07. NOV. 2022 KL. 14:42

Konference om genopbygning af Ukraine: ”Behovet for almene boliger er enormt”

Image (002)

Panelet var enige om, at det er vigtigt allerede nu at tage hul på planlægningen af genopbygningen af Ukraine. Foto: BL - Danmarks Almene Boliger

Engager jer i genopbygningen af Ukraine. Det skaber håb for ukrainerne.

Sådan lød appellen fra den ukrainske ambassadør og den ukrainske arkitektforening, da BLOX søndag dannede rammen om en konference om genopbygningen af Ukraine – ’Rebuilding Ukraine'.

Budskabet var rettet mod de danske virksomheder og organisationer, som kan bidrage med vigtig viden i det store genopbygningsarbejde, der venter forude.

Konferencen var arrangeret af Arkitektforeningen, Det kgl. Danske akademi (arkitektskolen), andel, BloxHub og BL - Danmarks Almene boliger – og med ukrainske repræsentanter blandt oplægsholderne.

Det kan måske virke overraskende, at der midt i den forfærdelige krig i Ukraine afholdes en konference i Danmark om genopbygningen af Ukraine.

Men det er vigtigt både at opbygge håb og allerede nu tage hul på planlægningsarbejdet. BL’s adm. direktør, Bent Madsen, der også var såkaldt keynote speaker ved konferencen, forklarer det således:

”Der er sket forfærdelige ødelæggelser også af boligbyggeri i Ukraine, og foran os i Europa står det største genopbygningsarbejde siden anden verdenskrig. Det skal planlægges og forberedes, og konferencen i København var et led i det.”

I Housing Europe, som Bent Madsen er præsident for, og som omfatter 43.000 boligorganisationer i 24 lande med tilsammen 25 millioner almene boliger, arbejder man sammen med EU-kommissionen og FN omkring forberedelse af genopbygningen.

Der er sket forfærdelige ødelæggelser også af boligbyggeri i Ukraine, og foran os i Europa står det største genopbygningsarbejde siden anden verdenskrig. Det skal planlægges og forberedes, og konferencen i København var et led i det.

Bent Madsen, adm. direktør, BL - Danmarks Almene Boliger

Vicepræsidenten for den ukrainske arkitektforening Olena Oliynyk beskrev de enorme ødelæggelser, som er sket i Ukraine, og vurderede, at genopbygningsopgaven allerede svarer til hele det danske bruttonationalprodukt to gange.

Samtidig udtrykte den ukrainske ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinyk bekymring over, at de vestlige landes donationer til genopbygning af Ukraine indtil videre kun svarer til 5-10 pct af det faktiske behov.

I sin tale på konferencen påpegede Bent Madsen, at der forud for genopbygningen bør foreligge gennemarbejdet byplanlægning og planlove og modeller for almene boliger med betalelige huslejer, som kan sikre en bæredygtig udvikling med blandede byer.

”Der er ingen tvivl om, at der vil være brug for, at boligorganisationer fra både Danmark og andre europæiske lande leverer viden til Ukraine om almene boliger, som ellers er et ukendt begreb, og behovet for vores boligform bliver meget stort, og ikke mindst den danske model er til stor inspiration”.

I den forbindelse påpegede han et iboende paradoks i genopbygningen, hvor et akut behov for flere boliger kan føre til en alt for blød regulering af både byudvikling og huslejer for at tiltrække kapital til at genopbygge landet.

”Det kan føre til langvarig skade for byudviklingen og føre til meget høje huslejer i de større byer, hvilket er imod ønskerne om en byudvikling med plads til alle”.

Læs senere artikler

Flygtninge fra Ukraine: ”De er meget velkomne hos os”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligorganisationer vil hjælpe ukrainere på flugt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Niklas Asp Nielsen BL
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Nye tal: Se top-5 over svigt der fører til byggeskader

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Nye tal: Se top-5 over svigt der fører til byggeskader

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste