gøre noget ved de ting, nu hvor så mange flygtninge er kommet til Tyskland?

”Jeg tror, at politikerne nu har indset, at vi har et problem. Flygtningene, som er her nu, vil i de næste måneder forstærke problemet, men de er ikke grunden til problemet. Det har eksisteret i mange år, uden at der er blevet gjort noget ved det.”

Hvorfor er der ikke blevet bygget mere før nu?

”Demograferne har i lang tid fortalt politikerne, at Tyskland ikke vokser, og at indbyggertallet ville falde. Men den antagelse var fejlagtig. For med de mange flygtninge vokser Tyskland. Og dertil kan man lægge, at der bor stadig færre i hver lejlighed, og at stadig flere flytter til byerne.”

Hvordan kan jeres organisation hjælpe på flygtningesituationen?

”Vi kan, som jeg nævnte før, arbejde for bedre skatteforhold for de investorer, der gerne vil bygge billige boliger. Og så kan vi forsøge at forklare vores medlemmer, at flygtningene ikke er her for at tage deres bolig, så vi undgår at spille dem ud imod hinanden.”

For mange flygtninge
Tror du, at Tyskland med tiden vil være i stand til at finde boliger til alle de flygtninge, der kommer?

”Vores kansler siger, at vi kan klare det. Jeg er ikke selv så sikker. Jeg ved det ikke. Vi ved ikke, hvor mange flygtninge der vil komme i fremtiden, og hvad de andre europæiske lande vil gøre. Hvis de andre europæiske lande er solidariske, så kan vi klare det, men hvis de andre europæiske lande ikke tager nogle flygtninge, så bliver det svært.”

Så den nuværende rate med en million flygtninge om året er for mange for Tyskland?

”Ja. Det er ikke kun for mange til, at vi kan finde boliger til dem, men det er også for mange til, at vi kan integrere dem på en fornuftig måde.”

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste