01. FEB. 2023 KL. 13:24

Unikke ungdomsboliger: Emilie bor i en kæmpe kirke

Emilie Artikel

I stedet for at rive den gamle Samuels Kirke i København ned, fik VIBO lov til at ombygge den til ungdomsboliger. Kom i videoen med beboerformand Emilie Engel rundt i den smukke, nedlagte kirke.

Ikke mange studerende kan bryste sig af at bo i krypten af en gammel kirke. Men det kan medicinstuderende og beboerformand Emilie Engel, der bor i VIBO’s afdeling Samuels Hus i København.

I 2018 blev den gamle kirke ombygget til 32 ungdomsboliger og to familieboliger. Og i dag summer den af liv og et ungt beboerdemokrati.

En af dem, der var med fra projektets spæde start, er arkitekt Marianne Seistrup.

Hun forklarer, at Samuels Hus er forsøgt bevaret på smukkeste vis, for at sikre at bygningen både ude- og indvendigt afspejler den gamle kirkes historie og æstetik.

Samtidig har det været oplagt – set ud fra et klimaperspektiv – ikke at rive en gammel bygning ned for at opføre en ny, forklarer Marianne Seistrup, som var projektudviklende arkitekt på opgaven.

”Det er oplagt og grundlæggende bæredygtigt at bevare og genanvende udtjente bygninger, så vidt det kan lade sig gøre. Og det kan det oftest, hvis viljen er til stede. Vi har pligt til at bevare og vedligeholde. Nedrivninger foretages i stor stil for udelukkende at bygge nyt, hvilket er meget langt fra et regulært bæredygtigt udgangspunkt”, uddyber Marianne Seistrup fra Arkitektbutikken.

Kom på rundtur i de velbarede kirkerum og hør sjove historierne derfra, når beboerformand Emilie Engel viser rundt i Samuels Hus herunder:

 

Sådan blev Samuels Kirke til Samuel Hus

Samuels Hus fungerede som kirke på Nørrebro fra indvielsen i 1932 til 2013, hvor den sammen med fem andre kirker i København blev lukket.

Året efter lukningen valgte Kirkefonden at sælge ejendommen til VIBO for 9,5 millioner kroner, som ombyggede den gamle kirke til boliger med støtte fra Landsbyggefonden.

”Vi ville møde kirken, men har ikke ladet os kyse af ærefrygt for den tidligere funktion, som kirkebygning. Samuels Hus er i bund og grund genanvendelse af en gedigen gammel, udtjent bygning af høj kvalitet, som er retableret og transformeret til helt ny funktion og indhold, selvom den gamle - og den nye funktion er så udtalt forskellige”, siger Marianne Seistrup.

Fordi boligerne er bygget op indenfor rammerne af det gamle kirkerum, huser afdelingen sjove, kringlede og anderledes ungdoms- og familieboliger af forskellig størrelse og indretning.

Blandt andet er den gamle adgang til bygningen bevaret, og man ledes via et stort portrum og en bred trappe gemmen det gamle våbenhus til afdelingens fordelingsarealer og hovedtrappe.

Det er i dag muligt at få en fysisk rundtur i afdelingen, hvor nuværende lejere gør en klogere på husets historie, og hvad de gamle rum bliver brugt til i dag. Kontakt afdelingen for nærmere information.

Læs senere artikler

Nyt Boligudvalg: Boligbyggeriet skal gøres mere bæredygtigt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Alment Inside: BL-direktør kigger ind i et tætpakket 2023

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Alment Inside stiller skarpt på de nye klimakrav til byggeriet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste