29. JUN. 2023 KL. 10:00

Nu åbner udstilling om fremtidens generationskvarterer

Bd189292 7216 4792 A3fc Fc9d1bb4748e

I mange dage er der blevet hamret og banket. Nu står udstillingen med de fire vinder klar til åbning og tager udgangspunkt i, hvordan vi i fremtiden skal bo sammen på tværs af generationer. Foto: BL.

Hvordan skal vi bo, leve og trives sammen i fremtiden? Det har fire vindere af Landsbyggefondens internationale idékonkurrence konkrete ideer til på ny udstilling i Jernbanebyen.

Vi bliver mødt af et skelet af et stort hus bygget i træ. Fagbladet Boligen er ankommet til Living Places i Jernbanebyen midt i København. Helt op til i dag har de hamret og banket for at blive klar – for senere i dag slår Landsbyggefondens udstilling ’Neighbourhoods for Generations’ dørene op til fernisering.

Men dørene er sparret væk, for den gratis udstilling i pavillonerne i Jernbanebyen er åben for alle fra den 30. juni til den 31. oktober 2023.

Inde i det åbne ”træhus” bliver vi præsenteret for én af de fire vinder-ideer, som alle har taget udgangspunkt i to almene boligområder - Høje Gladsaxe i Gladsaxe og Axelborg i Horsens.

Et stort bord i genbrugsplast står omringet af stole, som inviterer tilskueren til at tage plads og tage del i samtalen. I midten af bordet blomstrer grønne, vilde spiselige blomster. Spørgsmål som, "tænk hvis vi dyrkede, høstede og tilberedte endnu mere af vores mad selv" fungerer som samtalestartere.

Konceptet, der hedder ’FEED-BACK’, handler om cirkulære madaffaldssystemer i nabolaget og genbrugskulturen som samlingspunkt for flere generationer. Bag dette bidrag til Landsbyggefondens konkurrence står Schmidt Hammer Lassen og Fælleshaven. 

Artiklen fortsætter under citatet

70B41921 539F 49Be 9A85 Acdc0044cb65

"Vi er både glade og stolte over, at vi nu kan udstille vinderideerne, så vi kan være med til at inspirere boligområder i hele Danmark."

Steen Birkedal

Driftsdirektør i Landsbyggefonden

4 vinderbud på generationskvarterer

Hvordan skal vi bo sammen i fremtiden på tværs af generationer? Det spørgsmål var grundlaget for Landsbyggefondens internationale idékonkurrence ’Neighbourhoods for Generations’, som de udskrev i efteråret 2022.

Den udfordring kom der 78 gode, idérige bud på fra hele verden. Fire står i dag tilbage som vindere og kan nu opleves her i Jernbanebyen:

 

Steen Birkedal, driftsdirektør i Landsbyggefonden, fremhæver vigtigheden i at kunne inspirere flere boligområder, men også vigtigheden i at arbejde tværfagligt.

”Vi står aktuelt over for store demografiske udfordringer. Det kræver nytænkning på tværs af både faggrupper og sektorer. Den almene boligsektor er helt afgørende for udviklingen af gode byer og samfund, og i Landsbyggefonden har vi med idékonkurrencen fået en lang række nyskabende og inspirerende ideer til gavn for hele den almene boligsektor. Derfor er vi både glade og stolte over, at vi nu kan udstille vinderideerne, så vi kan være med til at inspirere boligområder i hele Danmark,” fortæller Steen Birkedal.

Alice Nursing Home Axelborg Photo LOCAL 2023

1 / 5’Nursing the Care’ handler om at placere velfærdsydelser centralt i bykvarteret. På den måde har de ældre nemmere adgang til tilbuddene, som samtidig kan være til glæde for hele nabolaget. Forslaget handler også om at skabe aldersblandede bofællesskaber samt betalelige boliger til sygeplejersker og andet plejepersonale inden for bykvarterets rammer. Foto: LBF

6436B43cc8ea8a4379e6a17e Thinking Outside The Blox 01

2 / 5’Thinking Outside the B(l)ox’ handler om nye aktiviteter drevet af lokalsamfundene i samarbejde med lokale virksomheder. Boligorganisationerne skal midlertidigt give plads til erhvervsfunktioner og matche virksomheder med lokale ildsjæle i nye forretningsmodeller, der skaber blandede og levende bykvarterer. Foto: LBF

P6280142

3 / 5Forslaget ’FEED-BACK’ omhandler cirkulariteten i madkultur og genbrugskulturen som samlingspunkt for flere generationer.

Design Uden Navn (4)

4 / 5

Design Uden Navn (3)

5 / 5’The #ABC-Strategy’ har fokus på flyttekæder, og hvordan man sikrer boliger i et nabolag ved skiftet til en ny livsfase. At generationer og funktioner flettes bedre sammen via nye fleksible boligtypologier til alle livets faser.

Interaktiv udstilling

På turen rundt i udstillingen møder man ikke kun klassiske 3D arkitekturmodeller, men også interaktive teknologier som QR-koder, mobilvenlige VR-modeller og andre digitale formater, der viser vejen mod fremtidens generationskvarterer.

Man kan gå på opdagelse i en kæmpe totempæl beklædt med et stort vævet tæppe, hvor man med sin mobil kan scanne QR-koder, som afspiller forskellige film. Forslaget handler om at placere velfærdsydelser centralt i bykvarteret, og her er idégruppens tværfagligheder tydelig. En psykolog, en læge og arkitekter står bag ’Nursing the Care’-projektet.

"Vi står aktuelt over for store demografiske udfordringer. Det kræver nytænkning på tværs af både faggrupper og sektorer."

Steen Birkedal

Driftsdirektør i Landsbyggefonden

Du kan opleve de færdigudviklede vinderprojekter i Jernbanebyen hos Velux-projektet Living Places fra den 29. juni 2023. Adressen er: Otto Busses Vej 29A, 2450 København.

Udstillingen afholdes i forbindelse med, at København er udpeget som arkitekturhovedstad af UNESCO, og at den store arkitektkongres UIA World Congress of Architects afholdes i byen den 2.-6. juli 2023.

Læs mere om Neighbourhoods for Generations her

JURY ‘NEIGHBOURHOODS FOR GENERATIONS’:

Christian Pagh (Head of jury) - Director and chief curator of Oslo Architecture Triennale

Hanna Harris - Chief Design Officer of Helsinki

Gro Sandkjær Hanssen - Senior researcher in welfare, democracy, and governance at OsloMet

Mikkel Warming (Høje Gladsaxe) – Udviklingschef, 3B

Finn Williams - City Architect of Malmö

Steffen Møller Borgbjerg (Axelborg) - Direktør, ALBO

Natalie Mossin - Head of Institute, Institute of Architecture and Technology, KADK

Jan Gehl - Architect and urban expert

1Da60d8e 2048 4Da0 94F0 7Ba1664846ce

Ét af vinder-projekterne 'Nursing the Care' fra LOCAL. QR-koder scannes i en stor "totempæl" vævet af stofrester.

F56b59ba A13f 4Be2 804B F479328bbe19

èt andet af vinder-projekterne fra Gründl Haahr Arkitekter om flyttemønstre

DJI 0351

Området ved Jarnbanebyen - VELUX Living Places

Læs disse artikler

Landsbyggefonden udskriver stor idékonkurrence

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stor idékonkurrence i fuld gang: Strømmer ind fra hele verden

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fremtidens almene boliger skal dække flere generationers behov

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Ann Sofie Augustesen BL
Ann Sofie Hørlyck Augustesen

Ann Sofie Hørlyck Augustesen er ansat som kommunikationskonsulent i BL. Ann Sofie skriver om drift, byggeri og arkitektur på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Kvinden der revolutionerede det almene køkken

Ann Sofie Hørlyck Augustesen er ansat som kommunikationskonsulent i BL. Ann Sofie skriver om drift, byggeri og arkitektur på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Kvinden der revolutionerede det almene køkken

Nu åbner udstilling om fremtidens generationskvarterer

Design Uden Navn (9) Stor idékonkurrence i fuld gang: Strømmer ind fra hele verden
Nursing The Care Her er de fire vindere af Landsbyggefondens internationale idékonkurrence
Besøgende Jernbanebyen 7 bud på fremtidens bolig: ”Vi skal kunne være forskellige sammen”
Lbf Konkurrence (1) Landsbyggefonden udskriver stor idékonkurrence
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste