25. OKT. 2021 KL. 14:54

Realdania giver millioner til genbrug af mursten

Rosenparken Illustration

Rosenparken skal igennem en større renovering og modernisering af bebyggelsen, som ligger i Nakskov. Tre ud af seks blokke skal nedrives. Over halvdelen er de mursten bliver genbrugt til energieffektivisering af og opførelse af en ny skalmur på de tre tilbageblevne blokke. Foto: NAB

Nakskov Almene Boligselskab får tildelt fem millioner kroner i Readdania-støtte til genanvendelse af mursten. De regner med at genbruge cirka 55 procent af de mursten, som kommer fra nedrivning af tre blokke.

Nakskov Almene Boligselskab er en af de otte almene boligorganisationer, som Realdania har valgt at støtte via puljen til klimamæssig bæredygtighed i almene boligorganisationers renoveringsprojekter.

Den almene boligorganisation på Lolland skriver i en pressemeddelelse, at de får tildelt pengene til et projekt om genanvendelse af mursten i forbindelse med en forestående renovering i Rosenparken, hvor tre boligblokke skal rives ned.

”Vi er stolte og glade for, at netop vores projekt om at genanvende mursten er et af de projekter, Realdania har udvalgt som et bud på fremtidens bæredygtige byggeri. Og at vi samtidig kan være en inspiration for fremtidige renoveringer og byggerier i den almene sektor,” siger Liselotte Ploug, der er formand i Nakskov Almene Boligselskab og formand for byggeudvalget i forbindelse med renoveringen af Rosenparken.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Realdania støtter med 32 mio. kr.

Mursten, der genanvendes lokalt. Tage, der producerer energi til bygningen. Og regnvand, der 
opsamles fra taget og genbruges i det fælles vaskeri. 

Almene boligorganisationer fra hele landet har i foråret 2021 undersøgt, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres endnu grønnere. 

De otte mest nytænkende løsninger til nye, grønne tiltag bliver nu til virkelighed med støtte fra Realdania på samlet set 32 millioner kroner.

Med støtten håber Realdania, at hele den almene boligsektor kan hente ny, grøn viden og inspiration fra de 8 renoveringsprojekter.

Det står klart, at den almene boligsektor kan, skal og må stå for en del af reduktionen af drivhusgasser. Og med genanvendelsen af mursten sparer vi både CO2-udledning konkret i renoveringen af Rosenparken, og samtidig har projektet en stor eksempelværdi for resten af sektoren fremadrettet.

Søren Møgelgaard Jensen, seniorprojektleder i byggeafdelingen i Boligkontoret Danmark

Læs senere artikler

8 almene boligorganisationer skruer op for grønne tiltag

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

13 almene renoveringsprojekter får støtte til grønne renoveringer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Grønne frontløbere

I foråret 2021 fik 13 almene boligorganisationer over hele landet undersøgt, hvordan deres renoveringsprojekter kan blive mere bæredygtige.

I alt 40 konkrete bæredygtighedstiltag fordelt på otte af renoveringsprojekterne har nu fået støtte fra Realdania på samlet set 32 millioner kroner. Heriblandt Nakskov Almene Boligforening med fem millioner kroner.

Projektchef i Realdania, Simon Kofod-Svendsen, udtaler:

”Projektet i Rosenparken er en særlig renovering, fordi der både er tale om nedrivning og renovering. Her kan genanvendelse af mursten give ekstra meget mening, fordi det indgår i et lokalt kredsløb, hvor de egnede nedrevne mursten anvendes i samme projekt. Det bliver spændende at følge, om de beregnede CO2-besparelser kommer til at holde, og hvordan logistikken med rensning af stenene håndteres, og vi glæder os til at dele Nakskov Almene Boligselskabs erfaringer med den nytænkende renovering med resten af sektoren.”

Boligkontoret Danmark, der administrerer Nakskov Almene Boligselskab, er begejstret for fremtidsperspektivet i projektet.

”Det står klart, at den almene boligsektor kan, skal og må stå for en del af reduktionen af drivhusgasser. Og med genanvendelsen af mursten sparer vi både CO2-udledning konkret i renoveringen af Rosenparken, og samtidig har projektet en stor eksempelværdi for resten af sektoren fremadrettet,” siger Søren Møgelgaard Jensen, der er seniorprojektleder i byggeafdelingen i Boligkontoret Danmark.

430.000 mursten

I Rosenparken skal tre af i alt seks blokke rives ned, og de genanvendte mursten skal efter rensning bruges til energieffektivisering af og opførelse af en ny skalmur på de tre tilbageblevne blokke. De forventer at nedrive knap 430.000 mursten, og at 55 procent af dem kan genanvendes, efter de har været igennem nedrivning, transport og rensning. 

Beregninger viser, at ved brug af genbrugte mursten frem for nye forventes en Co2-besparelse svarende til knap 200.000 kilo Co2.

Godt byggeri for både beboer og miljø

Rosenparken er opført i 1947 og formand i Nakskov Almene Boligforening og formand for byggeudvalget, Liselotte Ploug, ser frem til en både grøn og beboervenlig renovering.

”Med den kommende renovering bevarer vi Rosenparkens arkitektoniske udtryk, og vi får den type boliger, der er mest eftertragtede på det almene boligmarked i Nakskov, nemlig med tilgængelighed, et rimeligt huslejeniveau og en nem og vedligeholdelsesfri mindre bolig,” siger Liselotte Ploug.

Se her, hvilke 8 almene boligorganisationer, der modtager støtte fra Realdania til at realisere grønne løsninger i kommende renoveringsprojekter.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste