16. SEP. 2020 KL. 12:35

Boligorganisationer kan nu selv styre ladestandere til el-biler

Istock 1138377924

En almen boligorganisation kunne lovligt etablere ladestandere tidligere, men de måtte ikke drive dem. Det må de nu.

Reglerne for at sætte strøm til den grønne omstilling med el- og hybridbiler er blevet lidt mere strømlinet. ’Nu skal ikke vi ikke forlove os med én udbyder,’ siger AAB.

Reglerne for opsætning af ladestandere til et stigende antal el-biler ude i landets almene boligområder er blevet lidt mindre firkantede.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har netop offentliggjort en ændring til bekendtgørelsen om såkaldte sideaktiviteter i almene boligorganisationer. Den såkaldte sideaktivitetsbekendtgørelse bestem­mer, hvilke aktiviteter afdelinger­ne må foretage sig. Og den har tidligere spændt ben for at man måtte gøre som man ville med el-standere til beboerne. Og det passer bl.a. Boligforeningen AAB i København godt, for på den måde gør man sig fri af at 'forlove' sig med specifikke leverandører på området. 

"Jeg synes lidt, at man nu forlover sig med de her udbydere. Deres businesscase handler om at beboerne betaler en overpris for el. Samlet set kan det da måske godt være interessant på den korte bane, men ikke på den længere. Så vi er glade for ændringen," siger Christian Høgsbro, adm. dir. hos AAB.

Ændringen betyder, at ejere af el-biler og hybrid-plugin biler ude i landets boligområder nu ikke længere skal være bundet af en bestemt lade-udbyder. Dermed kan en af­deling - eller en boligforening - nu potentielt selv dri­ve ladestanderen og opfylde behovet hos beboerne på en anden måde.

”Driften var det afgørende tidligere. Du måtte ikke selv stå for at drifte og vedligeholde og evt. afregne med beboerne. Det må man så nu. Der er med ændringen lagt op til, at man nu kan lidt mere. Men det er stadig afdelingsmødet, der skal beslutte, om det er noget, man vil gå ind i lokalt,” siger chefjurist Sanne Steen Pedersen fra BL.

Flere boligorganisationer har de seneste år løbende opsat ladestandere i mange afdelinger til et stigende antal el-biler eller lavet samarbejde med udbydere af el-delebiler.

Ladestandere er en del af den fremtidige infrastruktur på linje med vand og varme og internet. Og her skal vi have det bedste for beboerne.

Christian Høgsbro

Direktør i AAB

De nuværende løsninger, som flere boligorganisationer kører med, er altså samarbejder med operatører på området. Det kan være med selskaber som Clever og E.on. Et samarbejde kan f.eks.  fungere som her i boligorganisationen PAB, hvor man har sat strøm til 16 boligafdelinger i hovedstadsområdet.

AAB: Vi vil ikke 'forlove' os med én udbyder

Spørgsmålet er nu, om de enkelte afdelinger og boligorganisationer selv vil stå for at etablere og drifte ladestandere og evt. trække el-prisen over huslejen, eller finde andre modeller.

Og dét vil komme til at ske, lyder det fra Boligforeningen AAB, som udlejer knap 20.000 almene boliger fordelt på 106 afdelinger i København og omegn. 

”Vi bliver kimet ned af operatører i øjeblikket, som vil tilbyde os en ’gratis’ løsning. Ladestandere er en del af den fremtidige infrastruktur på linje med vand og varme og internet. Og her skal vi have det bedste for beboerne. Vi spiller ind på den grønne klimadagsorden, men vil gerne være fri til at vælge, hvordan vi vil vil løse det. Lige nu arbejder vi på guidelines, så afdelingerne kan få ideer til, hvad der kan være godt for dem. Det er fortsat i afdelingerne, man bestemmer om man vil have det her,” siger Christian Høgsbro, adm. direktør i AAB, som endnu ikke har ladestandere oppe i nogen afdelinger, men på sigt vil få det. 

Hos Boligforeningen Himmerland er man også glade for de nye muligheder, men oplever kun lidt efterspørgsel fra beboere. Indtil videre er ønskerne imødekommet ved nogle delebilsordninger i tre forskellige afdelinger, hvor man kan låne en elbil på timebasis, oplyser boligforeningen.

Ændringen trådte i kraft 2. september, oplyser Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Læs senere artikler

Boligorganisation opsætter ladestandere til el-biler i alle afdelinger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Himmerland indfører el-delebiler til beboerne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

el_stander_marts_20_0588.jpg Boligorganisation opsætter ladestandere til el-biler i alle afdelinger
20200910 211554 L 1920X1280we Her er regeringens 3 indgreb, som skal løse problemerne på Motalavej
Foto Holger Anderson Tingbjerg 2 Tingbjerg er bedre end sit rygte
Korskærparken 037 Ny rapport: Sådan fik helhedsplan flere i job og indtægten op
Afdelingen Kjærslund I Boligforeningen Alboa Blev Renoveret Med Skadelige Mgo Plader. Boligorganisation og entreprenør: Vi er blevet mere forsigtige efter MgO-mareridt
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste