;

Indblik

Foto: Özcan Tecer

Foto: Özcan Tecer

Indblik: Unge tjener lommepenge på skraldet

30. apr 2018

I Køge har Boligselskabet Sjælland etableret nedgravede affaldsbeholdere i Karlemoseparken for et par år siden, og et lommepengeprojekt for unge var en god hjælp til at få styr på beboernes affald. 


Udfordringen var, at mange beboere ikke gad sortere eller ikke var gode til at få sorteret i beholderne. De unge hjalp med at sortere affaldet rigtigt, og de havde ture op i trappeopgangene, hvor de hentede affald, som beboere ikke gik ned med. 

Når de hentede beboernes skraldeposer, satte de en papir-hænger på dørene med tekst om, at denne gang var affaldet blevet fjernet, men: ”Vær sød at gøre det selv fremover”. 


Projektleder for Skraldepatruljen, Özcan Tecer fra Jobplaneten, fortæller, at de ud over Skraldepatruljen løbende har forskellige lommepengeprojekter for de unge imellem 13-15 år. 


“Skraldepatruljen varede i et halvt år, og det var en succes. Vi fik evalueret projektet, og på fire måneder fik vi indsamlet 370 kg plast og 330 kg metal. Metallet kunne blandt andet bruges til nye cykler,“ siger Özcan Tecer. 

Niveauet for beboernes affaldssortering er dog dalet igen i Karlemoseparken, så de synes, at det er tid til en ny omgang Skraldepatrulje, som vil blive etableret i maj måned i år. 

Op i trappeopgange

En skraldepatrulje består af fem til seks unge, som blandt andet går til hånde og hjælper de voksne på containergården, hvor beboerne kan aflevere storskrald.

Fordi de unge gik med veste på med ”Skraldepatrulje” skrevet på, var det også dem, beboerne spurgte til råds om sorteringen af affaldet, fortæller Özcan Tecer.

De skiftedes også til to og to at ”pa-trul-jere” de 66 trappeopgange i Kar-le-mose-parken.

Opgaven var så at rydde opgangene for aviser og skraldeposer, som beboerne har efterladt. De skulle også tjekke for storskrald, der ikke var fjernet. Det kunne være borde og tv, som var sat ud i opgangene, som de registrerede, så ejendomsfunktio-nærerne kunne følge op på det, forklarer Özcan Tecer.

Inden Skraldepatruljen gik i gang, havde beboerne fået uddelt trykte beskrivelser med den nye affaldssortering og en præsentation af Skraldepatruljen, så de vidste, hvad de unge lavede. 

Indsatsen hjalp helt sikkert på beboernes sortering og fik fokus på affaldet, fortæller Özcan Tecer.

Fagbladet Boligen nr. 3 - 2018

 

FAKTA om jobplaneten

Boligselskabet Sjælland og Køge Kommune arbejder sammen om Jobplaneten som en del af den boligsociale helhedsplan for områdets unge. Projektet skaffer de unge fritidsjob ved at skabe kontakt imellem virksomheder og de unge. Projektets egne ”patruljer” er også en del af jobbene.

 

Skraldepatruljen hjælper med at sætte fokus på beboernes sortering af affaldet. 

 

De unge aflønnes efter overenskomst med FOA, hvor de får timeløn på et skalatrin efter deres alder. 

 

www.jobplaneten.dk

 

Annonce Annonce
Indblik: Store forskelle på kommunernes affaldshåndtering
Indblik: Store forskelle på kommunernes affaldshåndtering
For de almene boligselskaber er der stor forskel på prisen, og hvilket affald der skal sorteres, alt efter i hvilken kommune afdelingerne ligger.
Indblik: Affald tur-retur
Kan det betale sig at sortere affaldet? Både ja og nej lyder svaret, og borgerne skal mest forholde sig til, at det skal være nemt at sortere.
Indblik: Unge tjener lommepenge på skraldet
En skraldepatrulje kan hjælpe boligafdelingen med at få ryddet op i affaldet.
Indblik: Affaldsskakte på vej ud af etageboligerne
Dårligt arbejdsmiljø for de ansatte og en dårlig løsning til sortering af affaldet gør affaldsskakte til en dyr og besværlig løsning for boligselskaberne.
Indblik: Danskerne og affaldssortering
Indblik: Affaldet skal sorteres mere og mere
Indblik: Anbefaler ens indsamling
Et Advisory Board anbefaler enklere og færre løsninger til affalds-håndtering. Det ville kunne spare samfundet 100 millioner kroner om året.