;

Foto Alex Tran

Indblik: Om oldekoller og holdninger til alderdommens bolig

01. sep 2015

Indblik

Ollekoller

Foto: Alex Tran

Over to millioner danskere er over 50 år. De vil noget med deres liv – en del af dem søger et liv i mere forpligtende nabofællesskaber end det, de kan opnå i en traditionel opgang eller på villavejen.

 

 

6-7.000 har allerede taget skridtet og bor i et af de 2-300 ”oldekoller”, der er etableret, siden de to første blev dannet i 1987. De er blandt de heldige, for efterspørgslen er stor.

 

Opinionsinstituttet A&B Analyse har for Boligen gennemført en undersøgelse, der viser, at 76,7 procent af befolkningen kan forestille sig at flytte i et bofællesskab, når de bliver ældre… Et bofællesskab, hvor de vel at mærke har egen bolig, men mulighed for at vælge blandede aktiviteter og fællesskaber med de jævnaldrende naboer til. Udbyderne af bofællesskaberne for ældre kan da også meddele, at efterspørgslen er stor.

 

En af årsagerne er, at folk simpelt hen ikke flytter igen, når de er blevet en del af et fællesskab med fællesmiddage, avisbytning, kulturoplevelser, tryghed, venskab og eftermiddagskaffe flere gange om ugen. Og beboerne bliver gamle i fællesskaberne.

 

Boligen har flere gange besøgt nyetablerede seniorbofællesskaber. Blandt andet besøgte vi i 2003 Kastaniegården i Odense. Nu er vi vendt tilbage for at se, om livet har formet sig, som de dengang forventningsfulde beboere forestillede sig. Halvdelen af beboerne er de samme som dengang – og der er masser af livsglæde og aktivitet.

 

Red.

Ollekoller

Indblik: Om oldekoller og holdninger til alderdommens bolig
Indblik: Hvordan vil du bo som ældre?
Boligen har fået opinionsinstituttet A&B Analyse til at undersøge befolkningens holdninger til, hvordan de gerne vil leve og bo, når de bliver ældre.
Indblik: Her er hjælp til bil og computer
2-300 seniorbofællesskaber er kommet til, siden de første to blev etableret i 1987. Omkring 60 procent af dem er i almene boliger.
Indblik: Fællesskab, når vi ønsker det
Masser af fællesskab og aktiviteter gør seniorbofællesskabet Kastaniegården i Odense attraktivt.