08. NOV. 2021 KL. 10:54

Flertal for at genoptage alment familiebyggeri i Odense

Design Uden Navn (19)

Det er blandt andet på mange frie arealer i Odenses indre havn, politikerne er enige om, at der skal opføres flere almene familieboliger.

Fem kandidater lover odenseanerne at sætte gang i byggeriet af almene familieboliger. Dermed er byens politikere enige med vælgerne. Ifølge en undersøgelse er emnet ”Flere boliger alle kan betale” det, flest odenseanere peger på som Kommunalvalgets allervigtigste emne.

Alt peger på, at der efter kommunalvalget 16. november vil være et markant flertal for flere nye almene familieboliger i Odense.

Det står klart efter at BOLIGEN har gennemført interviews med borgmesterkandidaterne fra fem partier i Odense. Med mindre byen udsættes for et historisk jordskredsvalg– konstateres, så vil der være sikret et flertal.

Odenseanerne kan dermed se frem til et brud med den politik, et flertal i byrådet har ført det seneste årti, hvor erstatningsbyggeri for de almene familieboliger, der rives ned eller ommærkes i Vollsmose, er de eneste nye almene familieboliger, byrådet har givet byens almene boligorganisationer lov til at bygge.

De fem kandidater, der lover odenseanerne at sætte gang i byggeriet af almene familieboliger, er Peter Rahbæk Juel (Socialdemokrat og borgmester), Søren Windell (konservativ og rådmand) Brian Dybro (SF og Rådmand), Susanne Crawley (Radikal og rådmand) samt Søren Freiesleben (Enhedslisten).

Stigende priser og ventetider

Det er især en begyndende mangel på boliger til priser, mennesker med almindelige indkomster kan betale, som har skubbet de lokale partiledere, til en mere positiv holdning i forhold til de almene familieboliger.

Boligpriserne i Odense er endnu ikke på samme uopnåelige niveau som i Københavns Kommune, hvor en ejerlejlighed på 60 kvadratmeter i 2020 ifølge beregninger foretaget af Boliga gennemsnitligt kostede over fire millioner kroner.

Men priserne på ejerlejligheder i Danmarks tredjestørste by er også på vej op.

I løbet af de seneste fem år er de vokset med 40 procent, så en 80 kvadratmeter stor ejerlejlighed i 5000 Odense C nu gennemsnitligt koster 1,9 millioner kroner.

Nye privat opførte lejelejligheder på samme 80 kvadratmeter koster i Odense 7.800 kroner i husleje. Til sammenligning koster 80 kvadratmeter hos en almen boligorganisation gennemsnitligt 4.800 kroner. Men de er ikke længere nemme at få fat i.

Ifølge byens tre største boligorganisationer er der fra et halvt år til mange års ventetid på at kunne flytte ind i byens almene familieboliger.

Vælgerne er enige

Kandidaterne fra de fem partier er med udmeldingen om et øget byggeri af almene familieboliger enige med byens vælgere.

I følge en opinionsundersøgelse, A&B Analyse har lavet for Fagbladet Boligen, mener indbyggerne i Danmarks tredjestørste by, at der i nye og fremtidige bydele skal være plads til alle uanset indkomst.

Derfor skal der bygges flere almene boliger.

Det kan ifølge odenseanerne også bringe de alt for lange ventetider ned. Faktisk er ”flere boliger alle kan betale” det emne flest Odenseanere har peget på som valgets vigtigste.

Læs interviews med nøglepersonerne i Odense:

"Fremtidens almene boliger er efter den radikale rådmands opfattelse ikke bare værktøjet, der skal blande Odenses borgere. Skole- og boligpolitik bør samtænkes." Læs interview med Susanne Crawley (R).

 

"Mange nyuddannede unge vælger på grund af de stigende boligpriser Odense fra, når de skal etablere sig og stifte familie. Ifølge Odenses borgmester skal der bygges flere almene familieboliger for at få dem til at blive." Læs interview med Odenses borgmester og Socialdemokratiets spidskandidat Peter Rahbæk Juel (S).

 

SF’s spidskandidat til Kommunalvalget i Odense har i de seneste uger fået ros for byens indsats for de hjemløse. Men ambitionerne rækker længere.: Hjemløsheden skal helt afskaffes. Læs interview med SF's rådmand, Brian Dybro.

Ifølge den konservative spidskandidat skal vi have blandede byer. Derfor skal der i Odenses nye bydele også udstykkes til almene familieboliger. Læs interview med Det Konservative Folkepartis spidskandidat til kommunalvalget den 16. november, Søren Windell.

Ifølge enhedslistens kandidat til det kommende byrådsvalg, Søren Freiesleben, er der i Odense først og fremmest behov for billigere familieboliger. Læs interview med Enhedslistens kandidat til det kommende kommunalvalg, Søren Freiesleben.

 

DEN ALMENE BOLIGUDVIKLING I ODENSE

Igennem årtusindets første årti var Danmarks øvrige store byer, København, Aarhus og Aalborg i rivende udvikling. Indbyggertallene steg. Det samme gjorde indbyggernes gennemsnitlige indkomster. Odense, der var tilgodeset med en placering midt i landet, var omvendt i stagnation.

For at sætte gang i hjulene vedtog byrådet blandt andet et projekt, der skulle omdanne byens centrale midte fra at være en mennesketom ramme om en firesporet gennemkørselvej til en hyggelig by med små fodgængervenlige stræder med nye boliger, der især skulle tiltrække borgere med uddannelse og gode indtægter. I lokalplanen blev det slået fast, at der ikke skulle opføres almene familieboliger i den nye bydel. Den nye bydel er blevet eksklusiv og består af ejerlejligheder og privat udlejningsbyggeri.

I forbindelse med forliget om udviklingsplanen for Vollsmose blev det vedtaget, at de almene familieboliger, der som konsekvens af planen enten bliver nedrevet, ommærket eller på anden måde annulleret, skal erstattes en til en. Bortset for kompensationsbyggeriet af det tabte i Vollsmose, har de almene boligorganisationer ikke fået lov til at opføre almene familieboliger i kommunen i det seneste årti.

Om Odense

I 2020 boede der 205.881 personer i Odense Kommune.

26 procent af byens boliger er almene. Herunder mange ungdoms- og ældreboliger. Der er ventelister til de almene familieboliger – varierende fra et halvt år til mange år. Cirka otte procent af de ledige boliger anvises af kommunen til borgere med særlige behov.

 

Læs senere artikler

Susanne Crawley: ”Skole- og boligpolitik skal samtænkes”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Peter Rahbæk Juel lover flere almene familieboliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Brian Dybro: ”Flere almene boliger er forudsætning for fremtidens housing first”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Søren Windell: ”Efterspørgslen skal afgøre, hvad vi bygger”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Søren Freiesleben: Nye boliger kan ikke erstatte tabte

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Odenseanerne: Der skal bygges almene boliger på inderhavnen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste