;

Foto: Thomas Arnbo

Foto: Thomas Arnbo

Indblik: Fædre og politi fik styr på de unge

01. maj 2015

Vestegnens tidligere berygtede boligafdeling er blevet kommunens mest fredelige, fortæller det lokale politi.  

 

Brande, skudepisoder og hærværk i Askerød førte i 2008 til 199 anmeldelser hos det lokale politi. Samme år måtte afdelingen betale en million kroner i forsikringsog hærværkssager, afslører tal fra Askerøds ejendomskontor.

 

I dag er kriminaliteten mere end halveret, og udgifterne til blandt andet hærværk er faldet med hele 90 procent. Det er en af de væsentligste grunde til, at Askerød sidste år forlod regeringens liste over særligt udsatte boligområder.

 

”Askerød er blevet den mest fredelige afdeling i hele Greve Kommune. Antallet af anmeldelser pr. borger er væsentlig lavere end andre steder, og helt inde i mit DNA tror jeg på, at det tværfaglige samarbejde er årsagen,” siger Preben Moliin, der er vicepolitiinspektør i Karlslunde Lokalpoliti.

Vi aftalte, at politiet skulle ringe til mig, når der var problemer. Mange af de unge har kendt mig i tyve år. De kalder mig onkel og respekterer mig.
Abdul Karim

Fædre er rollemodeller

Helhedsplanen for Greve Nord blev skudt i gang i 2008, og samarbejdet imellem politi, kommune, boligsociale projekter og beboere er fundamentet for det boligsociale arbejde, der fortsætter indtil 2016.

 

”Det har især været vigtigt at engagere de lokale fædre,” fortæller konstitueret sekretariatsleder Adam Petersen:

 

”En del af de drenge, der lavede ballade, manglede nogle positive rollemodeller. Mange af dem fik ikke støtte nok hjemmefra. De søgte anerkendelse, men valgte gråzonen, fordi de ikke selv kunne finde vejen ind i en mere opbyggelig tilværelse.”

 

Fædregruppen blev etableret for tre år siden, mens skud, bandeopgør og bilbrande hærgede området. Et par ressourcestærke fædre råbte om hjælp.

 

”De var bange for, at deres egne sønner en dag ville havne sammen med bøllerne nede på parkeringspladsen. Politiet og kommunen blev tilkaldt, og fælles ugentlige planlægningsmøder skulle vende kriminalitetskurven,” fortæller formand for Fædregruppen, Abdul Karim:

 

”Vi aftalte, at politiet skulle ringe til mig, når der var problemer. Mange af de unge har kendt mig i tyve år. De kalder mig onkel og respekterer mig.”

 

Når formanden fik et opkald fra politiet, kunne han på kort tid samle op imod tyve voksne fædre, som rykkede ud for at konfrontere de unge.

 

Fra brandslukning til udvikling

”Fædrenes indsats er en stor del af årsagen til, at for- holdene er blevet meget bedre,” siger områdebetjent Kurt Worsøe, der er kommet i området i tyve år:

 

”Når vi kommer fra politiet, er vi modstandere. De unge kaster sten efter os. De har større respekt for de lokale mænd, de bor sammen med. Fædrene kan snakke med de unge og få dem til at falde ned, og vi slipper for at sende en masse politi ud.”

 

Ifølge sekretariatsleder Adam Petersen gav det unge, som var talt til fornuft, mulighed for også at fokusere på deres muligheder.

 

”Før brandslukkede vi og havde kun fokus på problemerne. Vi glemte at fokusere på dem, der rent faktisk stod og vaklede og ønskede noget mere med deres liv.”

 

Helhedsplanens medarbejdere begyndte at arrangere grillaftener, loppemarkeder og udflugter, og de unge fik at vide, at de skulle yde for at kunne nyde. Hvis de holdt op med at smadre gadelamper og brænde biler af, ville de få hjælp til at opnå deres mål.

Flere i arbejde og uddannelse

Da civilsamfundet støttet af politiet trådte i karakter, faldt der ro over den ellers så hærgede parkeringsplads. De unge er en del af helhedsplanens job- og uddannelsesvejledning, der er placeret midt i Askerøds grå betonhjerte.

 

Den brede indsats har fået flere unge i gang med arbejde og uddannelse, bekræfter socialrådgiver Mette Hvidemose, der arbejder med kriminalitetsforebyggelse i Greve Kommune:

 

”Min klare fornemmelse er, at flere var på kontanthjælp for seks-syv år siden. Og det er en stor styrke, at helhedsplanens medarbejdere ikke er ansatte af kommunen. De kan være brobyggere, som beboerne tør opsøge uden risiko for at blive smidt ud af deres bolig.”

 

Selvom kriminaliteten daler, bevæger politiet sig stadig rundt i området:

 

”Det er i fredstid, vi vinder krigen,” siger områdebetjent Kurt Worsøe.

ASKERØD

Godt halvdelen af Askerøds beboere er uden for arbejdsmarkedet. Men stadig flere kommer i beskæftigelse.

 

Sammen med den faldende kriminalitet er det en væsentlig årsag til, at området ikke mere er på regeringens liste over udsatte boligområder.

 

Mere end hver anden er indvandrer eller efterkommer.

 

En del af beboerne har flygtningetraumer med sig i bagagen. Andre har sprogvanskeligheder og store sundhedsproblemer.

Læs også

Politiet bliver nærpoliti

Indblik: Et politimæssigt kvantespring
Indblik: Politiets arbejde i udsatte boligområder
Boligen har igennem opinionsinstituttet A&B Analyse stillet boligorganisationerne bag de 31 områder, der er opført på Rigspolitiets liste over udsatte boligområder, en række spørgsmål.
Indblik: Beboernes politi plejer netværket
Over 80 nationaliteter er repræsenteret blandt beboerne i Vollsmose. Mange af dem kommer fra steder i verden, hvor det ikke er en naturlov, at politiet er de ærliges ven og støtte.
Indblik: Fædre og politi fik styr på de unge
Vestegnens tidligere berygtede boligafdeling er blevet kommunens mest fredelige, fortæller det lokale politi.
Indblik: Fra hærværk til tryghed
Nærbetjenten Jakob har været med til at gøre Akacieparken til et af Valbys rolige og trygge boligområder.
Indblik: Lang vej endnu
Det eksisterende politiforlig udløber med udgangen af i år. Skal den positive udvikling i de udsatte områder fastholdes, kræver det ifølge BL’s formand, Palle Adamsen, at der også i fremtiden afsættes penge til et engageret lokalt politi, der kan bakke op om de kommunale og boligsociale indsatser.