03. MAR. 2021 KL. 12:00

Overborgmester: Boligorganisationer har taget kæmpe ansvar for at stoppe smitten

Lars Weis Foto Peter Hove Olesen Ritzau Scanpix

”Boligorganisationerne har et dybt kendskab til lokalområderne, som har været uvurderligt i den fælles kamp for at nedbringe smitten," Lars Weiss. Foto: Peter Hove Olesen / Ritzau Scanpix

I København holder kommunen og repræsentanter for de almene boligorganisationer i BL 1. kreds møde hver uge for at bekæmpe corona.

I efteråret 2020 tog Københavns Kommune initiativ til at etablere et tæt samarbejde med byens almene boligorganisationer i BL 1. kreds for at holde coronasmitten nede. Siden da har repræsentanter fra BL 1. kreds og kommunen hver uge holdt møde om de seneste smittetal og de indsatser, der skal til for at bekæmpe corona.

”Boligorganisationerne har taget et kæmpe ansvar på sig og lagt en stor, engageret indsats for at stoppe smitten i deres respektive områder,” siger overborgmester i København Lars Weiss (S). 

Københavns Kommune og sundhedsmyndighederne har ansvaret for at bekæmpe corona-epidemien, og boligorganisationerne bidrager med deres medarbejdere, netværk, lokale indsatser og viden.

”Boligorganisationerne har et dybt kendskab til lokalområderne, som har været uvurderligt i den fælles kamp for at nedbringe smitten. Blandt andet har organisationerne meget præcist kunnet pege på, hvilke indsatser der var behov for i de berørte områder,” siger Lars Weiss.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode råd

Hvis smitten stiger i jeres boligområde eller kommune:

1) Kommunen sidder for bordenden i corona-indsatsen

2) Alle boligorganisationer i kommunen bør involveres i arbejdet. I intense perioder kan det være nødvendigt med ugentlige møder

3) Kredskonsulenterne fra BL bidrager gerne med sparring og udsender gerne specifik information fra kommunen til boligorganisationerne.

4) Københavns Kommune har gennem de sidste 7 måneder udviklet et meget omfattende informationsmateriale med videoer mv. uden kommunelogo på mange sprog. Alt sammen til fri afbenyttelse på Københavns Kommunes hjemmeside.

Læs senere artikler

Kæmpe indsats for coronatest i boligområder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hurtig indsats bremser corona-udbrud på Resedavej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

“Nogle var nærmest i panik i starten”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Møder bliver fulgt op af handling

Indtil videre har Københavns Kommune undgået de store, vidtrækkende smitteudbrud, der er set i andre kommuner. Kommunen følger smittetallene dagligt i de 25 største, almene boligområder, fordi der er en øget risiko for smitte i bykvarterer, hvor mennesker bor tæt, fortæller kontorchef Rune Lyngvig Jespersen, der koordinerer indsatserne med BL 1. kreds og boligorganisationerne.

”På møderne beslutter vi, hvilke initiativer vi hver især kan tage. Fra kommunens side fremlægger vi de indsatser, som vi gerne vil have boligorganisationerne til at støtte op om. Det kan for eksempel være pop up testcentre og informationskampagner,” siger Rune Lyngvig Jespersen, kontorchef, Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

”Vi har hele tiden en dialog om, hvilke indsatser der fungerer, og vi har fået opbygget en stor tillid til hinanden, fordi vi har den dialog,” siger han.

Når beslutningerne er truffet, sørger BL´s kredskonsulent for at kommunikere beslutningerne om indsatserne ud til de øvrige boligorganisationer i byen.

Det bidrager massivt til at få styr på smitten

Hvis smitten stiger i et område, går boligorganisationen for eksempel hurtigt i gang med ekstra rengøring, sætter håndsprit op på fællesarealerne og skubber på for, at beboerne skal lade sig teste gennem information, boligsociale medarbejdere og lokale netværk. For eksempel lå antallet af coronasmittede i en periode højere i bydelen Tingbjerg end i andre dele af byen. Her aftalte kommunen med boligorganisationerne fsb og SAB, at der skulle være et mobilt testcenter. På en enkelt uge blev over 4.000 mennesker testet.

”Det bidrager massivt til, at man har styr på smitten, når man finder ud af, hvem der er smittet. Så ved man, hvem der skal isolere sig for ikke at sprede smitten yderligere,” siger Rune Lyngvig Jespersen.

Vigtigt at boligorganisationerne får en invitation til at løse opgaven

Ansvaret for at bekæmpe corona ligger hos kommuner og sundhedsmyndigheder, men det er vigtigt, at den enkelte kommune inviterer civilsamfundet med, når opgaven skal løftes, vurderer Annesophie Hansen, afdelingschef, BL.

”I den sammenhæng er de almene boligorganisationer en central samarbejdspartner. Samarbejdet er velfungerende og effektivt i København ligesom det også er lykkedes andre steder i landet,” siger Annesophie Hansen.

”Vi kan efterhånden se i flere byer, at det giver gode løsninger for sundheden, når kommunen sætter sig for bordenden og inddrager de almene boligorganisationer i kampen mod corona,” siger hun.

Gratis håndsprit til kampagner

I København handlede samarbejdet i starten især om at opbygge netværk omkring boligområderne og få den rigtige information ud til beboerne. Kommunen stiller gratis håndsprit og mundbind til rådighed for boligorganisationerne, så de kan lave kampagner i det enkelte boligområde.

”Uddeling af håndsprit kan være en måde at komme i dialog med beboerne om at løse den fælles opgave med at begrænse smitten,” siger Rune Lyngvig Jespersen.

Endelig har Københavns Kommune startet en online corona-skole. Her kan boligsociale viceværter, bydelsmødre og andre engagerede borgere i boligområdet lære at omsætte de officielle coronaråd til brug i hverdagen. Ideen udsprang fra en af de almene boligorganisationer. I dag er det et tilbud, som hele byen kan gøre brug af.

Sådan bekæmper Københavns Kommune og boligorganisationer corona:

 

Læs også:

Ishøj: Boligselskab går til kamp mod corona: Åbner testcenter for beboere

 

 

 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste