02. SEP. 2020 KL. 14:03

Venstre erklærer krig mod multikriminelle familier

20200116 115560 4 68Mb

Formanden for Folketingets retspolitiske udvalg, Preben Bang Henriksen mener, multikriminelle familier kan besegle skæbnen for hele boligområdet. Foto: Aleksander Klug - Ritzau/Scanpix

De multikriminelle familier fortsætter med at terrorisere boligområder. ”Det må stoppe,” siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen.

For to et halvt år siden kunne Fagbladet Boligen citere politikommissær hos Østjyllands Politi, Jens Espersen, for, at der i Gellerup er familier, som bærer over 300 sigtelser.

”Blodig familie-fejde i ghetto”

Sådan lød overskriften den 5. august i år i Ekstra Bladet. Omdrejningspunktet for den voldsomme overskrift var, at 30-40 personer fra to familier, bosat i bebyggelsen Motalavej i Korsør, var røget i totterne på hinanden.

De multikriminelle familier skaber en utrolig utryghed i deres nærmiljø. Det i sådan en grad, at folk flytter for at beskytte dem selv og ikke mindst deres børn. Det er de ressourcestærke, der har energien og midlerne til at flytte. Tilbage med de kriminelle bliver de svageste beboere. Det er sådan, at ghettoer opstår.”

Preben Bang Henriksen (V)

Formanden for Folketingets Retsudvalg

Onsdag den 24. juni mistede 31-årige Abdinur Mohamed Ismail livet. Han var tilfældigt det forkerte sted, da han var på vej hjem fra bøn i den lokale moske i Vollsmose. Han havde ikke noget at gøre med den bandekonflikt, som menes at være baggrunden for skyderiet. Banderne kaldes af politiet i daglig tale Vollsmosegruppen og Korsløkkegruppen. De er opkaldt efter de boligområder i Odense, hvor banderne har deres forankring. Drabet på Abdinur Mohamed Ismail var den foreløbige tragiske udgang på års gangster-konflikter mellem Daabas-familien, der regerer Vollsmosegruppen og Fiz Fiz-familien, der regerer Korsløkkegruppen.

 

17 år og 130 kriminelle forhold

De multikriminelle familier har fuldstændig taget kontrollen over alt for mange lokal-samfund. Det skal stoppe,” siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen.

”I foråret besøgte jeg Gellerup i Aarhus, hvor vi blandt andet fik en situationsrapport af formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen. Han fortalte om en dreng i boligområdet, der første gang var registreret af politiet for kriminalitet, da han var otte. Da han var 13, var han registreret for at have begået 15 lovovertrædelser, der blandt andet omfattede tyveri, indbrud og røveri. Da han var 17, var han registreret 130 gange for tilsvarende forbrydelser samt nu i øvrigt også flere tilfælde af brandstiftelser. Det kan vi ikke leve med. Og de mennesker, der bor i hans nærmiljø, kan slet ikke,” fortsætter retsordføreren fra Venstre.

Fagbladet Boligen har tidligere beskæftiget sig med multikriminelle familier. Læs artiklerne her:

 

Ghettoskabende

De multikriminelle familier kan ifølge Preben Bang Henriksen transformere et helt boligområde.

”De multikriminelle familier skaber en utrolig utryghed i deres nærmiljø. Det i sådan en grad, at folk flytter for at beskytte dem selv og ikke mindst deres børn. Det er de ressourcestærke, der har energien og midlerne til at flytte. Tilbage med de kriminelle bliver de svageste beboere. Det er sådan, at ghettoer opstår,” siger han.

Og de multikriminelle familier er utroligt svære at blive kvit.

”I 40 år har jeg været advokat for Boligforeningen Himmerland. Det er nemt nok at få folk opsagt fra deres lejemål, hvis de ikke betaler husleje. Det er desværre sjældent tilfældet med de her familier. Der profiterer alt for godt på deres kriminalitet,” siger Preben Bang Henriksen.

”Men hvis en familie tyranniserer deres naboer, forholder det sig anderledes. Her skal der møde vidner op i retten. Og det skal der mod til. Især hvis man har børn. De kriminelle familiers fangarme når også skolen, hvor de yngste generationer kan være repræsenteret med en ikke ubetydelig styrke,” fortsætter han.

 

Skæbnesvangert

Og har et boligområde en familie med mange dømte familiemedlemmer, kan konsekvensen blive endnu mere omfattende end bare utryghed.

”Hvis andelen af beboere på 18 år og derover i et boligområde dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år, så overskrider boligområdet ghetto-kriteriet om dømte for kriminalitet. Det kan medføre, at boligområdet skal opløses. I det regnestykke tæller fem eller 10 personer fra en enkelt familie virkelig tungt,” siger Preben Bang Henriksen.

”I det tilfælde vil det være den ultimative kollektive afstraffelse for alle i et boligområde for ugerninger, en eller få familier har begået.

”Jeg vil opfordre boligministeren til at efterse kriteriet, så der i det mindste kan dispenseres for en situation som denne,” fortsætter Venstres retsordfører.

Politikeren opfordrer videre regeringen til at samle et tværministerielt – og også gerne tværpolitisk udvalg – der skal komme med et oplæg om, hvordan samfundet bliver de multikriminelle familier kvit.

”Der skal mange værktøjer i brug. I nogle tilfælde skal børn måske fjernes, inden de får ødelagt deres fremtid af en kriminel løbebane. Her skal der ændres så mange regler, at socialministeren må ind over. Når en multikriminel familie skal flyttes, vil det være hensigtsmæssigt at flytte personen til et område, hvor de kriminelle tilbøjeligheder ikke bare kan blomstre videre og utrygheden genopstå. Det bliver svært det her. Det er derfor, der er mange, som skal være med til at finde løsningerne,” siger Preben Bang Henriksen.

Læs senere artikler

Indblik: Få familier leverer de mest kriminelle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Indblik: Kriminelle familier er et landsdækkende problem

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Kommuner med særligt kriminelle boligområder får særtilskud

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Indblik: Kriminelle bliver løsladt til gaden

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste