06. JUL. 2022 KL. 13:52

Stor udskiftning giver unge mulighed for en studiebolig

Vulkanen 2731

Er man skrevet op til en almen bolig fra en tidlig alder, så kan denne fantastiske udsigt fra Vulkanen på Aarhus Ø måske komme i spil, når de unge skal søge en ungdomsbolig. Det er Boligforeningen Ringgaarden, som har disse ungdomsboliger med udsigt over Aarhus Lystbådehavn. Foto: Bf. Ringgaarden

Det er vigtigt at skrive de unge op til en almen bolig i en tidlig alder. Så er der større chance for, at de kan få et sted at bo, når de har brug for det.

Det kan godt betale sig at anbefale de unge at blive skrevet op til en ungdomsbolig. Og det er endda gratis.

For ifølge Landsbyggefondens statistik flytter cirka 40 procent af de unge nemlig fra deres ungdomsbolig hvert år. Det betyder, at man ofte kan komme relativt hurtigt til, når man er aktiv boligsøgende - og skrevet op i en ung alder.

”Der findes over 40.000 almene ungdomsboliger i Danmark. Men der kan være lang ventetid, hvis man ikke er på forkant med at skrive sig op. For så har man et højt nummer på ventelisten, den dag, man har brug for en bolig,” fortæller Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Når først man har sit navn på ventelisten, så har man mulighed for at få en bolig. For ungdomsboliger kan gælde særlige kriterier, for eksempel at man bor langt væk fra uddannelsesinstitutionen eller har lav forældreindkomst.

Men der er også mulighed for at komme foran i boligkøen til mindre familieboliger via det, der hedder fleksibel udlejning. For eksempel, hvis man er ung og under uddannelse – eller bor langt væk og må pendle til uddannelsesstedet. 

”Noget så simpelt som at skrive sine børn op på almene ventelister kan vise sig at blive den bedste gave, man som forældre nogensinde giver dem,” siger Solveig Råberg Tingey.

Læs her, hvordan du får en almen bolig

SÅDAN SKRIVER DU DIG OP

For at blive skrevet op til en almen lejebolig skal du kontakte den pågældende boligorganisation.

Du kan finde kontaktoplysninger til alle boligorganisationer på Danmarkbolig.dk

Prisen for opskrivning til en lejelejlighed eller et boligområde er forskellig fra boligorganisation til boligorganisation, og en eventuel betaling skal ske til den relevante boligorganisation.

Hvis du får brug for at ændre oplysningerne i din opskrivning, for eksempel dine kontaktoplysninger eller boligbehov, er det boligorganisationen, du skal kontakte.

Kilde: Danmarkbolig.dk

Af de 40.000 almene ungdomsboliger, der findes i Danmark, har 31.000 af dem en husleje på under 4.000 kroner. Det gælder også for ungdomsboliger, der ligger centralt i byerne. Og sammen med eventuel boligstøtte, bliver det pludselig en rimelig husleje.

Solveig Råberg Tingey

viceadministrerende direktør i BL

Storbyen er dyr at bo i

Da mange unge kun har SU, som er på lidt over 5.000 kroner efter skat om måneden, er der ikke plads til en høj husleje.  

Derfor kan de unge studerende med fordel gå efter en almen bolig. For der er huslejen ofte væsentlig lavere end i det private, hvor udlejerne ofte tager over 5.000 kroner for selv små værelser i København og Aarhus.

”Af de 40.000 almene ungdomsboliger, der findes i Danmark, har 33.000 af dem en husleje på under 4.000 kroner. Det gælder også for ungdomsboliger, der ligger centralt i byerne. Og sammen med eventuel boligstøtte, bliver det pludselig en rimelig husleje,” forklarer Solveig Råberg Tingey.

Danmarkbolig.dk kan du søge almene boliger i hele landet. På boligportalen er der både boliger, som aktuelt er ledige, men også udlejede boliger, som du kan skrive dig på ventelisten til.

Læs her, hvordan Lines mormor skaffede hende en bolig

UngdomsboligRapporten 2022 er på vej

I august udkommer BL med rapporten "UngdomsboligRapporten 2022", som er en årlig udgivelse.

Den giver et opdateret billede af de studerendes boligsituation og sætter fokus på udbuddet og behovet for egnede ungdoms- og studieboliger, som er til at betale med en begrænset studieøkonomi.

Se UngdomsboligRapporten fra 2021 her.

Læs senere artikler

Flere almene unge bryder den sociale uddannelsesarv

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste