18. SEP. 2023 KL. 11:23

Bogense Boligforening har forenet en ukrainsk familie

BL 03674 1

Først fik ukrainske Nataliia Zeleniak job i Bogense Boligforening, efter hun flygtede fra krigen i Ukraine. Nu er hendes mand også er blevet en del af afdelingens grønne team.

I den nordfynske by Bogense er en ukrainsk familie blevet forenet efter halvandet års adskillelse.

Og takket være Bogense Boligforening har familien ikke alene et hjem at bo i. De har også fundet arbejde.

”Jeg er meget glad for boligforeningen og alt, hvad de har gjort. Nu er vi samlet,” siger Nataliia Zeleniak.

For lidt over et år siden besøgte Fagbladet Boligen Nataliia Zeleniak, hvor hun på en blanding mellem ukrainsk, engelsk og Google-translate fortalte, at hun var flygtet fra alt, herunder sin mand, da Rusland invaderede Ukraine

Her et år senere har hun ikke alene lært dansk. Hun er også blevet fastansat i Bogense Boligforening, og lykkeligst af alt er Olexander Zeleniak kommet til landet, hvor han også har fået job i boligforeningen.

”Nataliia og Olexanders historie er en lykkelig historie. Med dem kan vi se, at det betaler sig at investere i mennesker, for man får uendelig meget igen, hvis man gør det ordentligt,” siger ejendomsfunktionær Kenneth Jørgensen, der står for boligafdelingens grønne arealer og har taget sig af oplæringen af Nataliia.

Sparrede penge ved at fastansætte

Samarbejdet med Nataliia og Olexander Zeleniak kom i stand, da Bogense Boligforening blev opmærksom på, at ukrainske flygtninge skulle tilbydes boliger i byen.

De henvendte sig selv til kommunen for at gøre opmærksom på, at de både kunne tilbyde et hjem og et sæsonarbejde.

Det viste sig dog hurtigt, at sæsonarbejdet skulle blive til et fast job året rundt.

”Da Natallia viste sig at være en formidabel arbejdskraft og en endnu bedre kollega, blev vi nødt til at fastansætte hende. Beboerne elsker hende også, og det betyder næsten endnu mere,” forklarer Klaus Bentzen, der er formand for boligforeningen og for Boligkontoret Danmark.

”Til afdelingsmøderne sidste år blev jeg mødt af massivt pres fra beboerne mod at fyre hende, for dengang var hun endnu kun ansat på en tidsbegrænset stilling. Hende kollegaer og driftsledelsen sagde det samme, nemlig at vi blev nødt til at beholde hende,” fortsætter han.  

Som nævnt lykkedes det Klaus Bentzen at finde råd til at ansætte Nataliia Zeleniak på fuld tid, blandt andet ved at tage nogle af de opgaver hjem, som de normalt ville hyre firmaer til at udføre, for eksempel rengøring og malerarbejde.

”Nataliia tager sig af det hele i dag, så det har været win-win at få hende på fuldtid. Og fordi hun er så dygtig, er standarden på vores arbejde også blevet hævet, i forhold til da vi udliciterede opgaverne. Jeg bliver helt høj over at tænke på, hvor godt det er gået,” siger Klaus Bentzen. 

I faktaboksen kan du læse Klaus Bentzens fire gode råd til at ansætte ukrainske flygtninge.

Klaus Bentzen fire råd til at ansætte ukrainske flygtninge

  • Ansatte og beboerdemokrater skal være med på ideen inden, I giver jeg i kast med at ansætte flygtninge. Det er vigtigt for, at alle er med på at tage imod flytningen, for det er i sidste ende dem, der kommer til at have den daglige gang med personen og skal arbejde sammen med dem.
  • Søg den nødvendige hjælp udefra. Vi fik hjælp fra Nordfyns Kommunes team for integration, og uden dem var det aldrig blevet så stor en succes. De var med fra starten og hjalp os særligt med sprog- og kulturbarrierne.
  • Informer beboerne inden, personen starter med arbejdet. Så undgår I misforståelser og unødvendige spørgsmål om, hvem den fremmede er, og hvilken baggrund han/hun kommer fra.
  • Gør jeres bedste for at lære dem dansk. Vi har forbudt Google Translate, for det hjælper dem kun på den korte bane. Hvis man er tålmodig og konsekvent med kun at tale dansk, lønner det sig til sidst.
”Som min driftschef sagde, så kaster man ikke guld på gaden. Olexander er simpelthen guld værd, og derfor har vi gjort vores bedste for også at finde en permanent stilling til ham. Hvilket vi heldigvis er lykkedes med.”

Klaus Bentzen

Formand for boligforeningen og for Boligkontoret Danmark

Historien gentager sig

Da Nataliia Zeleniaks mand, Olexander, i foråret 2023 blev ansat i Bogense Boligforening, var det også på en tidsbegrænset stilling kaldet ’sommerfugl’. Her skulle han hjælpe ejendomsfunktionærerne med at passe udeområderne hen over sommeren.

”Vi manglede en ny sommerfugl i år, fordi vi havde sat Nataliia til at lave en masse andet,” forklarer Klaus Bentzen.

”Og da vi altid leder efter kvalificeret sæsonarbejde til det grønne område, gav det god mening at give Nataliias mand chancen, da han netop var kommet til Danmark og også har en baggrund indenfor landbrug.”

Her gentog historien sig. Klaus Bentzen blev mødt af massivt pres fra beboere og ansatte for også at ansætte Olexander på fuld tid. Fordi han simpelthen var blevet en uundværlig arbejdskræft for driften.

”Som min driftschef sagde, så kaster man ikke guld på gaden. Olexander er simpelthen guld værd, og derfor har vi gjort vores bedste for også at finde en permanent stilling til ham. Hvilket vi heldigvis er lykkedes med.”

Fra 1. oktober er Olexander således blevet fastansat på en 25 timers kontrakt indtil 1. april næste år, hvor han starter på fuld tid.

”Forhåbentlig vil deres historie være et eksempel for andre, der er i tvivl om, hvorvidt de skal kaste sig ud at ansætte flygtninge eller ej. Vi kan kun tale varmt for det,” siger Klaus Bentzen.

Du kan i videoen se det helt specielle makkerskab, som Nataliia, Olexander og Kenneth har fået til hinanden.

Ukrainere i job i Danmark

  • I juli måned var 10.371 fordrevne fra Ukraine i job på det danske arbejdsmarked. Det svarer til 75 pct. af de fordrevne fra Ukraine i den arbejdsdygtige alder, der står til rådighed for arbejdsmarkedet.
  • Størstedelen arbejder inden for rengøring, hotel- og restaurationsbranchen eller i landbruget. Det er alle brancher, som de seneste år har haft stor mangel på medarbejdere.
  • Kommunerne arbejder med hjælp fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kontinuerligt med rekrutterings- og opkvalificerende indsatser for blandt andet fordrevne fra Ukraine inden for forskellige områder med mangel på arbejdskraft.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Læs senere artikler

Konference om genopbygning af Ukraine: ”Behovet for almene boliger er enormt”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste