;

Foto: Miljøminister Lea Wermelin introduceres til Circle House af Lejerbos byggechef Gerti Axelsen. Foto: Stefan Kai Nielsen

Foto: Miljøminister Lea Wermelin introduceres til Circle House af Lejerbos byggechef Gerti Axelsen. Foto: Stefan Kai Nielsen

Regeringen vil grønne og billige boliger

12. sep 2019

Miljøminister Lea Wermelin vil i regeringens grønne koordinationsudvalg arbejde for, at både kommende og eksisterende boliger skal sætte et begrænset aftryk på klima og miljø.

 

Uden for Lejerbos domicil i Valby står prototypen på boligorganisationens bud på fremtidens bæredygtige byggeri. ”Cirkel House”.

Det er en bygning, hvor hvert element kan afmonteres og genbruges i et andet byggeri - lidt lige som Lego.

I formiddags stod Lejerbos direktør, Palle Adamsen, organisationens byggechef, Gerti Axelsen, med flere foran det relativt lille byggemodul for at tage imod miljøminister, Lea Wermelin, der havde meldt sin ankomst for at besigtige Circle House.

 

Billigt og grønt

Og det var en imponeret minister, der efter besigtigelsen udtalte sig til fagbladetboligen.dk.

”Jeg synes, det er fantastisk spændende, at de almene boligorganisationer bruger de fælles muskler, der ligger i, at så mange bor alment, til også at fremme den grønne dagsorden. Det her er jo det, vi også vil som regering... Altså skaffe gode, grønne og billige boliger. Vi fik rigtig mange gode erfaringer med fra projektet i dag,” sagde Lea Wermelin.

”Som socialdemokrat er det vigtigt for mig, at projektet ikke bare er grønt. Vi skal også gøre det på en social retfærdig måde. Alle skal kunne bo godt og så billigt, at man kan betale huslejen og samtidig være en del af den grønne fremtid, som vi gerne vil sikre,” fortsatte hun. 


Koordinationsudvalget

Den socialdemokratiske miljøminister vil tage både ideen om ”Cirkel House” og andre mulige grønne bidrag fra de almene boligorganisationer op med sine kollegaer i regeringens grønne koordinationsudvalg.

”Vi tror ikke på, at silotænkning kan løse den grønne opgave, vi står overfor. Hverken når vi taler om klimaaftryk, eller når vi taler om miljøaftryk. Skal opgaverne løses, kræver det, at vi bliver bedre til at tale sammen. Vi har oprettet det her nye grønne koordinationsudvalg i regeringen. Og der synes jeg, det er oplagt, at vi tager de her tværgående problemer op. Hvordan skaber vi et byggeri, der i fremtiden har et mindre klima og miljøaftryk? Spørgsmålet gælder også de eksisterende boliger. Der er både udfordringer i forhold til renovering og energieffektivisering. Det er emner, der ligger hos henholdsvis bolig- og klimaministeren. Men det er klart. Det er noget af det, som jeg også er optaget af i forhold til byggeriets aftryk på miljøet. Jeg glæder mig til at arbejde videre med det,” sagde Lea Wermelin.


Hos Lejerbo var det efter miljøministerens besigtigelse af Cirkel House-modulet tid til reflektion.


”Historisk har den almene boligsektor mange gange udviklet nye metoder og veje i byggeriet. Det er dejligt, at vi stadig kan det. Både her i Lejerbo og i resten af den almene boligsektor. Det kan vi være stolte af,” sagde Lejerbos direktør og formand for BL - Danmarks Almene Boliger, Palle Adamsen.


Circle House i tal

 

  • Circle House er 60 almene boliger bygget efter principperne i cirkulær økonomi.

 

  • Målsætningen er at 90 procent af boligernes materialer kan genanvendes uden at tabe nævneværdig værdi.

 

  • Byggeriet forventes at udbydes, på markedsvilkår, ved udgangen af i 2019

 

  • Byggeriet forventes stå færdig i 2022.

 

  • Projektet involverer over 30 virksomheder fra den danske byggebranche på tværs af værdikæden.

 

  • Circle House er støttet med 6.9 millioner kroner af Miljøstyrelsen og 3 millioner kroner af Realdania.Fakta om Cirkelhouse

Rummet, der i dag blev besigtiget på Gammel Køge Landevej af Miljøminister Lea Wermelin realiseres som 60 almene boliger i Lisbjerg udenfor Aarhus. Det ventes at stå færdige i 2022. Ud over at fungere som boliger er Circle House et målebart demonstrationsprojekt, der vil give byggebranchen ny viden om erfaringerne med at bygge cirkulært.

Med Circle House bliver Lejerbo verdens første bygherre, der opfører almene boliger, der er bygget efter cirkulære principper. Det betyder blandt andet, at byggeriet kan skilles ad igen, og de brugte elementer kan genbruges næsten uden at tabe værdi.


Byggeriet skitseres af Fællestegnestuen som er et samarbejde mellem 3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten. Projektet forventes udbudt i slutningen af i år og færdigopført i 2022.

Læs mere