28. DEC. 2015 KL. 00:00

Grunde jages til fremtidens storby-bolig

Boligforeninger fra Danmarks største byer jagter lige nu byggegrunde til fremtidens bybolig i skarp konkurrence med private developere.

Et byhus for flere generationer er et nyt bud på en boligform, der skal skabe fællesskab, liv i gadeplan og placere almene boliger som et stærkt alternativ i landets største byer. Nu går jagten ind på attraktive byggegrunde.

”Det private marked ’trykker igennem’ på eksempelvis familieboliger eller ungdomsboliger. Det giver nogle gange en måske lidt død by med mangel på diversitet omkring husene. Det er her, jeg synes, vi som boligselskaber kan gøre en forskel.

Jens Elmelund, administrerende direktør i administrationsselskabet KAB.

Byggekonceptet, som kaldes ”Generationernes Byhus”, er udtænkt af boligorganisationer i Aalborg, Aarhus, Odense og København, og ”produktet” skal udover at blande seniorbofællesskab med familie- og ungdomsboliger også være et svar på fremtidens almene bolig i landets store byer. 

”Det private marked ’trykker igennem’ på eksempelvis familieboliger eller ungdomsboliger. Det giver nogle gange en måske lidt død by med mangel på diversitet omkring husene. Det er her, jeg synes, vi som boligselskaber kan gøre en forskel. Vi har en langt større risiko­villighed og større modenhed til at tænke nyt og utraditionelt og kan med koncep­tet her også give et stærkt bidrag til at skabe en blandet by og skabe fællesskaber,” siger Jens Elmelund, der er administrerende direktør i administrationsselskabet KAB. 

Dyre byggegrunde
Jagten på byggegrunde til det nye byhus er gået ind i flere af de store byer. Udfordringerne er størst i København, hvor priserne er skruet højt op. Placeringerne til byhuset skal være nogle af de helt gode. I København kigger KAB konkret på grunde i Ørestad og i den nye bydel Nordhavn, som ventes at have 40.000 indbyggere i 2050 og mere end 15.000 boliger. 

Fællesskab er et nøgleord i den nye bygningstype. Tanken er at skabe bofællesskaber vandret omkring et stræde. Højden på husene er tænkt til at være omkring fem etager. Og med fællesarealer i stueplan. Det kunne være fælleslokaler, vaskeri, mikro­butikker og andet.

Lige nu leder boligorganisationerne efter industrielle partnere, som kunne være interesseret i at bygge 10 til 15 stykker af ”Generationernes Byhus”. Og det er ikke små huse. Tanken er at bygge op til 10 af dem i København og så en håndfuld rundt i landet. Hvert hus skal rumme op imod 200 ­lejemål. Og prisen skal helst ramme omkring 10.000 kroner for 100 m2 familiebolig. 

Det var oprindeligt en opfordring fra Københavns Kommune om nye bofællesskaber for seniorer, der satte gang i udviklingen af det nye, almene byhus. For det kan være svært at rekruttere nye ”yngre” seniorer, når der er ledige boliger, fordi de andre i mellemtiden er blevet noget ældre. I det nye byhus vil der hele tiden være beboere i alle aldre. 

”Vi kan med dette koncept slå flere fluer med ét smæk, for vi kan både levere på ungdomsboliger og samtidig skabe et blandet byområde. Vi skal hele tiden udvikle vores produkter, og der er stor efterspørgsel efter boliger fra flere grupper i de store vækstcentre,” ­siger Jens ­Elmelund.

Boligen nr. 1 - 2016

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste