25. SEP. 2024 KL. 09:00

Ny rapport: Derfor bliver der ikke bygget flere betalelige boliger i Norden

DSC07368

En cocktail af langvarigt pres på byggeri og maksimumbeløbet spænder ben for flere betalelige boliger. Foto: Dan Gibson

En ny rapport tager temperaturen på byggeriet i Norden. Resultaterne blev præsenteret på årets NBO-konference, hvor der også var genvalg af formand og kåring af Nordens bedste boligområde.

Udfordringerne er mangeartede, når det kommer til at få bygget flere betalelige boliger i de nordiske lande.

I Danmark spænder maksimumbeløbet ben for opførelsen af flere almene boliger, særligt i de store byer. I Sverige udfordrer de høje priser på byggejord byggeriet.  

Og på tværs af de nordiske lande har højere materialepriser og en stor efterspørgsel på arbejdskraft presset opførelsen af betalbare boliger. Sådan lyder dele af konklusionen i en dugfrisk rapport, der giver en kondenseret status på byggeriet i de nordiske lande.

Rapporten blev præsenteret på en konference afholdt af NBO – Housing Nordic, der hvert andet år samler boligorganisationerne på tværs af norden for at dele erfaringer og udfordringer.

Pres på byggeriet

Det er seniorøkonom i BL – Danmarks Almene Boliger, Vibeke Borch Henning, der står bag rapporten. Hun påpeger, at de nordiske lande, og særligt Danmark, har førertrøjen i Europa, når det kommer til at etablere en stærk almen sektor.

Ser man på den almene boligsektor i Danmark, huser sektoren 1 million mennesker og har knap 600.000 boliger. Men det store pres på byggeriet har gjort det svært at få opført almene boliger, lyder en af pointerne fra Vibeke Borch Henning.

”Rapporten viser, at de nordiske lande skiller sig ud, ved at der gennem mange år har været en stødt stigende aktivitet i byggesektoren, men at hverken landenes arbejdskraft til byggeriet eller pallette af underleverandører helt er fulgt trop. Det har i sidste ende skabt et stort og langvarigt opadgående prispres på byggeriet i de nordiske lande,” uddyber Vibeke Borch Henning.

Samtidig er nordiske lande – heldigvis – ikke kun ambitiøse på den økonomiske bundlinje. Klimamæssig og social bæredygtighed, energieffektivitet, tilgængelighed, tryghed og byudvikling indgår alle i forberedelserne, når der bygges betalelige boliger. Det øger kompleksiteten – og dermed også ofte prisen – på byggeriet. 

I videoen herunder opsummerer Vibeke Borch Henning, hvilke udfordringer der er med at få bygget i Norden (Hvis du har sagt 'ja' til cookies):

Fakta om NBO - Housing Nordic

NBO er kendt som et stærkt forum for fælles-nordisk interessevaretagelse. NBO-Housing Nordic er den nordiske pendant til Housing Europe med Finland, Island, Norge, Sverige og Danmark som medlemmer, der tilsammen repræsenterer 2,5 millioner boliger.

Den blev etableret i 1950. Her er BL's direktør Bent Madsen netop blevet genvalgt som formand. Læs mere om NBO.

Nordiske lande er en inspiration

Det var ikke kun repræsentanter for boligorganisationer i nordiske lande, som havde indfundet sig til årets NBO-konference. Med var også Filipa Roseta, som er borgmester for Teknik- og miljøforvaltningen i Lissabon og står i spidsen for boligpolitikken i byen. Her er der gang i byggeaktiviteten og bedre adgang til arbejdskraft end i de nordiske lande.

Men som i flere europæiske storbyer er bolig- og lejepriserne skudt i vejret i Lissabon, og netop det problem vil Filipa Roseta tage et opgør med.

I sit oplæg slog Filipa Roseta tonen an med at sige, at hun kæmper for et mere retfærdigt boligmarked i den portugisiske storby, og hun blandt andet kigger på de nordiske lande og Housing Europe for inspiration.

Den portugisiske storby har omtrent 25.000 boliger, der er enten social housing eller betalelige boliger. Siden midt 90’erne er byggeriet af betalelige boliger imidlertid stagneret, men det er nu ved at vende. Ambitionerne er store, og planen er at bygge 7.000 nye boliger i Lissabon inden 2026. 

”Vi er igen begyndt at tro på, at vi kan etablere et stærkt boligmarked med flere betalelige boliger i Lissabon. Og flere møder med Housing Europe har vist, at ikke kun er det muligt at skabe en stærk kooperativ boligsektor – men samtidig har det vist os, at der allerede findes boligmodeller, som understøtter de tanker, for eksempel i de nordiske lande,” uddyber Filipa Roseta til Fagbladet Boligen.

”I de seneste år er boligpriserne i Lissabon gået meget stejlt op, så borgere, der er vokset op og bor i Lissabon, bliver presset ud af byen. Derfor er der brug for en politik, der understøtter flere betalelige boliger og andelsboliger, som kan holde lærere, velfærdsmedarbejdere og politifolk i byen,” fortsætter hun.

DSC07493

1 / 3Boligområdet Setlementti Asunnot's housing area i Alppikylä løb med hæderen og vandt i år prisen som årets bedste boligområde i Norden. Foto: Dan Gibson

DSC07340

2 / 3Adm. direktør i BL, Bent Madsen, blev genvalgt som formand for NBO til årets konference. Foto: Dan Gibson

DSC07382

3 / 3Filipa Roseta står i spidsen for boligpolitiken i Lissabon, og hun kæmper for flere betalelige boliger i storbyen. Foto: Dan Gibson

Læs senere artikler

Dan Jørgensen bliver EU’s første boligkommissær – Housing Europe og BL har høje forventninger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligområde i Finland modtog hæder

Efter en perlerække af oplæg i NBO-regi skulle Nordens bedste område findes ved en afstemning sidst på dagen. Finland og boligområdet Setlementti Asunnot's housing area i Alppikylä løb med hæderen og pokalen.

Det blev blandt andet begrundet med, hvordan de har skabt et fællesskab og byrum, der også er inkluderende for beboere uden for boligområdet.

BL fortsætter i spidsen for NBO

Siden 2017 har BL siddet ved bordenden i NBO, og adm. direktør i BL, Bent Madsen, blev genvalgt som formand igen i år.

”Det er utrolig vigtigt med et stærk samarbejde på tværs af de nordiske lande. Vi har mange relevante samarbejdsflader fra udbuddet af betalelige boliger, den sociale udvikling i boligområderne, omkostning ved nybyggeri og renoveringer for bare at nævne nogle. Jeg ser derfor frem til vores fortsatte samarbejde i NBO," siger Bent Madsen.

Om skribenten

Jbn Niklas Asp 00579
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Ny kortlægning: Så stor er forskellen på affaldsgebyrer i kommunerne

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Ny kortlægning: Så stor er forskellen på affaldsgebyrer i kommunerne

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste