08. JAN. 2021 KL. 08:39
Ny aftale om effektivisering på plads
08. JAN. 2021 KL. 08:39
En ny aftale om effektivisering af den almene sektor er på plads. BL’s formand, Palle Adamsen, er tilfreds og kalder det en fair og fornuftig aftale.
Boligministeriet, KL og BL har forhandlet en ny aftale om effektivisering af den almene boligsektor på plads. Aftalen løber fra 2021 til 2026 og kan ses i forlængelse af den aftale, der er løbet frem til 2020, og hvor den almene sektor har mere end opfyldt effektivitetsmålsætningen.
Det er samtidig aftalt, at det er den sidste aftale om centralt aftalte effektivitetsmål. Herefter skal effektiviseringsindsatsen være lokalt forankret.
”Vi har aftalt et effektivitetsmål for den almene sektor som helhed og dermed ikke detailkrav til den enkelte boligorganisation eller boligafdeling. Det er meget vigtigt, og samtidig er det jo afgørende, at effektiviseringerne kommer beboerne til gode,” siger BL’s formand, Palle Adamsen.
Læs også: ”Vi køber ind for andre folks penge, så det er en pligt at købe strategisk og smart ind”
I den seneste aftaleperiode er der allerede frem til regnskab 2019 effektiviseret for 200 millioner kroner mere end målsætningen, og tallet vil måske med regnskab 2020 stige til 400 millioner kroner. Det beløb bliver fratrukket den nye effektivitetsmålsætning på 1,8 milliarder kroner, og samtidig kommer energibesparelser også til at tælle med.
Her vil besparelserne i både husstandenes og den fælles energi indgå, og der regnes med en besparelse på mindst 300 millioner kroner i perioden og måske noget mere på grund af de mange renoveringer.
Artiklen fortsætter under citatet og boksen.
Den gamle effektivitetsaftale
I 2016 blev der indgået en aftale om effektivisering af den almene boligsektor frem til og med 2020. Aftalen slog fast, at man skulle sigte efter en reduktion af de såkaldte afgrænsede driftsudgifter med 1,5 milliard kroner. Allerede i forbindelse med regnskab 2019 var dette mål mere end opfyldt. Da var der opnået en reduktion på 1,7 milliard, og med regnskab 2020 (som først kan endeligt opgøres i september i år) forventes besparelsen at blive yderligere forøget.
Læs senere artikler
Effektiviseringsaftale skal styrke samarbejdet mellem kommuner og boligorganisationer
Effektiviseringsaftale: Energiforbedringer på op til 300 millioner med i aftale
”Vi køber ind for andre folks penge, så det er en pligt at købe strategisk og smart ind”
Effektiviseringsaftale: Boligafdelinger holdes til ilden
Læs også: Effektiviseringsaftale: Energiforbedringer på op til 300 millioner kroner
”Den grønne boligaftale betyder, at der skal renoveres for mere end 30 milliarder kroner frem til 2026. Som sektor har vi et grønt fokus. Derfor er det vigtigt, at vi også har fået energien med i regnestykket. Ligesom andre effektiviseringer har energiregning jo også stor betydning for huslejen,” fastslår BL’s formand og fortsætter:
”Jeg vil også gerne fremhæve, at et særligt indsatsområde i aftalen er indkøb af varer og tjenesteydelser, hvor der uden tvivl fortsat er et stort uindfriet potentiale. Samtidig er det vigtigt, at der også her lægges op til metodefrihed.”
Aftalen rummer desuden:
- At BL, KL og Landsbyggefonden skal gennemføre et serviceeftersyn af styringsrapporterne.
- At BL og KL gennemfører løbende konference- og netværksaktivitet om blandt andet styringsdialog og samarbejdet mellem boligorganisationer og kommuner.
- Og at der gennemføres en analyse af det kommunale tilsyn med overvejelser om yderligere styrkelse.
”Det er alt-i-alt en fair og god aftale,” vurderer Palle Adamsen og peger på, at det i aftalen understreges, at det fortsat er organisationsbestyrelsernes ansvar at tilrettelægge en effektiv drift i organisationen og dens afdelinger og herudover også at sikre god vedligeholdelse og tilstrækkelige henlæggelser.
Læs aftalen på Transport- og Boligministeriets hjemmeside
Om skribenten
Seneste Artikel
Søg midler til projekter for unge i boligområder