26. APR. 2021 KL. 10:10

Almene boliger kan give inspiration til Sydkoreas boligproblemer

Shawn Ang 72Te3gddwhw Unsplash

Seoul mangler billige boliger, men almene boliger forbindes med fattigdom. Måske kan Sydkorea lære af den danske model for almene boliger?

Kan Sydkorea lære af den danske model for almene boliger? Noget tyder på det, skriver Innovation Centre Denmark i en kommentar hos os Mandag Morgen.

Seoul mangler billige boliger, men almene boliger forbindes med fattigdom.

Måske kan Sydkorea lære af den danske model for almene boliger?

Innovation Centre Denmark skriver i dennne kommentar i Mandag Morgen om Danmark som forbillede, når det kommer til billige boliger og almene boliger.

Direktør Peter Normann Vangsbo fortæller at Seoul, hovedstaden i Sydkorea, er en af de tættest befolkede byer i verden. Og at der er problemer med overkommelige boligpriser.

Der mangler betalelige boliger

Seouls befolkningstal er vokset eksponentielt, og tilflytningen kan slet ikke imødekommes med udbuddet af boliger.

Resultatet er, at for at købe en middelmådig lejlighed i Seoul, skal en gennemsnitlig middelklasse-arbejder have sparet sin løn op i 15 år.

Han forklarer, at ’social housing’, som er det tætteste man i Korea kommer til vores almene boilger, har været en del af det koreanske samfund siden 1989, hvor de første af denne slags boliger blev opført i Seoul.

I 2015 fik konceptet større fokus, da det blev indskrevet i forordningen for Seoul by. I Seoul er der imidlertid et stærkt negativt stigma forbundet med den type boliger, som forbindes med fattigdom.

Samtidig er det ironisk, at selvom Seouls social housing har til formål at være et billigere alternativ til folk med lavere indkomst, er boligpriserne alligevel tårnhøje, hvilket blandt andet skyldes, at man ikke har fundet en pålidelig måde at finansiere og vedligeholde boligerne på, skriver Peter Normann Vangsbo.

Et andet problem er, at man kun er berettiget til at bo i offentlige boliger i ti år, og det stiller beboeren i en usikker fremtidig boligsituation. Generelt kan mange lejere vælge at købe boligerne, når deres lejeperioder er overstået, men priserne er meget høje.

Stor interesse internationalt for danske almene boliger

Og det er måske her, at de danske almene boliger kan inspirere. Det er i hvert fald noget, som Natalia Rogaczewska, chef for politik, strategi og internationalt arbejde i BL - Danmarks almene boliger, oplever.

I en årrække har der været en stigende interesse fra Korea for den danske almene model i forhold til at udforme en social housing-model, der fungerer bedre.

"Et af de vigtigste elementer fra den danske almene boligmodel, som jeg tror koreanere er inspireret af, er formålet bag vores almene boliger – nemlig den grundlæggende tanke om, at alle bør have et godt sted at bo.
Her er vores tætte samarbejde med kommunerne helt afgørende – og jeg tror netop også at den måde, vi i Danmark organiserer os og samarbejder omkring de almene boliger er noget, som vi vil kunne hjælpe Korea godt på vej med," siger Natalia Rogaczewska i indlægget.

Læs hele indlægget hos Mandag Morgen

 

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Verdens første cirkulære almene boliger er et vigtigt skridt videre

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Verdens første cirkulære almene boliger er et vigtigt skridt videre

Artikler

vi anbefaler

Moede Online Nu kan I endelig rykke afdelingsmødet online
Foto Holger Anderson Bent Madsen 03287 (1) Leder: Regeringens Forebyggelsespakke – boliger og symboler
Vær Med Logo Oragnge Se, hvilke boligorganisationer der blev udvalgt i ny pulje mod ensomhed
Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
Alles Lægehus11 Slipper for bus til lægen – kæmpe sejr for beboere
Perbachlauritsenbb101457f (2) Boligafdelinger tripper for at få bankospil i gang
Maria Torré Borch, Afdelingsformand Og Rasmus Tønning, Beboerkoordinator, AAB Maria fik bandekriminaliteten væk fra kældrene
Lars Weis Foto Peter Hove Olesen Ritzau Scanpix Overborgmester: Boligorganisationer har taget kæmpe ansvar for at stoppe smitten
Se alle artikler ( 2024 )

0

Læseliste