28. DEC. 2015 KL. 00:00

Grunde jages til fremtidens storby-bolig

Boligforeninger fra Danmarks største byer jagter lige nu byggegrunde til fremtidens bybolig i skarp konkurrence med private developere.

Et byhus for flere generationer er et nyt bud på en boligform, der skal skabe fællesskab, liv i gadeplan og placere almene boliger som et stærkt alternativ i landets største byer. Nu går jagten ind på attraktive byggegrunde.

”Det private marked ’trykker igennem’ på eksempelvis familieboliger eller ungdomsboliger. Det giver nogle gange en måske lidt død by med mangel på diversitet omkring husene. Det er her, jeg synes, vi som boligselskaber kan gøre en forskel.

Jens Elmelund, administrerende direktør i administrationsselskabet KAB.

Byggekonceptet, som kaldes ”Generationernes Byhus”, er udtænkt af boligorganisationer i Aalborg, Aarhus, Odense og København, og ”produktet” skal udover at blande seniorbofællesskab med familie- og ungdomsboliger også være et svar på fremtidens almene bolig i landets store byer. 

”Det private marked ’trykker igennem’ på eksempelvis familieboliger eller ungdomsboliger. Det giver nogle gange en måske lidt død by med mangel på diversitet omkring husene. Det er her, jeg synes, vi som boligselskaber kan gøre en forskel. Vi har en langt større risiko­villighed og større modenhed til at tænke nyt og utraditionelt og kan med koncep­tet her også give et stærkt bidrag til at skabe en blandet by og skabe fællesskaber,” siger Jens Elmelund, der er administrerende direktør i administrationsselskabet KAB. 

Dyre byggegrunde
Jagten på byggegrunde til det nye byhus er gået ind i flere af de store byer. Udfordringerne er størst i København, hvor priserne er skruet højt op. Placeringerne til byhuset skal være nogle af de helt gode. I København kigger KAB konkret på grunde i Ørestad og i den nye bydel Nordhavn, som ventes at have 40.000 indbyggere i 2050 og mere end 15.000 boliger. 

Fællesskab er et nøgleord i den nye bygningstype. Tanken er at skabe bofællesskaber vandret omkring et stræde. Højden på husene er tænkt til at være omkring fem etager. Og med fællesarealer i stueplan. Det kunne være fælleslokaler, vaskeri, mikro­butikker og andet.

Lige nu leder boligorganisationerne efter industrielle partnere, som kunne være interesseret i at bygge 10 til 15 stykker af ”Generationernes Byhus”. Og det er ikke små huse. Tanken er at bygge op til 10 af dem i København og så en håndfuld rundt i landet. Hvert hus skal rumme op imod 200 ­lejemål. Og prisen skal helst ramme omkring 10.000 kroner for 100 m2 familiebolig. 

Det var oprindeligt en opfordring fra Københavns Kommune om nye bofællesskaber for seniorer, der satte gang i udviklingen af det nye, almene byhus. For det kan være svært at rekruttere nye ”yngre” seniorer, når der er ledige boliger, fordi de andre i mellemtiden er blevet noget ældre. I det nye byhus vil der hele tiden være beboere i alle aldre. 

”Vi kan med dette koncept slå flere fluer med ét smæk, for vi kan både levere på ungdomsboliger og samtidig skabe et blandet byområde. Vi skal hele tiden udvikle vores produkter, og der er stor efterspørgsel efter boliger fra flere grupper i de store vækstcentre,” ­siger Jens ­Elmelund.

Boligen nr. 1 - 2016

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste