;

Sporene skræmmer… Indsats i forhold til Syrienskrigere er nødvendig

05. sep 2019

Indblik

Mindst 150 unge danske mænd – og nogle få kvinder – er siden 2012 rejst til Syrien og Irak for at bekæmpe Syriens diktator Bashar el-Assad eller for at indgå i jijad – hellig krig – til fordel for terrorregimet Islamisk Stats Kalifat.


Ifølge PETs Center for Terroranalyse er omkring en tredjedel af dem vent tilbage til Danmark, en fjerdele formodes dræbt, en femtedel befinder sig stadig i konfliktzonen – og det kan være svært, eller umuligt for dem at forlade den, selv om de ønsker det. Resten befinder sig i andre lande, og PET frygter, at der blandt dem kan være fremtidige terrorister. En stor del af dem er vokset op i almene boligområder, og det er sandsynligt, at mange af dem flytter tilbage i en almen bolig, hvis de kommer tilbage til Danmark.


Tidligere erfaringer viser, at traumatiserede grupper – for eksempel nogle af de palæstinensere, der oplevede den kristne libanesiske milits’ massakre i flygtningelejren Sabra og Shatila i 1982, og som efterfølgende fik asyl i Danmark, har skabt ballade og utryghed, dannet bander og begået kriminalitet i boligområderne.


I dag er der masser af ekspertise i at behandle krigstraumer – blandt andet fordi danske soldater har været udsendt til krigsområder, og familietragedier i kølvandet på deres hjemkomst viser, at man som soldat – uanset om man er en statsligt udsendt dansk soldat eller en selvbestaltet ’hellig kriger’ kan have brug for både mentor og psykologbistand for at kunne vende tilbage til en normal dansk tilværelse.

 

 

FATKA

Dysfunktionelle familier

Flere vi har talt med i research til dette Indblik fortæller, at syrienskrigernes baggrund og motivation er forskellig – men kendetegnende for næsten alle er, at de kommer fra dysfunktionelle familier og derfor har ledt efter accept af tilhørsforhold. Det har de fundet i radikaliserede miljøer, der har hjulpet dem videre til Syrien.

Sporene skræmmer… Indsats i forhold til Syrienskrigere er nødvendig
Uden rehabilitering er de farlige

Også fremmedkrigere, der ikke vender tilbage til Danmark, kan være en risiko, siger dansk forsker

Må man tage slaver - og begå voldtægt?

Som imam i Vestre Fængsel har et Waseem Hussain et job der ligner fængselspræstens. Men han skal også afklare religiøse diskussioner blandt muslimerne. For eksempel, når hjemvendte syrienskrigere argumenterer med, at slaveri og voldtægt er i orden, hvis bare det ikke går ud over andre muslimer.

PET frygter de hjemvendte

Syrienskrigerne kan udgøre en terrortrussel, hvis de kommer tilbage til Danmark.

Tilbud til de hjemvendte

Kommunerne har et beredskab til håndtering af hjemvendte syrienskrigere, men indsatsen forudsætter frivilligt samarbejde, for det nytter ikke noget at tvinge dem.