;

Foto Boliger til salg i bydelen Venserpolder i Amstedam, der tidligere kun bestod af sociale boliger Foto: Signe Schlichtkrull

INDBLIK: Medicinen fra helvede

18. jul 2019

Indblik

Foto: Boliger til salg i bydelen Venserpolder i Amstedam, der tidligere kun bestod af sociale boliger Foto: Signe Schlichtkrull

Et flertal i Folketinget vedtog sidste år den såkaldte parallelsamfundspakke, der blandt andet kan betyde, at op imod 60 procent af de almene familieboliger skal nedrives, sælges eller ommærkes til andre boligtyper i foreløbig 15 boligområder. Intentionen bag pakken er, at fjerner man boligerne, så kurerer man sygdommen i de såkaldte ghettoer… Anden boligtype – ny type beboere.

Samme tankesæt har stået bag forvandlingen af store boligområder i de store hollandske byer. Men det er den forkerte medicin. Nogle boligområder får det dårligere. Det viser erfaringer fra Holland. Uden de sociale styringsregler og den kontrol, som de sociale boliger var omfattet af, bor i dag fattige mennesker, nomadefamilier og illegale immigranter til leje i private boliger, som private købere og investorer fik lov til at opkøbe af hollandske sociale boligorganisationer. Og lejerne betaler en høj leje – så høj, at tidligere familieboliger på tre værelser ofte bebos af op til 10 personer.

Det er en udvikling, der foregår over hele Amsterdam i udsatte kvarterer. Samtidig med frasalget af de sociale boliger vokser boligmanglen i Hollands store byer. Fagbladet Boligen har besøgt et par af de boligområder, der blev mere udsatte efter salg af sociale boliger.


Red.


Fagbladet Boligen nr. 4 - 2019

INDBLIK: Medicinen fra helvede
INDBLIK: H-kvarteret fik flere problemer efter salg af boliger

Her bor de, der blev smidt ud af deres sociale boliger.

INDBLIK: Kriminelle købere førte til stop for salg af boliger

Flere boligorganisationer stoppede salg af boliger i bydelen Venserpolder, fordi nye ejere førte problemer med sig.

INDBLIK: Sælger helst ikke til investorer

Hverken beboere eller boligorganisationer klapper i hænderne, når investorer køber sociale boliger.

INDBLIK: En by for rige mennesker

De seneste års salg af titusindvis af sociale boliger til private købere og investorer skaber boligmangel i Hollands storbyer, siger professor.

INDBLIK: Køb en social bolig og lej den ud

26-årige Ana bor til leje på en kort kontrakt i en tidligere social bolig. Et voksende problem, siger lejerorganisation.