;

Foto: Scanpix / Jens Astrup

Foto: Scanpix / Jens Astrup

Socialministeren vil starte debat om børneopdragelse

01. feb 2018

Børne- og socialminister Mai Mercado skød i dag en debat i gang om børneopdragelse. For mange børn er ikke skoleparate i 0. klasse, og for mange forældre er i tvivl om, hvordan de skal opdrage deres børn.


Der er brug for at tale om, hvordan vi opdrager vores børn, og hvem der har ansvaret for, at det sker. Det mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), der i dag skød gang i projektet Opdragelsesdebatten.

Det skal ved hjælp af undersøgelser og et panel af kendte og fageksperter samle viden og bud på, hvad moderne børneopdragelse skal kunne.


Hun henviste blandt andet til en undersøgelse, der viser, at 10-15 procent af børnene i 0.klasse mangler de grundlæggende sociale færdigheder, der skal til at være parat til at gå i skole. Det er for meget, mener ministeren.

Og en rundspørge, der viser, at 56 procent af alle forældre ugentligt er i tvivl om opdragelsen af deres børn.


”Det er vigtigt at sige, at det her ikke handler om at vide recepten – der er ikke en rigtig måde at opdrage børn på,” siger Mai Mercado.


Men hun vil gerne opnå, at forældre træffer deres beslutninger på et oplyst grundlag og får en debat om værdierne.


”Alt er ikke lige godt. Og noget hører ikke hjemme i et moderne samfund. For eksempel social kontrol,” sagde ministeren.

Som en del af projektet skal VIVE, tidligere SFI, kortlægge viden om opdragelse herhjemme og i Skandinavien. Gallup skal udføre en spørgeskemaundersøgelse om forældres syn på opdragelse. Også børns eget syn på opdragelse skal undersøges.
Samtidig ønsker ministeren at sætte gang i en bred debat, hvor alle inviteres til at deltage. På en debatside på Facebook skal videoer, dilemmaer fra hverdagen og udsagn fra panelet sætte gang i samtalen om opdragelse.


På pressemødet præsenterede ministeren sit panel, der skal indsamle viden.

Formanden for debatpanelet er Sofie Münster, stifter af onlinemagasinet NOPA, Nordic Parenting om børn og familieliv, og derudover vært på TV 2’s program Opdrag en Vinder. 

Panelet omfatter blandt andet også Claus Holm, institutleder ved Aarhus Universitet, der er ekspert inden for dagtilbud og skoler, Peter Lund Madsen – ”Hjerne Madsen”, den 19-årige influencer Kristine Sloth og skuespiller og tv-vært Peter Mygind.


Panelet skal overrække en række perspektiver på opdragelse til regeringen i juni.

Sofie Mønster mener, at der er stor efterspørgsel på viden og støtte fra forældre.


”Jeg oplever, at forældre efterspørger konkret viden om deres børns opvækst og mulighed for at debattere opdragelse, uden det handler om løftede pegefingre,” siger Sofie Münster.

Debattøren Özlem Cekic, der også er med i panelet, takkede ministeren for også at tænke på minoriteterne ved sammensætningen af panelet.


”Tak til ministeren for også at tænke på den brede sammensætning. Der er rigtig mange børn, der spiser anderledes, går klædt anderledes eller taler anderledes end majoriteten. Dem vil jeg også gerne være med til at sætte fokus på,” sagde Özlem Cekic.

Paneldeltagerne er:

Sofie Münster, stifter af Nordic Parenting, et onlinemagasin om børn og familieliv, og derudover vært på TV 2’s program Opdrag en Vinder.

Claus Holm, lektor og institutleder ved DPU. Aarhus Universitet, der er ekspert inden for dagtilbud og skoler.


Fie Hørby er cand.mag og familieterapeut og står bag bøgerne ”Drop opdragelsen” og ”Om teenagere – for forældre”.


Imran Rashid, speciallæge i medicin og forfatter til bogen Sluk, om hvordan moderne teknologi påvirker børns liv og udvikling.


Kristine Sloth, dansk influencer, kendt fra Youtube, hvor hun har over 200.000 følgere.


Louise Gjervig Lehn, formand for Forældrenes Landsforening, FOLA


Per Schultz Jørgensen, børne- og familieforsker og mangeårigt medlem af Børnerådet.


Peter Lund Madsen, læge – kendt som Hjerne Madsen.


Peter Mygind, skuespiller, tv-vært og foredragsholder om forebyggelse af mobning.


Tom Jensen, chefredaktør for Berlingske Tidende.


Özlem Cekic, foredragsholder og debattør og tidligere medlem af Folketinget.

Læs mere