19. DEC. 2022 KL. 10:16

Tine bekæmper madspild fra et lokale i sin boligafdeling

Tine Liechti Madspild 1

Tine Liechti og foreningen Glostrups MadOase giver supermarkeders overskydende mad væk fra et lokale i Glostrup Boligselskabs Stadionkvarter.

I Glostrup Boligselskabs Stadionkvarter er et tidligere tomt lokale omdannet til fordelingscentral for lokale supermarkeders overskydende mad.

”Hver uge laver vi cirka 100 kasser, som bliver delt gratis ud til familier og andre, som ønsker at stoppe madspild og skåne miljøet,” siger Tine Liechti, der er frivillig i Glostrups MadOase, som foreningen kalder sig.

Hun har boet i Stadionkvarteret i 15 år og været medlem af bestyrelsen i Glostrup Boligselskab i tæt på 10.

Da organisationen Stop Spild Lokalt en dag kontaktede bestyrelsen, var Tine Liechti og de andre bestyrelsesmedlemmer ikke i tvivl om, at de ville hjælpe, hvor de kunne.

”Vi blev kontaktet af Stop Madspild Lokalt. De spurgte, om vi havde lyst til at donere et lokale, og det ville vi rigtig gerne. Vi aftalte, at vi gav lokalet med vand, varme og strøm,” siger Tine Liechti.

Og det glæder hende, at lokalet i Stadionkvarteret er kommet i brug.

”Det er fantastisk, at man kan bruge lokaler, der står tomme, til gode formål. Heldigvis syntes både bestyrelsen, boligselskabet og stort set alle andre, at det var en fantastisk idé, så det blev enstemmigt besluttet,” siger Tine Liechti.

I samme ombæring besluttede Tine Liechti, at hun selv ville hjælpe til som frivillig, i det, der endte med at blive til Glostrups MadOase. Og det var ikke en svær beslutning.

”Det her projekt er noget, der virkelig kan glæde og gavne andre og ikke mindst miljøet, og så var jeg solgt,” siger Tine Liechti.

Pressede tider og et boom i efterspørgslen 

Det er tydeligt for Tine Liechti, at der er kommet en større efterspørgsel efter kasserne.

”Vi er slet ikke i tvivl om, at der er kommet et langt større behov. Der er nogle, der kommer, fordi de vil gøre noget godt for miljøet, og så er der nogle, der kommer, fordi det er den eneste mulighed, de har,” siger Tine Liechti.

Tine Liechti regner med, at det øgede pres på husholdningsbudgetterne rundt om i landet også får betydning for efterspørgslen af kasser op til jul, hvor Glostrups MadOase har en særlig uddeling.

”Vi har en uddeling den 23. december, hvor vi deler ud fra Glostrup Fritidscenter. Sidste år delte vi ud til over 300 familier. Det bliver spændende at se, hvad det tal lyder på i år,” siger hun.

Selvom der er rift om kasserne med dagligvarer i disse tider, er den gode stemning i køen til udleveringen velbevaret.

”Vi løber frem og tilbage og kan høre folk snakke, grine og have det sjovt i køen. Og så får man ofte et kram, en lille sludder eller et kys på kinden. Det er så fedt, fordi folk er så glade,” siger Tine Liechti.

Artiklen fortsætter under citatet.

Glostrups MadOase er en del af organisationen Stop Spild Lokalt. Organisationen dækker omkring 120 danske byer og har 27 madoaser fordelt rundt om i landet.

Ifølge egne tal uddeler Stop Spild Lokalt 30 tons overskudsmad dagligt.

Kilde: stopspildlokalt.dk

Det her projekt er noget, der virkelig kan glæde og gavne andre og ikke mindst miljøet, og så var jeg solgt.

Tine Liechti

Behov for flere frivillige

I takt med den stigende efterspørgsel og det travle tempo har Glostrups MadOase brug for flere frivillige kræfter, så de kan følge med.

Man behøver ikke bo i Stadionkvarteret for at være frivillig. Og man kan selv vælge, hvordan man vil hjælpe til og hvor ofte, fortæller Tine Liechti, der selv hjælper hver anden uge.

”Det er en god måde at bruge et par timer på. Man kan både hjælpe med at hente varer fra supermarkederne eller være med til at uddele kasserne,” siger hun.

Og det er bestemt ikke kedeligt at være frivillig i Glostrups MadOase, fortæller Tine Liechti.

”Hvis man har tid og lyst, er det så dejligt at være sammen om. Vi er blevet en lille familie, os der hjælper til. Og snart skal vi en tur i teateret sammen,” siger Tine Liechti.

Sådan uddeles kasserne

Kasserne med overskudsmad deles ud tre gange om ugen (tirsdag, torsdag og søndag).

Frivillige henter den overskydende mad fra Netto og Coop365 i Glostrup, og derefter køres maden til lokalet i Stadionkvarteret. Antallet af kasser er oftest på mellem 15 til 40 kasser, alt efter hvor meget overskudsmad foreningen får fra supermarkederne.

Kasserne fordeles via Glostrups MadOases Facebookside ud fra først til mølle-princippet. For at sikre, at alle kan nå at komme til, har foreningen en regel om, at man kan afhente én gang hver anden uge.

Læs senere artikler

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste