10. OKT. 2023 KL. 08:05

Byudvikling presser dele af Aarhus Kommune: Frygter en udsat bydel

Colourbox40827240

Tilst har næsten fordoblet sit boligantal i de seneste 10 år. Nu melder en lejer om utryghed i privat nybyggeri, og kommunen vil sætte penge af til at afdække problemet, skriver medie.

Hele bydelen i den vestlige del af Aarhus er i risiko for at blive mærket som en udsat bydel frem for alene et udsat boligområde.

Det er en reel frygt hos Aarhus Kommune, kan man læse i en artikel hos Jyllands-Posten.

I en større artikel beskriver avisen, hvordan private udlejere i bydelen Tilst - ifølge kommunen - har bygget så mange små lejligheder, at kommunens afdeling for Integration og Bydelsudvikling i et notat til politikerne konstaterer, at udviklingen går i en forkert retning.

"I de senere år er der sket en markant boligudbygning i Tilst via en tilvækst i mindre boliger i privat udlejningsbyggeri. Vi kan konstatere, at små, billige lejelejligheder blandet med en aggressiv udlejningsstrategi ikke tiltrækker de borgere til Tilst, som har kunnet medvirke til at løfte området. Det giver problemer," siger Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef ved Aarhus Kommune, blandt andet til Jyllands-Posten.

Nina Kastrup, en beboer i de nyopførte lejligheder i Blomsterhaven, beskriver i artiklen, at hun oplever en utryghed ved områdets private lejelejligheder.

En af de private bygherrer, Ejendomsselskabet 1927 Estate, genkender imidlertid ikke billedet, som bliver beskrevet i avisen.

"Den beskrivelse af Tilst kan jeg overhovedet ikke genkende. Jeg synes faktisk, at Tilst har udviklet sig rigtig positivt i det seneste stykke tid og kan meget," siger Nikolaj Quitzau, der er ansvarlig for udlejning af 1927 Estates ejendomme.

Fremgang med beskæftigelsen i almene boligområder i Aarhus

I 2022 var Aarhus Kommune ude med nye tal om udsathed i almene boligområder i Aarhus Kommune. Her var der blandt andet en markant fremgang at spore for beskæftigelsen – og det går ligeledes frem med uddannelse. 

En af konklusionerne lød blandt andet, at den mest positive udvikling sker i de udsatte boligområder, hvor boligforeninger og kommune allerede samarbejder om en koordineret indsats. Til gengæld var der stadig brug for en mere målrettet indsats for skolefravær blandt børn og unge.

Kilde: Aarhus Kommune

Lokker med gavekort og gratis husleje

Ser man på tallene fra nybyggeri i Aarhus Kommune, er det i høj grad skudt op med private lejeboliger i kommunen, viser et udtræk af nybyggeri, som BL har trukket på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Grafen viser et historisk overblik over nybyggeri af private og almene boliger. En vigtigt pointe er, at overgangen til den nye version af BBR (ny struktur og nye metoder) i juni 2017 betød i forbindelse med offentliggørelsen af 4. kvartal 2017 og 1. kvartal 2018 store revisioner af alle byggestatistikkens tidsserier. For opgørelserne af tilladt og især påbegyndt byggeri er der dog stadig en betydelig usikkerhed om tallene for det seneste, løbende 1½ år. Det forventes, at der senere vil komme væsentlige opjusteringer af disse tal, når data er blevet registeret i BBR.

Som det er blevet beskrevet i en række medier, blandt andet DR, står der på nuværende tidspunkt 10.000 ledige lejeboliger i Aarhus Kommune på nuværende tidspunkt.

Det har fået flere private udlejere til at tilbyde gratis husleje i en eller flere måneder. Noget, som de også har benyttet sig af i Ejendomsselskabet 1927 Estate.

Politikerne i Aarhus vil i det nye budgetforlig sætte penge af til at kortlægge, hvad man kan gøre for at vende udviklingen i Tilst, fremgår det i Jyllands-Posten.

Om skribenten

Niklas Asp Nielsen BL
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

BL-direktør: Kommende boligaftale bør tænkes sammen med sundhedsreform

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

BL-direktør: Kommende boligaftale bør tænkes sammen med sundhedsreform

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste