22. JAN. 2021 KL. 13:59

Planloven flytter med til nyt indenrigs- og boligministerium

Fotograf Holger Anderson Doorstepboligaftale 39

Kaare Dybvad Bek (S) får nu også ansvaret for planloven og dermed muligheden for at øge kravet til kommunerne om almene boliger. Foto: Holger Svend Anderson.

Der er ros fra BL og Dansk Byplanlaboratorium til sammenlægningen af planlov og boligpolitik i det nye Indenrigs- og Boligministerium.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) blev torsdag opgraderet til nu både at være indenrigs- og boligminister.

Ambitionen med et nyt ministerium er at ”styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark,” lød det fra statsministeren, som vil bruge boligpolitikken som redskab til at skabe mere balance mellem land og by.

Men ikke kun Kaare Dybvad Bek flyttede i nyt ministerium. Det gjorde planloven også. Og det er i sig selv en nyhed.

Ikke under samme tag siden 1973

Det fysiske lands planlægning flyttes nemlig fra Erhvervsministeriet til det nye Indenrigs- og Boligministerium. Det betyder bl.a. at love om camping, sommerhuse og – ikke mindst – planloven, flyttes med. Dermed samles planloven og boligpolitikken for første gang siden 1973 igen under samme tag.

Planloven giver mulighed for, at en kommune i lokalplanen kan beslutte, at op til 25 % af boligmassen i et nyt boligområde skal være almene boliger. Formålet med planloven er at sikre et godt udbud af boliger til befolkningen og at sikre alsidighed i boligsammensætningen. Måske flytningen også her kommer til at betyde noget for landets almene boliger?

"Den procentsats skal hæves, og som boligminister ser jeg gerne, at op til en tredjedel af byens nye boliger skal være almene", har Kaare Dybvad Bek (S) tidligere udtalt.

BL – Danmarks Almene Boliger mener det er en ”indlysende udbygning” at tage planlægning over i Indenrigs- og Boligministeriet.

”Det er klart, at når vi ser den underliggende udvikling, hvor større byer er i vækst, mens der er en afvandring fra de mindre byer - både på makrourbaniseringsplan, men også i forhold til mikrourbanisering - og der er en målsætning om at skabe ligelig udvikling i forskellige dele af landet, så giver det fornuft at tænke områderne sammen,” siger Bent Madsen, direktør i BL til Byrummonitor.

Disse opgaver overtager Kaare Dybvad Bek

Sager vedrørende ældreboliger, almene boliger, studie- og ungdomsboliger, friplejeboliger, privat udlejning og byfornyelse, sager vedrørende lov om ejerlejligheder, sager vedrørende pulje til landsbyfornyelse, sager vedrørende byggeri m.v. herunder byggeloven og bygningsreglementet, sager vedrørende indsatsen mod parallelsamfund, herunder ghettorepræsentanter og parallelsamfundsredegørelse, samt sager vedrørende Christiania. (kilde: Altinget)

Dansk Byplanlaboratorium: Fantastisk

Hos Dansk Byplanlaboratorium, mener direktør Ellen Højgaard Jensen, at det er ganske ”fantastisk”. Hun havde ikke set, at planlægningen og boligerne blev lagt sammen.

Et eksempel på, at opdelingen har stået i vejen, er landdistriktspolitikken, hvor Ellen Højgaard Jensen har oplevet at kunne sætte "nok så mange rammer," men uden at der fulgte penge med til byfornyelse, fordi den udmøntning lå under Boligministeriet, lyder det fra Ellen Højgaard Jensen til Byrummonitor.

”Det er ofte via boligpolitikken, at planlægningen skal ud at leve, og det har opdelingen stået i vejen for. Nogle gange har det været svært at se, om den ene hånd har vidst, hvad den anden gjorde. Nu skal der handling bag ordene,” siger hun.

 

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste