;

Foto Thomas Arnbo

Indblik: Kriminelle bliver løsladt til gaden

01. jan 2015

Indblik

Den svære løsladelse

Foto: Thomas Arnbo

Mere end hver tredje kriminelle bliver prøveløsladt til gaden. Det viser en ny undersøgelse fra Kriminalforsorgen, der har kortlagt boligsituationen for de prøveløsladte, der var under tilsyn fra marts til oktober sidste år.

 

I alt er 326 personer blevet sat på gaden, hvilket svarer til hele 38 procent af alle, der sidste år vandrede ud af de danske fængselsporte i en prøveperiode.

 

”Tallet er alarmerende,” siger ph.d. Lars Benjaminsen, der er ansat i SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

 

”Tallet viser, at løsladelse fra fængslet til gaden fortsætter med at være en væsentlig fødekilde til hjemløshed. Det bliver en ond cirkel, fordi det er vanskeligt at resocialisere de kriminelle, hvis de ikke har en ramme om deres tilværelse. Risikoen for tilbagefald bliver større, hvis man er hjemløs.”

 

Undersøgelsen afslører, at de fleste hjemløse prøveløsladte sover på en sofa hos familien, forældrene eller vennerne. Men sofasovning er ikke bedre end at slumre på en bænk på gaden, mener Lars Benjaminsen:

 

”Det er problematisk at blive løsladt til en sofa, fordi mange venner og bekendte selv befinder sig i et misbrugspræget miljø. På et tidspunkt slipper relationen også op, og den løsladte ender på et herberg eller på gaden,” siger han og understreger, at Kriminalforsorgens tal hænger godt sammen med hans egne undersøgelser.

 

Ifølge SFI’s seneste hjemløserapport har otte procent af alle hjemløse et fængselsophold bag sig. Problemet er værst i de største byer – Odense, Aarhus samt København og omegn.

 

Red.

Friheden venter på den anden side af porten

Billedetekst: Bo Jensen har afsonet en kort straf på to måneder og er parat til at kaste sin tøjbylt ud under åben himmel. Ligesom landets øvrige fængsler oplever Statsfængslet i Nyborg, at mange fanger bliver løsladt til hjemløshed.

Den svære løsladelse

Indblik: Kriminelle bliver løsladt til gaden
Indblik: Kæmpe hul i lovgivningen
”Det er et kæmpe hul i lovgivningen, at vi må løslade til gaden,” siger Kriminalforsorgsforeningen. Politikere opfordrer til en stramning af loven.
Indblik: Fængslede mister boligen
Indsatte er ofte magtesløse, mens huslejerestancen vokser, og de kun venter på, at fogeden skal sætte dem ud.
Indblik: Løsladt til gæld og hjemløshed
Han har afsonet sin straf og står foran en løsladelse til gaden. Tom Rostved er skrevet op i ti forskellige boligselskaber, og kommunens venteliste er for lang.
Indblik: Mislykket samarbejde om god løsladelse
Unge korttidsafsonere fra København rammes hårdt af det succesløse samarbejde.