;

Foto: Illustration: Leth & Gori

Foto: Illustration: Leth & Gori

Nye boliger på vej til Københavns hjemløse

24. jan 2017

3B fik i december tilsagn fra Københavns Kommune om, at foreningen kan bygge 12 såkaldte ”Robuste Skæve Boliger” til hovedstadens hjemløse på Kongelundsvej på Amager.


Antallet af hjemløse vokser. Spørger man de hjemløse og deres organisationer, er noget af det, der står øverst på ønskelisten, flere skæve boliger.

 

En ny evaluering fra SFI og Rambøll har netop vist, at 24 kommuner har positive erfaringer med den såkaldte Housing First-tilgang, hvor hjemløse får en billig bolig og intensiv bostøtte. Men kommunerne efterlyser også flere billige boliger.

 

I København er Boligforeningen 3B på vej med 22 ”Robuste Skæve Boliger”. 3B har ca. 12.700 lejemål fordelt over syv kommuner i Storkøbenhavn.

Vi kan simpelthen ikke vende det blinde øje til de mange hjemløse. Som almen boligforening løfter vi en samfundsopgave, der blandt andet går ud på at tilbyde et hjem til alle. Også til dem, der ikke hører til i de sociale grupper, som langt størstedelen af vores beboere gør.
Steffen Morild

Steffen Morild, formand for Boligforeningen 3B, siger, at 3B gerne vil være med til at tage ansvar for, at der er plads til alle – også i København.

 

”Vi kan simpelthen ikke vende det blinde øje til de mange hjemløse. Som almen boligforening løfter vi en samfundsopgave, der blandt andet går ud på at tilbyde et hjem til alle. Også til dem, der ikke hører til i de sociale grupper, som langt størstedelen af vores beboere gør,” siger Steffen Morild.

 

Plads til hunden
3B fik i december tilsagn fra Københavns Kommune om, at foreningen kan bygge 12 såkaldte ”Robuste Skæve Boliger” til hovedstadens hjemløse på Kongelundsvej 242 på Amager.

3B har allerede i år 2000 etableret to boligafdelinger i Valby med skæve boliger.

 

Erfaringerne er blevet brugt til at udvikle mere robuste skæve boliger, fordi der har vist sig at være kraftigt slid på boligerne og behov for afskærmning af boligen, så der er plads til hund.

Indblik: Ro i et ellers kaotisk liv

3B skal i alt bygge 22 ”Robuste Skæve Boliger”, men kun de 12 af dem skal ligge på Kongelundsvej på Amager.

 

De resterende 10 arbejder Københavns Kommune på at finde en grund til.

 

Undersøgelsen fra SFI og Rambøll viser, at det er et stort problem for kommunen at skaffe boliger, som de udsatte borgere kan betale.

Læs også

FAKTA: Boliger med færre regler

  • De skæve boliger giver plads til at leve på en anden måde end flertallet.
  • Der er ikke så mange regler for beboere i skæve boliger som for eksempel i en almen boligafdeling.
  • Erfaringerne fra skæve boliger viser, at boligerne er udsat for meget hårdt slid.
  • Privat rum og privat indgang er vigtig.
  • Behov for afskærmning, så hunden kan være der.
  • Beboerne bliver boende i mange år i de skæve boliger.