01. OKT. 2020 KL. 16:44
Formand til boligministeren: "Red Korsløkken fra afvikling"
01. OKT. 2020 KL. 16:44
Korsløkken i Odense er i fare for at blive en såkaldt 'hård ghetto'. Formanden for Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) frygter for andre afdelingers fremtid, hvis Korsløkken i Odense får dette stempel.
Boligminister Kaare Dybvad besøger torsdag 2. oktober Korsløkken i Odense.
Boligområdet risikerer at havne på den hårde del af ghettolisten og dermed at skulle afvikle familieboliger.
Ministerens besøg i Korsløkken er ventet af både beboere og boligorganisationen ser meget frem til.
“Vi håber, og tror på, at ministeren vil komme med et åbent sind og vil lytte til de reelle problemer vi står overfor, hvis vi bliver nødt til at afvikle 700 velfungerende familieboliger,” siger formanden for Fyns Almennyttige Boligselskab, Erling Nielsen.
“Først og fremmest vil det gøre ondt i hjertet på os i boligorganisationen og ikke mindst i hjertet på beboerne, hvis man skal afvikle 60 procent af de nyrenoverede boliger. Beboerne har ventet meget længe på de nyetablerede boliger. Nu har de stået igennem den fysiske og psykiske belastning, der har været forbundet med selve renoveringen. Det er helt umenneskeligt, at præmien så er en opsigelse,” fortsætter han.
Korsløkken har netop været igennem en omfattende renovering til over halvanden milliard kroner. Arbejdet med renoveringen har stået på i mange år.
Se hvem der står på ghettolisten
Problemerne spredes
Logistikken er ifølge FAB-formanden også et problem.
"Vi er i Odense allerede ved at afvikle over 1.000 boliger i Vollsmose på grund af den hårde ghettoliste. Dertil kommer måske over 500 i år, hvis Solbakken også kommer på listen. Til næste år risikerer det så at blive 700 flere, hvis Korsløkken også falder for kriterierne," siger Erling Nielsen.
"Da vi lavede planen for Vollsmose indgik vi en aftale med kommunen om, at der skulle nybygges almene boliger i stedet for dem der forsvandt i forbindelse med udviklingsplanen. De nye boliger bliver især et tilbud til de lidt mere ressourcestærke, der bor i byens almene afdelinger, så deres boliger kan komme med i puljen, som skal optage beboere fra Vollsmose. Men vi kan ikke skaffe dobbelt så mange boliger. Vi er også nødt til at tænke på, hvad der sker med de afdelinger, der afgiver ressourcestærke beboere, for at modtage mindre ressourcestærke fra de her områder. Vi risikerer at sprede omfattende sociale problemer til endnu flere områder," fortsætter han.
“Vi er i Odense allerede ved at afvikle over 1.000 boliger i Vollsmose på grund af den hårde ghettoliste. Dertil kommer måske over 500 i år, hvis Solbakken også kommer på listen. Til næste år risikerer det så at blive 700 flere, hvis Korsløkken også falder for kriterierne,” siger Erling Nielsen.
Marginaler er afgørende
Hvis man dykker ned i tallene, og ser hvad der holder Korsløkkeparken på ghettolisten, så er det andelen af folk med ikke-vestlig baggrund, uddannelsesniveauet og andelen, som står uden for arbejdsmarkedet.
Og her er det interessant at se på de såkaldte ”vippe-tal”.
I Korsløkkeparken er det 64 personer for mange uden for arbejdsmarkedet og 43 for mange, som falder for uddannelseskriteriet. Ud af 2.066 beboere.
"Det er helt tosset, hvis Korsløkken bliver en hård ghetto i 2021, og vi skal til at rive gode nyrenoverede boliger ned på grund af så små marginaler. Det er urimeligt overfor beboerne, hvor mange har boet der i mange år. Og samfundsøkonomisk er det også helt tosset," siger Erling Nielsen.
"Korsløkken er blevet et godt område, hvor folk er glade for at bo. Vi har et glimrende samarbejde med politiet, så der sikres tryghed. Kriminalitetstallene er også lave. Men vi har mange der ikke er på arbejdsmarkedet eller har lave indkomster, og det hjælper corona-krisen ikke på, tværtimod."
Erling Nielsen håber at ministerens besøg vil føre til noget sund fornuft, så Korsløkken får lov til at fortsætte sit arbejde ud af ghettolisten, og det vil ske lang tid før regeringens målsætningen om, at der ikke skal være flere ghettoer i Danmark i 2030.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtaget