05. JAN. 2022 KL. 08:00

Her fanger ejendomsmesteren de lokale læseheste

Bogskab

Michael Jensen, ejendomsmester i Gyldenrisparken, Bo-Vita, ved bogskabet: "Jeg fylder næsten dagligt friske bøger i og sorterer dem efter alder. Det ser pænt og nydeligt ud."

Bogskab i Gyldenrisparken tiltrækker børn og familier, der ikke kommer på biblioteket.

De sidste par måneder har ejendomsmester Michael Jensen haft en ny opgave.

Ejendomsmesteren har passet et bogskab med gratis bøger til børn og unge. Det er især en hjælp til børn og familier, der ikke kommer på biblioteket, fortæller Michael Jensen.

"Det handler om at sætte nogle interessante bøger frem og fange børnenes interesse. Jeg fylder næsten dagligt friske bøger i og sorterer dem efter alder. Det ser pænt og nydeligt ud," siger Michael Jensen.

Bogskabet står tæt på ejendomskontoret i Gyldenrisparken i København, hvor den almene boligorganisation Bo-Vita har 432 boliger. Det står ude hele døgnet under en gadelampe, så man også kan se bøgerne i mørke. Bøgerne er nye eller af høj genbrugskvalitet.

"Der er rigtigt mange børn, der er glade for det. Jeg ser især 5-10-årige, der stopper op sammen med deres forældre og tager et par bøger med hjem," siger han.

Familier kommer ikke på biblioteket

De gratis bøger gør det lettere for familier at støtte deres børn i at læse, og det bidrager til børnenes sprogudvikling, siger Sisse Elmer Thomsen, teamleder i Trivselsindsatsen i Bo-Vita.

"Der har været meget fokus på børn, der har været hjemsendt under covid-19 og har fået et skolemæssigt efterslæb, og der kan sådan et bogskab virkelig bidrage til at genfinde læselysten i hjemmet," forklarer hun.

Sisse Elmer Thomsen kører selv ud med bøgerne til ejendomskontoret. Hun henter dem hos samarbejdspartneren Børns Bogvenner, der ejer bogskabet. Det er en forening af frivillige, der blandt andet indsamler bøger fra forlag, forfattere, private og biblioteker.

"Bogskabet fanger en målgruppe, der ikke går på biblioteket. For nogle familier kan forpligtigelsen med låneperioden og høje gebyrer, hvis man afleverer for sent, sætte en begrænsning for brugen af biblioteket. Det kan også være en barriere, at man skal oprettes som låner," siger hun.

Bogskabet har stået tre måneder i Mjølnerparken, en anden Bo-Vita-afdeling, før det kom til Gyldenrisparken.

I Mjølnerparken blev det kørt indenfor om natten. Der har ikke været hærværk af bogskabet på noget tidspunkt. Selve bogskabet er lavet i genbrugstræ med græs på taget.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Fakta om bogprojektet Børns Bogvenner

Et projekt i boligområder i København.

Frivillige læser højt for børn og giver boggaver.

Samarbejder med Nørrebro Bibliotek, Øbro Jagtvej Bibliotek og Frivilligcenter SR-Bistand.

Støttet af Merkurfonden og Helhedsplanen Sigynsgade, der er et samarbejde mellem boligorganisationerne VIBO og BO-VITA samt Københavns Kommune.

Børns Bogvenner

Bogskab Sisse

Sisse Elmer Thomsen kører selv ud med bøgerne til ejendomskontoret. Hun henter dem hos samarbejdspartneren Børns Bogvenner, der ejer bogskabet.

"Bogskabet fanger en målgruppe, der ikke går på biblioteket. For nogle familier kan forpligtigelsen med låneperioden og høje gebyrer, hvis man afleverer for sent, sætte en begrænsning for brugen af biblioteket."

Sisse Elmer Thomsen

Teamleder i Trivselsindsatsen i Bo-Vita

Ikke kun for beboere

Der ligger en del praktisk arbejde bag bogskabet, og det kræver, at nogen tager ansvar for det.

"Man skal også acceptere, at det er åbne boligområder, og at udefrakommende gerne må tage bøger med hjem. Pointen er, at bøgerne skal ud og arbejde," siger Sisse Elmer Thomsen.

Ejendomsfunktionærerne har delt reklamer ud for bogskabet til beboerne. I januar skal det videre til en ny afdeling, men måske bygger de selv et nyt, siger Michael Jensen. 

"Vi synes, det ligger naturligt i forlængelse af vores arbejde som ejendomsfunktionærer at passe et bogskab. Vi vil gerne yde vores lejere et højt serviceniveau, og vi ser det som et plus," siger han.

Gode råd om bogskabe

Nogen skal tage ansvar og passe bogskabet – fx beboere, boligsocial medarbejder eller ejendomsfunktionærer.

Man skal finde samarbejdspartnere for at modtage bøger, for eksempel forlag, forfattere, biblioteker, private indsamlere.

- Bøgerne skal have god kvalitet.

- Det kræver et lokale at opbevare bøger.

- Bøger er tunge, og der er brug for et rullebord eller lignende til at køre dem på.

- Bogskabet skal kunne klare regn og sne, så bøgerne står tørt.

- Bogskabet kan fx have tre sider med bøger til forskellige aldersgrupper, så børnene lettere kan se, hvilke bøger, der passer til dem.

Læs senere artikler

Sådan tog beboerne kontrol over deres parkeringspladser med p-vagt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

5 gode råd: Sådan lokker I flere med til afdelingsmødet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste