30. MAJ. 2023 KL. 12:00

Fraflytninger i 2022: Se de nye tal fra Landsbyggefonden

COLOURBOX Flyttemænd

Hvis du vil vide, hvor i landet der er flest fraflytninger, og i hvilken boligtype der er størst udflytning, så læs med her, hvor Landsbyggefondens temastatistik om fraflytninger bliver foldet ud.

I 2022 var der 81.793 eksterne fraflytninger i den almene boligsektor. Fraflytningsprocenten var højest i ungdomsboliger, i etværelsesboliger, og i boliger i Region Nordjylland.

Det er nogle af de nyeste tal fra Landsbyggefonden, som i den årlige temastatistik ”Fraflytninger i den almene boligsektor 2022” har opgjort, hvor mange almene boliger der blev fraflyttet i 2022 – efter boligtype, boligstørrelse, geografisk beliggenhed og beboernes anciennitet.

Landsbyggefonden har i temastatistikken samlet de fraflytningsdata, som boligorganisationerne har indberettet i Huslejeregistret. Data, de kan anvende som nøgletal i dokumentationspakker til brug for den årlige styringsdialog med kommunen.

”Temastatistikken giver både boligorganisationer og kommuner et godt udgangspunkt for at benchmarke afdelinger. Fraflytningsprocenten giver herudover en indikation af boligafdelingers attraktivitet. En relativ høj fraflytningsprocent i en afdeling kan således give anledning til at overveje mulige tiltag,” siger Steen Birkedal, driftsdirektør i Landsbyggefonden.

Om temastatistikken - fraflytning

Temastatistikken Fraflytninger i den almene boligsektor 2022 er baseret på et dataudtræk fra Landsbyggefondens Huslejeregister den 25. januar 2023. Fraflytningerne omfatter hele året 2022, mens det samlede antal boliger er opgjort med status pr. 1. januar 2023.

En fraflytning defineres som en husstandsfraflytning, hvor boligen fraflyttes af samtlige beboere.

Fraflytningsfrekvenserne er baseret på et dataudtræk fra Landsbyggefondens Huslejeregister den 10. februar 2023. Data er opgjort med status pr. 1. februar 2023.

Kilde: Landsbyggefonden

Udklip Fraflytning

De fleste fraflytninger sker i familieboliger. Jo mindre boligen er, jo højere er fraflytningsprocenten.

Boligtyper med flest fraflytninger

Knap 4 ud af 10 ungdomsboliger blev fraflyttet i 2022. Det betyder, at ungdomsboliger var den boligtype, der havde den højeste fraflytningsprocent med 38,1 procent – 3 gange så høj som for familieboliger.

De fleste fraflytninger skete dog fra familieboliger, som udgør 86 procent af alle boliger i den almene boligsektor. I 2022 blev 55.282 familieboliger fraflyttet, hvilket svarer til en fraflytningsprocent på 10,8.

Der er en sammenhæng mellem fraflytningsprocent og værelsesantal. Højeste fraflytningsprocent er i etværelsesboliger, hvor 29,9 procent af boligerne blev fraflyttet i 2022. I boliger på 4 værelser eller derover lå fraflytningsprocenten på kun 9 procent.

Regioner med høj fraflytning

Den region, som havde den højeste fraflytningsprocent i 2022, er Region Nordjylland. Her blev 18,2 procent af boligerne fraflyttet – de fleste i Herning Kommune med 23,2 procent.

Region Hovedstaden havde en noget lavere fraflytningsprocent på 9,9 procent.

Det svarer til, at omkring hver 7. familiebolig i Region Nordjylland og hver 13. familiebolig i Region Hovedstaden er fraflyttet i løbet af 2022.

Anciennitet ved fraflytning

Der er stor forskel på, hvor længe beboerne har boet i deres boliger, når de flytter.

Det mest almindelige for fraflytterne i 2022 – uanset boligtype – er, at de har haft lejekontrakt mellem 2 og 5 år, når boligen fraflyttes. Det er tilfældet i 28,1 procent af alle fraflytninger.

44,3 procent af alle fraflyttere fra familieboliger i 2022 har boet enten 5-10 år eller over 10 år i deres bolig.

Nørd videre i temastatistikken

Kan du ikke få nok af tal, så kan du nørde videre i de almene fraflytningstal i 2022 på Landsbyggefondens temastatistik.

Her kan du se fraflytningsfrekvenserne for den almene boligsektor, som viser, hvor længe tilflyttere bliver boende i deres bolig. Du kan også gå helt ned på kommuneplan og se, hvilke kommuner som har de højeste og laveste fraflytningsprocenter.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste