;

Foto Robert

Indblik: Fremtidens byer til demente

01. apr 2016

Indblik

Livet med demens

Foto: Robert

Danmark har omkring 38.000 plejeboliger, men ifølge Ankestyrelsen er kun omkring 5.000 af dem indrettet specielt til ældre med demens. Ud af de 38.000 plejeboligbeboere vurderer Ankestyrelsen, at 16.000 er ramt af demens, så efterspørgslen på egnede demensboliger er altså mere end tre gange så stor som udbuddet. Dertil kommer et stort antal ældre med demens, som endnu ikke bor i en plejebolig. Og det store antal af danskere med demens vil grundet voksende levealder kun blive endnu større i de kommende år.

 

Boligen ser i dette indblik på et nybrud, når der skal bygges plejehjem til demente. I Odense og i Nordjylland påbegyndes i løbet af kort tid en ny type plejehjem – eller rettere byer. Der indrettes byer til demente, som ligner almindelige byer med butikker, teatre, og hvad man ellers er vant til. De opføres efter inspiration fra demensplejehjemmet De Hogeweyk i Holland. Boligen har besøgt den hollandske moderinstitution for fremtidens plejehjem for demente i Danmark.

 

Sidstnævnte skal dog tages med det forbehold, at de nye plejehjem risikerer kun at være fremtidens plejehjem for nogle. Mister de ældre deres boligydelse, vil de nye plejehjem formentlig kun blive for formuende ældre.

 

Red. 

 

Boligen 4 - 2016

 

Livet med demens

Indblik: Fremtidens byer til demente
Indblik: Her er man ikke patient
”Har I en lighter?” lyder det pludselig på hollandsk fra en ældre herre i en mørkeblå frakke. ”Nej, vi ryger ikke, men prøv ovre på den Store Plads. Folk ryger af og til derovre.” ”Nej, ingen derovre har en lighter,” siger manden, inden han alligevel begiver sig over til ”Grote Plein”.
Indblik: Vi skal videreudvikle den hollandske idé
Ældre Sagen er begejstret for De Hogeweyk, men ny viden og teknologi kan gøre ideen endnu bedre.
Indblik: Demenslandsbyer på vej i Danmark
Flere steder i landet har man med inspiration fra Holland konkrete planer om at bygge nyskabende demensboliger. I Aalborg skal det være almene plejeboliger og i Odense en demenslandsby drevet af OK-Fonden.
Indblik: Beskæringer kan føre til A- og B-boliger
Hvis regeringen holder fast i at spare på boligstøtte til pensionister, bliver fremtidens demenslandsbyer måske kun for de rige, advarer OK-Fonden og Ældre Sagen.